Spørsmål og svar

Er tilsatt sukker og karbohydrater to ulike ting?

Gutt, 19

Hei, fikk dette som svar på et spørsmål: Tilsatt sukker: 10 energiprosent = ca. 60-70 gram sukker Karbohydrat: 45-60 energiprosent = ca. 250-400 g sukkerarter Betyr det at når en banan inneholder ca. 15 gram sukker så går det på karbohydratene. Og på næringsinnholdet på ulike matvarer står det for eksempel 0,2 gram sukker på knekkebrød, er det karbohydrat eller tilsatt sukker? Eller hva med peanøttsmør osv? Hvordan vet man hva som går på karbohydrater og hva som telles som tilsatt? Jeg har en pakke knekkebrød her som det står at inneholder 46g karbohydrat per 100 gram, telles det da på antall gram sukker fra karbohydrater? Det står nemlig 46 g karbohydrat, men 2 g sukker, 26g fiber og 13g protein ...

Svar

Hei!

Karbohydrater er en stor sekk med ulike stoffer, og i denne sekken inkluderer vi blant annet: tilsatt sukker, fiber, stivelse, glukose, fruktose (fruktsukker), laktose (melkesukker), sukkeralkoholer (maltitol, sorbitol osv.).

Av de 250-400 gram med karbohydrater du skal spise per dag, inngår også tilsatt sukker. Det betyr at ca 60 gram av 250-400 kan være fra tilsatt sukker.

Banan inneholder sukkerarten fruktose, og en banan med 15 gram sukker/fruktose vil ta en del av potten på 250-400 g karbohydrater. Det samme med tilsatt sukker i knekkebrød og peanøttsmør.

Grunnen til at vi har en egen anbefaling for tilsatt sukker er fordi vi ikke ønsker at man skal spise ubegrenset av dette, innenfor de 250-400 g karbohydratene. Du kan ikke spise alle karbohydratene som tilsatt sukker for eksempel. I teorien kan man spise alle karbohydratene som frukt, vi har ingen anbefaling på antall gram fruktose, men vi anbefaler jo ca 2 frukt om dagen. Av fiber (som også er et karbohydrat) anbefaler vi 25-35 gram om dagen.

I knekkebrødpakken din som inneholder 46 g karbohydrat, så er av dette 2 g sukker, 26 gram fiber også gjenstår det da (46-28) 18 gram karbohydrat som ikke er spesifisert hvor kommer fra. Men ettersom knekkebrød lages av korn, så er det nok stivelse disse 18 grammene er, da korn har en høy andel av karbohydratet stivelse. Det er ikke laktose (melkesukker), fordi det er ikke melkeprodukter i knekkebrød. Det er heller ikke fruktose (fruktsukker) fordi det er ikke tilsatt frukt/bær i knekkebrødet. Da står vi altså igjen med stivelsen.

Håper du ble litt klokere på dette med karbohydrater nå. Se gjerne noen youtube-videoer om karbohydrater (på engelsk) om du er interessert i å lære mer om dette næringsstoffet som består av så mange komponenter. 

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 28.3.2021

Oppdatert: 28.3.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål