Spiser jeg sunt? Trener 14-17 timer i uka.
Jente, 13
Spiser jeg sunt? Spiser Froksot, lunsj, mellommåltid, middag og kveldsmat. Fiberrik solsikkefrø, Wasa husman, Wasa fiberbalanse, dansk rugbrød, bakerhuset proteinbrød og fiber og frø er brødtypene jeg pleier å bruke, bytter en del. Spiser MYE frukt og grønnsaker, drikker 2-3l vann hver dag. Spiser også en del nøtter, avokado, oliven, fetaost, rosiner, svisker, kokos, frø, babybel, skrella mozzarella, og mørk sjokolade. Spiser MASSE havregrøt kokt i skummet melk, egg, mager cottage cheese, mager kesam, og yoghurt. Drikker en del juice, biola uten sukker, skummet melk, styrk kakao, smoothie, vitaminwell, honest kaffe, te med honning og ingefær og Pepsi Max. Spiser en del fet fisk, hvit fisk, rent kjøtt, tofu, linser, (kik)erter, bønner, quinoa, fullkornsris, fullkornspasta, (søt)potet og chilisaus. Påleggene jeg bruker er makrell i tomat, kokt skinke, hamburgerrygg, roastbiff, leverpostei, lettost, kremost, skinkeost, kaviar, light philadelphia. Trener 14-17t i uka.
Svar
Hei!
Det høres ut som du har et veldig sunt kosthold.
Du spiser variert, har en fin måltidsrytme og du velger mange sunne matvarer.
Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Se gjennom denne listen, da vil du se at du absolutt dekker behovet for ulike matvaregrupper.
Det at du trener så mye som du gjør krever også at du spiser store mengder mat, så pass på at du får i deg nok (det høres ut som du er flink til å tenke på det allerede).
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 7.2.2020
Oppdatert: 7.2.2020
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål