Spørsmål og svar

Hvordan burde en matdag se ut for en ungdom?

Jente, 13

Hvordan burde egentlig en matdag se ut for ungdom? Jeg trener 2 (3 noen gang) hver dag, men bare 1 økt lørdag og søndag. Jeg veier 47-48 kg. Jeg spiser til frokost 40g havregryn 1 eggehvite og litt bær. Lunsj spiser jeg en brødskive med egg, også lurer jeg på om jeg burde spise 2 brød eller 1? Middag varier, men det blir som regel fisk kjøtt kylling og sånt og mye grønnsaker. Kveldsmat spiser jeg gresk yoghurt med bær eller kesam og cottage cheese med bær.

Svar

Hei!

Det høres ut som du har et variert og sunt kosthold. Kostholdet til en ungdom trenger egentlig ikke se noe særlig annerledes ut enn hos en voksen. Man må bare passe på å spise nok mat, spesielt om man er mye fysisk aktiv.

Vi anbefaler at man spiser frokost, lunsj, middag og kveldsmat. I tillegg bør man spise 1-2 mellommåltider hver dag. De fleste trenger nok 2 brødskiver (minimum) til et måltid, så det at du bare spiser en brødskive til lunsj er mest sannsynlig litt for lite.

For mer detaljert informasjon om hvordan et sunt kosthold skal se ut, gå gjennom listen under, og se hvor mange punkter du oppfyller.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 7.2.2020

Oppdatert: 7.2.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål