Kan dere lage en kostplan for meg?
Jente, 15
Hei:) Kan dere lage en «kostplan» til meg som jeg kan følge? Eller et eksempel på hva jeg kan spise? Helst mellom 2000-2500kcal. Spiser en del fiber og frø, dansk rugbrød, husman knekkebrød, fiberrik solsikkefrø som «brød», vita hjertego lett, makrell i tomat, vita grønnsakspostei, kremost, ost, kavli rekeost, plantego grønnsakspålegg, avokado osv som pålegg, frukt og grønnsaker, yoghurt, vaniljekesam, cottage cheese, melk, biola, juice, smoothie, styrk kakao, rosiner og svisker, barebells barer, fetaost, skrella mozzarella, mørk sjokolade, te med honning, nøtter, havregrøt med kanel osv, så fint om den kan inneholde en del av dette. Sånn ellers spiser jeg mye pasta, ris, poteter, søtpoteter, vegetarprodukter, fisk og fiskeprodukter (feks fiskekaker) osv, men det er mest til middag og jeg lager vanligvis ikke middag selv så akkurat det kan jeg ikke bestemme selv, men fint om dere kan skrive et eksempel på dette også:) Tusen takk på forhånd❤️
Svar
Hei
Det ser ut som du spiser variert og har mange gode matvarer som en del av kostholdet ditt! 
Vi pleier ikke å lage kostplaner her på ung.no, fordi det er viktig å snakke sammen med den man lager en kostplan for. 
Men du finner et eksempel på det du spør om på www.kostplanleggeren.no.
Du finner også gode oppskrifter på www.sunnidrett.no.
Ellers har vi også noen tips for sunt kosthold som kan være nyttige:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Det finnes ikke en korrekt kostplan, men kostplaner brukes i behandling når noen har behov for det.
Det gjelder å gjøre gode valg i hverdagen. Og det ser det ut som du allerede gjør. Husk også at det er viktig å spise nok, slik at man får det man trenger.
Hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 15.2.2020
Oppdatert: 15.2.2020
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
