Er frukt sunt eller ikke? Gir det for mye sukker?
Annet, 17
Hei. Jeg har et spørsmål, noe jeg har lurt på fryktelig lenge. Jeg har begynt å kutte ned på sukkeret jeg spiser, kuttet altså ut sjokolade, kjeks, godteri o.l. Men så hører jeg «frukt er faktisk dårlig fordi det er mye sukker i det». Har skjønt at det allikevel er bedre med et eple enn med en sjokolade, fordi eplet i tillegg gir deg viktige næringsstoffer. Men det er liksom ikke noe forskjell på sukker i frukt og godteri…men hvis det da skal være på rundt 40-50 gram om dagen, hvorfor finnes da «5 om dagen»? Da blir det jo nesten alt for mye, for det er jo sukker i nesten alt. Men nå leste jeg nettopp at det er snakk om å kutte ned på tilsatt sukker, og at karbohydratene du spiser skal ikke bestå opp til mer enn 10% av tilsatt sukker, men det er samma hvor mye av karbohydratene du spiser som kommer fra annet sukker, og spis så mye du vil av det. Og så står det at det er like dårlig på en annen nettside igjen. Alle disse virket som troverdige nettsider. Men hva stemmer nå da liksom?
Svar
Hei!
Jeg skjønner at du blir forvirret, det er ganske mange som lurer på dette med anbefalinger for sukker og hvordan det passer inn med for eksempel frukt.
Vi har tre hovedtyper sukkerarter i kostholdet: sukrose (hvitt, tilsatt sukker), laktose (melkesukker) og fruktose (fruktsukker). Det er sukrose vi ønsker at folk begrenser inntaket av. Dette er det tilsatte hvite bordsukkeret, og her har du rett i at maks 10 % av energiinntaket skal komme fra dette, og det utgjør for ungdommer rundt 40-50 g. Sukrose finnes naturlignok i store mengder i godterier, kaker, kjeks, brus o.l., men også tilsatt i matvarer som yoghurt, frokostblanding, syltetøy, dressinger og sauser. Det er derfor lurt å tenke litt på hvilke matvarer man kjøper. Ved å se på pakningen av frokostblanding kan man unngå de variantene med mest tilsatt sukker, og ved å velge syltetøy uten tilsatt sukker (eller med redusert mengde) så sparer man mye.
Frukt og melkeprodukter har altså naturlig sukker i seg (fruktose og laktose). Når dette brytes ned i tarmen og tas opp i kroppen så oppfører det seg på samme måte som det sukkeret som er i godteri. Men forskjellen er at når vi spiser frukt og melk så får vi andre næringsstoffer også, vitaminer og mineraler, og gjerne fiber. Det er positivt! Vi skal jo ha en viss mengde kalorier per dag, og poenget er at disse kaloriene skal komme fra matvarer som også gir nyttige næringsstoffer. Spiser du et eple får du ca 80 kalorier, og mesteparten av disse kaloriene kommer fra fruktose/sukker, men du får også vitaminer og mineraler, samt fiber. Vi trenger jo kalorier, så det er ikke noe negativt med dette. Men hvis du derimot spiser en sjokoladebar, så får du rundt 250-300 kalorier og nesten ikke vitaminer og mineraler. Da har du tilført kroppen rundt 10-15 % av de kaloriene den skal ha i løpet av dagen, uten å gi noen næringsstoffer. Da er det fort gjort å enten få for lite næringsstoffer i løpet av dagen, eller totalt sett spise for mange kalorier for å klare å dekke kroppens behov.
Vi anbefaler altså "fem om dagen", som skal være to porsjoner frukt og tre porsjoner grønnsaker fordi det gir oss mye næringsstoffer, i tillegg til at vi vet at andre stoffer i frukt og grønt beskytter oss mot flere sykdommer, blant annet kreft.
Hvis du spiser 10 epler på en dag, så blir det mye sukker og det er begrenset hvor mye du trenger av de næringsstoffene som er i eple, så det er kanskje ikke å anbefale. Med mindre du trenger 10 epler for å unngå å spise en pose smågodt.
Håper dette var oppklarende!
Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 20.6.2021
Oppdatert: 20.6.2021
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

