Tre tips til deg som skal på fest

Hva skal til for å feste trygt når alkohol og annen rus er involvert? Og hva gjør du hvis festen går litt for langt? Her er noen råd.

Sist oppdatert: 11.05.2022 Av: Ung.no i samarbeid med helsesykepleier

Vennegjeng som skåler i tequilashots.
DRIKK TRYGT: Drikk bare alkohol kjøpt fra lovlig utsalg i butikk eller vinmonopol. (Foto: Isabella Mendes/Pexels)

Hvis du vet at det dukker opp alkohol eller andre rusmidler på fest, er det lurt å tenke over egne grenser i forkant. Tenk også på hvem du kan kontakte om du, eller noen andre, blir overstadig beruset og trenger hjelp.

I tillegg vil disse rådene gi deg en tryggere festopplevelse:

1. Pass på hverandre

Hvis dere har drukket alkohol, er det viktig å passe på hverandre og holde sammen med venner. Gå aldri fra en venn som er veldig full eller rusa.

2. Vit hva du får i deg

Ulovlig kjøpte rusmidler kan du ikke vite sikkert hva inneholder. Du kan risikere alvorlig forgiftning. Dette gjelder både alkohol og andre rusmidler.

3. Ikke vær redd for å be om hjelp

Hvis noe går galt, er det viktig at du ringer 113 eller en voksen du stoler på! Rusforgiftning kan gi alvorlig skade, til og med føre til dødsfall.

Ikke bekymre deg for kjeft eller straff. Helsepersonell har taushetsplikt, og foreldre vil at barna og ungdommen deres skal være trygge og få hjelp hvis noe skjer.

Har du spørsmål om alkohol og rusmidler?

Hvordan virker rusmidler, og hvorfor kan man bli avhengig? Hvilke stoffer er ulovlige og ikke? Hvordan påvirker alkohol kroppen? Svarene på dette og mye mer finner du på temasidene våre for alkohol og rusmidler.

Vennegjeng som skåler i tequilashots.
DRIKK TRYGT: Drikk bare alkohol kjøpt fra lovlig utsalg i butikk eller vinmonopol. (Foto: Isabella Mendes/Pexels)

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?