Spørsmål og svar

Har jeg et normalt kosthold?

Jente, 13

Hei. Jeg lurer på om jeg har et alt for dårlig kosthold og om jeg spiser for mye. Til frokost spiser jeg en skive eller et grovt knekkebrød, til lunsj spiser jeg 2 skiver og 1 frukt/ grønnsak. Jeg pleier ikke å spise noe etter skolen men lager av og til en iskaffe. Til middag spiser jeg 1 vanlig porsjon og til kveldsmat spiser jeg 2 grove knekkebrød eller 2 skiver. Jeg er 1.68 ca og veier 57 kg. Er dette normalt?

Svar

Hei!

Du spiser ikke for mye. Jeg synes det høres ut som du spiser for lite. Du har regelmessige måltider, så det er bra, men for de aller fleste er det å spise bare én brødskive eller ett knekkebrød til frokost for lite. Man trenger gjerne det dobbelte, minst. Det er også fint å drikke melk til frokost og/eller kveldsmat. Melk inneholder mange viktige næringsstoffer.

Vi anbefaler at man spiser 1-2 mellommåltider om dagen, det virker som du ikke har noen? Forsøk derfor å legg inn en frukt, litt nøtter, en yoghurt eller en grønnsak mellom to måltider. Kanskje mellom frokost og lunsj, og mellom lunsj og middag?

Et variert kosthold er viktig, så se gjerne gjennom listen under om du får dekket inntaket av alle matvaregruppene vi trenger.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Ut i fra tallene du oppgir har du en normal vekt, men om du er usikker på vekten din kan du prate med helsesykepleier på skolen din om dette.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 22.1.2020

Oppdatert: 22.1.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål