Promille - hvor full blir du?

Hva er promille? Hvordan vet du hvor høy promille du har? Hva skjer i kroppen når promillen øker?

Jente er full på fest (colourbox.com)
PÅVIRKER OSS: Promillenivået påvirker vår evne til å oppfatte situasjoner, øker reaksjonstiden og påvirker humøret vårt.

Hva er promille?

Mengden alkohol i blodet blir målt i promille, som betyr tusendel. En promille betyr altså at en tusendel av blodet er alkohol, det er et gram ren alkohol per liter blod. Når man drikker alkohol kan det allerede etter kort tid påvises alkohol i blodet. Promillen kan måles ved pusteprøve eller blodprøve.

Like mange øl, men forskjellig promille

Personer som drikker like mye alkohol får ikke samme promille. Hvor full du blir påvirkes blant annet av genene dine, hvilket kjønn du er, hva du veier, og hvor mye du har spist og drukket tidligere den dagen.

Slik påvirkes kroppen av ulike promillenivåer

  • 0,2: Øyets evne til å fokuserer hurtig og omstille seg fra lys til mørke reduseres
  • 0,5 : Litt "pussa" eller brisen. Evnen til å oppfatte situasjonen og reagere presist på den begynner å reduseres. Hemninger minskes. Større problemer med å ta inn informasjon. Forskning viser at man har størst nytelse av alkohol når man har 0,5 i promille.
  • 0,8 : Du blir høylytt og får overdrevne bevegelser. Langsommere reflekser. Nedsatt koordinasjonsevne og økt reaksjonstid. Overdreven selvtillit. Det lukter tydelig alkohol av deg.
  • 1,0 : Du snakker utydelig. Har problemer med å gå rett. Dårligere muskelkontroll. Oppmerksomheten og konsentrasjonsevnen er svekket, du blir lett trøtt. Får problemer med å kontrollere følelser.
  • 1,5 : Du rangler når du går. Kan lett få følelsesutbrudd. Du kan bli aggressiv og begynne å gråte. Mange spyr. Du får sløret tale.
  • 2,0 : Forgiftningssymptomer. Ingen selvkontroll. Du ser dobbelt og har problemer med å gå oppreist.
  • Svært høy promille: Forgiftningssymptomer. Ingen selvkontroll. Du ser dobbelt og har problemer med å gå oppreist. Bevisstheten nedsettes og du kan bli bevisstløs. Pustesenteret i hjernen kan hemmes. Oppkast er vanlig.

Regn ut promillen din

Det tar lang tid fra du slutter å drikke til du er edru. Det er ingenting du selv kan gjøre for at dette skal gå fortere, leveren din gjør denne jobben i sitt tempo. Alkoholpromillen i blodet synker med gjennomsnittlig 0,15 promille per time for begge kjønn.

RUStelefonen har laget Drikkevett-appen som hjelper deg å følge med på promillen mens du drikker.

Du kan også bruke promillekalkulatoren til organisasjonen Av-og-til for å regne ut promillen din. Merk at dette er en beregning, og ikke en nøyaktig måling. Det reelle promillenivået kan variere fra person til person.

Drikker du for mye?

Hvis du har drukket mye alkohol over lengre tid har du bygget opp et høyt toleransenivå for alkohol, og må drikke mer for å oppnå samme effekt som før. Dette øker faren for å bli avhengig av alkohol. Når du er avhengig dreier stadig mer av livet seg om alkohol. Du vil stadig føle trang til å drikker mer og bruke mye tid på å få tak i alkohol.

Langvarig høyt alkoholforbruk øker risikoen for utvikling av sykdommer i blant annet hjernen, nervesystemet, og leveren. Følg med på hvor mye du drikker. Tenker du at det er for mye? Da er det lurt å trappe ned.

Er du bekymret for at du drikker for mye? Verdens helseorganisasjon (WHO) har utviklet en enkel alkoholtest kalt AUDIT, der du kan fylle inn eget forbruk, alder og kjønn. Svarer du så ærlig som mulig får du selvsagt riktigst svar.

Hva kan du gjøre hvis vennen din har drukket for mye?

Det kan være fint å gå på fest med en man kjenner veldig godt, sånn at man kan passe litt på hverandre.

  • Dere kan avtale på forhånd å stoppe hverandre hvis dere gjør noe dumt (krangle, ødeleggelser, sex med ukjente og lignende).
  • Om vennen din oppfører seg dumt, hjelp til. Det er kjipt å våkne med fylleangst.
  • Ikke la en full person være alene, og sørg for at vennen kommer seg trygt hjem.

Kontakt legevakten på 116 117 hvis det ikke er mulig å vekke vennen din. Ring 113 hvis du tror det dreier seg om forgitning, hodeskade, eller noe annet alvorlig. Det er også fint å si fra underveis hvis du ser at vennen din holder på å bli veldig full.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 18.06.2021

Kilder:

RUSinfo, Folkehelseinstituttet, Av-og-til

Offentlig og kvalitetssikret
Jente er full på fest (colourbox.com)
PÅVIRKER OSS: Promillenivået påvirker vår evne til å oppfatte situasjoner, øker reaksjonstiden og påvirker humøret vårt.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Tips mot bakrus

Har du drukket mye alkohol er det vanlig å kjenne seg dårlig dagen etter. Her får du tips til hva du kan gjøre for å ha det mindre kjipt dagen derpå.

TUNGT: Bakrus kan være tungt. Men med enkle grep kan du få en mye bedre dagen derpå. Foto: Colourbox

Spørsmål eller bekymringer om rus?

Er du nysgjerrig på ulike rusmidler? Vil du bli rusfri? Eller har noen i familien din et rusproblem? Da er det hjelp å få.

Jente som ser ned på et speil med piller på.

Akutt behov for helsehjelp

Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Er det akutt og står om liv, ring 113.

Ambulanse (foto: ung.no)
Aktuelt

Skal du fjerne hår eller ikke?

Du bestemmer selv om du vil fjerne hår på kroppen og i ansiktet eller ikke. Her får du noen tips og råd om hårfjerning.

Tegning av gutt på badet som har barbert seg på halve kroppen. Illustrasjon: ung.no

Alarmtelefonen har døgnåpen chat

Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet.

Holder mobil med Alarmtelefonen 116111 åpent (foto: ung.no)

Små og store penisplager

Svie, nupper, blemmer eller kløe? Plager med penis som ikke har vært der før? Noe er helt ufarlige og forsvinner av seg selv mens annet bør kanskje vurderes av lege.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox