Tips mot bakrus

Har du drukket mye alkohol er det vanlig å kjenne seg dårlig dagen etter. Her får du tips til hva du kan gjøre for å ha det mindre kjipt dagen derpå.

TUNGT: Bakrus kan være tungt. Men med enkle grep kan du få en mye bedre dagen derpå. Foto: Colourbox
TUNGT: Bakrus kan være tungt. Men med enkle grep kan du få en mye bedre dagen derpå. Foto: Colourbox

Når man har drukket store mengder alkohol og vært beruset over mange timer, vil kroppen og særlig hjernen tilpasse seg rusmiddelet. Etter høyt alkoholinntak kan man neste dag våkne i "bakrus".

Man mener at bakrus først og fremst skyldes at hjernen sliter med å venne seg til at alkoholen blir borte igjen - en slags abstinens. Uttørking og søvnmangel kan også bidra til bakrus. Du kan ha vondt i hodet, kjenne deg kvalm og sliten. Kanskje frister det ikke å forlate senga i det hele tatt den dagen. Hvordan skal du hindre at dette skjer?

Gode råd før og etter drikking

De aller fleste såkalte vidunderkurer mot bakrus mangler vitenskapelig dokumentert effekt. Det som hjelper er vanlig sunn fornuft. Dette bør du gjøre mens du drikker for å minske ubehaget dagen etter:

 • Drikk alkohol med måte Jo mer du drikker og jo flere timer du er ruset, desto verre blir bakrusen. Generelt bør du vente nærmere 1 time mellom inntak av hver ny alkoholenhet, og ikke være alkoholpåvirket i mer enn opptil 3-5 timer.
 • Drikk også vann eller annen alkoholfri drikke Alkohol er vanndrivende, så derfor her du lett for å få væskemangel og kroppen blir uttørket. Når du drikker alkohol får ikke nyrene dine de nødvendige signalene om å holde på vannet i kroppen. Resultatet er at mer vann enn normalt skilles ut gjennom urinen.
 • Spis mat Det anbefales å spise litt mat ved siden av når du drikker. Har du mat i magesekken vil det dempe rusen noe. Dette er fordi alkoholen da vil oppholde seg i magesekken litt lenger, og dermed tar det lenger tid før alkoholen kommer over i tynntarmen der det meste tas opp i blodet.
 • Søvn: Du bør ikke legge deg når du er på en "stigende rus", fordi det er fare for oppkast. Vent til rusen har stabilisert seg og situasjonen er mer oversiktlig.
 • Hukommelse: Husker du ikke noe fra dagen før, er det et faresignal om at du bør være mer forsiktig og drikke mindre neste gang.
 • Sukker: Store inntak av fruktsukker (fruktose) øker forbrenningen av alkohol i leveren. Samtidig vil store mengder fruktsukker sammen med alkohol være en stor belastning for leveren, som kan føre til akutte plager. Mest fruktsukker fins i vanlig sukker (som består av 50 prosent fruktsukker og 50 prosent glukose), honning og brus og søtsaker med sukker. Du finner også en del fruktsukker i fruktjuicer og frukt. Men husk at normale mengder frukt og fruktjuice er uproblematisk.
 • Smertestillende tabletter: Smertestillende medikamenter av typen Ibux, Globoid og liknende bør unngås. Kombinert med alkohol kan disse stoffene gi blødninger i mage/tarm. Du bør da heller bruke paracetamol (Panodil, Paracet o.l.) som ikke i like stor grad er forbundet med blødningsfare.

Dårlige råd som ikke virker

 • Badstu: Alkohol kan ikke "svettes bort" som noen påstår. Kun 1 prosent av alkoholen du inntar skilles ut gjennom svette. Andelen kan kanskje dobles til 2 prosent under svært varme betingelser som badstu, men også dette betyr svært lite i den store sammenhengen.
 • Allergimedisiner: Legemidler som inneholder antihistaminer (f. eks Zyrtec, Aerius eller Kestine) har ikke dokumentert effekt når det gjelder bakrus. Men det kan dempe allergiske symptomer hos personer som får allergiliknende reaksjoner på stoffer i noen alkoholholdige drikker. Eksempel på slike stoffer er såkalte biogene aminer i rødvin og brunt brennevin.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 27.03.2019

Offentlig og kvalitetssikret
TUNGT: Bakrus kan være tungt. Men med enkle grep kan du få en mye bedre dagen derpå. Foto: Colourbox
TUNGT: Bakrus kan være tungt. Men med enkle grep kan du få en mye bedre dagen derpå. Foto: Colourbox

Fakta

 • Drikk også vann eller annet alkoholfritt når du drikker alkohol
 • Spis mat når du drikker. Mat i magesekken demper alkoholrusen
 • Ikke legg deg på stigende rus, når rommet "spinner" rundt deg. Vent til rusen har stabilisert seg
 • Allergimedisiner og badstu virker ikke mot bakrus
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Alkohol og aldersgrenser

Det er aldersgrenser både for servering og salg av øl, vin og brennevin. Det er ikke lov å servere, selge, eller overlate alkohol til personer under 18 år.

Promille - hvor full blir du?

Hva er promille? Hvordan vet du hvor høy promille du har? Hva skjer i kroppen når promillen øker?

Jente er full på fest (colourbox.com)

Hvordan påvirkes prestasjonene av alkohol?

Uansett hva du skal gjøre, påvirkes prestasjonsevnen av alkohol. Både mens alkoholen fremdeles sitter igjen i kroppen og etter at kroppen har forbrent den.

Jente trener i skauen (colourbox.com)
Aktuelt

Små og store penisplager

Ser du noe på penis som ikke har vært der før? Noen plager er ufarlige og forsvinner av seg selv, andre er mer alvorlige og må behandles. Her er en oversikt.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox

Er det toll på gaver fra utlandet?

Får du tilsendt en gave fra en privatperson bosatt i utlandet, er den toll- og avgiftsfri hvis verdien på varen er 1 000 norske kroner eller mindre.

Pakke leveers ut fra posten (colourbpx.com)

Be om hjelp hvis du strever psykisk

Livet består av både oppturer og nedturer. Det er normalt å ha vanskelige tanker og følelser i perioder. Noen ganger kan du trenge litt hjelp for å takle det.

Tenåringsgutt lener seg på tenåringsjente mens han holder rundt henne.