Spørsmål og svar

Kan jeg bli tykkere av å ikke spise?

Jente, 15

heihei. jeg pleier som regel ikke spise osv, kanskje 1 måltid om dagen. fordi jeg vil bli tynnere. og vennene mine har lagt merke til at jeg spiser mindre, så de har begynt å fortelle meg at når man ikke spiser så skjer det noe i kroppen så man bare blir tykkere og fetere osv. er det sant?

Svar

Hei!

Det høres bekymringsfullt ut at du bare spise én gang om dagen. Det er ingen god strategi på noen som helst måte. Det skjer mye negativt med kroppen din når du spiser så lite. Du er heldig som har venner som passer på deg.

Her kan du lese hva som skjer med kroppen din når du spiser for lite.

Hvis du strever med vekten vil jeg råde deg til å ta kontakt med helsesykepleier på skolen din. Man skal ikke forsøke å slanke seg på egen hånd som ungdom.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 17.10.2020

Oppdatert: 17.10.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål