Når man har drukket store mengder alkohol og vært beruset over mange timer, vil kroppen og særlig hjernen tilpasse seg rusmiddelet. Etter høyt alkoholinntak kan man neste dag våkne i "bakrus". Man mener at bakrus først og fremst skyldes at hjernen sliter med å venne seg til at alkoholen blir borte igjen - en slags abstinens. Uttørking og søvnmangel kan også bidra til bakrus.

Gode råd

De aller fleste såkalte vidunderkurer mot bakrus mangler vitenskapelig dokumentert effekt. Mest effektivt i forhold til bakrus er bruk av vanlig sunn fornuft. Følgende råd er både effektive og uskadelige:

  • Drikk alkohol med måte! Jo mer du drikker og jo flere timer du er ruset, desto verre blir bakrusen. Generelt bør du vente nærmere 1 time mellom inntak av hver ny alkoholenhet, og ikke være alkoholpåvirket i mer enn opptil 3-5 timer.
  • Drikk også vann eller annen alkoholfri drikke! Alkohol er vanndrivende, så derfor her du lett for å få væskemangel og kroppen blir uttørket. Dette skyldes at alkohol hemmer utskillelsen av hormonet ADH (antidiuretiske hormon) fra hypofysen i hjernen. Det betyr at nyrene dine ikke får de nødvendige signalene om å holde på vannet i kroppen. Resultatet er at mer vann enn normalt skilles ut gjennom urinen.
  • Spis mat! Det anbefales å spise litt mat ved siden av når du drikker. Har du mat i magesekken vil det dempe rusen noe. Dette er fordi alkoholen da vil oppholde seg i magesekken litt lenger, og dermed tar det lenger tid før alkoholen kommer over i tynntarmen der det meste tas opp i blodet.

 

FAKTA

Drikk også vann eller annen alkoholfri drikke!
Alkohol er vanndrivende, så derfor her du lett for å få væskemangel og kroppen blir uttørket.

 

Andre gode råd

  • Søvn: Du bør ikke legge deg når du er på en "stigende rus", fordi det er fare for oppkast. Vent til rusen har stabilisert seg og situasjonen er mer oversiktlig.
  • Hukommelse: Husker du ikke noe fra dagen før, er det et faresignal om at du bør være mer forsiktig og drikke mindre neste gang.
  • Sukker: Store inntak av fruktsukker (fruktose) øker forbrenningen av alkohol i leveren. Samtidig vil store mengder fruktsukker sammen med alkohol være en stor belastning for leveren, som kan føre til akutte plager. Mest fruktsukker fins i vanlig sukker (som består av 50 prosent fruktsukker og 50 prosent glukose), honning og brus og søtsaker med sukker. Du finner også en del fruktsukker i fruktjuicer og frukt. Men husk at normale mengder frukt og fruktjuice er uproblematisk.
  • Smertestillende tabletter: Smertestillende medikamenter av typen Ibux, Globoid og liknende er såkalte ikke-steroide antinflammatoriske midler (NSAIDs) og bør unngås. Kombinert med alkohol kan disse stoffene gi blødninger i mage/tarm. Du bør da heller bruke paracetamol (Panodil, Paracet o.l.) som ikke i like stor grad er forbundet med blødningsfare.

 

 

Dårlige råd som ikke virker

  • Badstu: Alkohol kan ikke "svettes bort" som noen påstår. Kun 1 prosent av alkoholen du inntar skilles ut gjennom svette. Andelen kan kanskje dobles til 2 prosent under svært varme betingelser som badstu, men også dette betyr svært lite i den store sammenhengen.
  • Allergimedisiner: Legemidler som inneholder antihistaminer (f. eks Zyrtec, Aerius eller Kestine) har ikke dokumentert effekt når det gjelder bakrus. Men det kan dempe allergiske symptomer hos personer som får allergiliknende reaksjoner på stoffer i noen alkoholholdige drikker. Eksempel på slike stoffer er såkalte biogene aminer i rødvin og brunt brennevin.