Kan alkohol ha ødelagt forbrenningen min?
Jente, 16
Hei, jeg var på fest i går og drakk en del. Jeg ble ganske så påvirket, men ikke helt dritings. Jeg drakk blandet annet alt fra rusbrus til brennevin. I dag er jeg ganske slapp og sliten, noe jeg vet er normalt etter fest. Jeg har vært ute på fylla mange ganger før, men i dag så klarer jeg nesten ikke få i meg noe mat uten å bli bråmett med en gang. Jeg er en jente sol vanligvis spiser ganske mye, og har en ganske høy forbrenning. Jeg sitter veldig mye stille og er i lite aktivitet, men ha til tross for dette en ganske så normal kropp. Jeg spiser som sagt veldig mye til vanlig, men når jeg våknet i dag var jeg ikke noe særlig sulten, noe som jeg alltid pleier å være. Jeg spiste kun ett eple til frokost, og gikk lenge uten noe mat. Jeg har ikke hvert noe kvalm, og det pleier jeg heller ikke være. Når jeg skulle spise middag i dag, ble jeg kjempe oversett og kvalm etter å ha spist selvom det ikke var mye. Jeg lurer på om jeg kan ha stoppet opp eller ødelagt forbrenningen min?
Svar
Hei!
Det du beskriver er en helt normal reaksjon fra kroppen dagen etter man har inntatt større mengder alkohol. Kroppen kommer helt i ubalanse, og det er flere grunner til at man ikke føler seg spesielt sulten eller har redusert matlyst.
For det første vil bakrusen (avfallsstoffer fra alkoholen) gjøre at man blir kvalm, får hodepine og nedsatt appetitt. Det gjør at man ikke orker å spise så mye. Dessuten har man ofte fått i seg veldig mange kalorier når man drikker alkohol, derfor kan kroppen skille ut mindre sulthormoner neste dag, for å forsøke å kompensere for det høye kaloriinntaket man hadde. Kroppen ønsker altså at man ikke skal innta like mye kalorier neste dag, fordi man var i overskudd dagen før.
Jeg tror nok at du føler at ting er tilbake til normalen nå. Forbrenningen kan ikke bli ødelagt eller stoppe opp som følge av at man inntar alkohol.
Husk at det er 18 års aldersgrense på inntak av alkohol med lavt alkoholinnhold, og 20 års aldersgrense på inntak av alkohol med 22 % alkoholinnhold og oppover.
Les mer om kroppens reaksjon på alkohol her.
Her er noen generelle råd for å unngå/redusere bakrus:
- Drikk alkohol med måte: desto flere alkoholenheter du inntar, og desto flere timer du er ruset, desto verre bakrus. Generelt bør man vente nærmere 1 time mellom inntak av hver ny alkoholenhet, og nøye seg med å være alkoholpåvirket i opptil 3-5 timer.
- Drikk også vann eller annen alkoholfri drikke. Alkohol virker vanndrivende og en kan derfor lett få væskemangel - kroppen blir uttørket. Dette skyldes at alkohol hemmer utskillelsen av hormonet ADH (antidiuretiske hormon) fra hypofysen i hjernen. Dermed får ikke nyrene de nødvendige signaler om å holde på vannet i kroppen. Mer vann enn normalt skilles ut gjennom urinen.
- Det anbefales å spise noe mat sammen med alkoholinntaket. Hvis man har mat i magesekken når man drikker alkohol, vil det dempe rusen noe. Dette skyldes at alkoholen da vil oppholde seg i magesekken noe lenger tid, dermed tar det lenger tid før alkoholen kommer over i tynntarmen, hvor det meste tas opp i blodet.
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 16.12.2019
Oppdatert: 16.12.2019
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
