Spørsmål og svar

Hvorfor har jeg gått opp i vekt?

Jente, 16

Hei!Jeg trener veldig mye,og hver dag,noe jeg elsker!Jeg har de siste månedene vært hos legen da jeg ikke hadde hatt mensen på 5måneder og viste seg at jeghadde veldig lavt jern.Fikk jernpiller. Etter 6 gåtte måneder fikk jeg piller som gjorde at jeg fikk mensen.Ikke å ha mensen og lavt jern er tydelig tegn på nedbryting av kroppen har jeg blitt fortalt.Jeg skjønner ikke hvordan jeg klarer åspise for lite,fordi jeg har gått opp fra 59-63kg siden jeg begynte hos legen,ca4måneder.Jeg hadde normal vekt,begynte å spise mer fordi det trengtes, men så går jeg opp i vekt? Målet var å få inn mer næringsstoffer,ikke gå opp i vekt.Og siden jeg tydeligvis forbrenner såmye, hvorfor går jeg opp da?Før spiste jeg normalt(2 brød til lunsj+frukt, normal mengde middag og frokost+litt mer spising som kom naturlig) Nå spiser jeg 3brød+frukt til lunsj+litt mer middag og mer energirikt til frokost.I tilleg har jeg begynt med 1-2 hviledager i uka. Men sliter med å la vær å trene og gjør det noen ganger uten

Svar

Hei!

Det er dessverre veldig vanskelig for meg å svare på hvorfor akkurat du har gått opp i vekt, uten å møte deg og vite akkurat hva du har spist før og nå. Det er fullt mulig å ha jernmangel selv om man spiser nok kalorier, så lenge man ikke spiser næringsrik nok mat. Hos noen kan det også være andre årsaker enn hva man spiser som gir jernmangel. Hva som er tilfelle hos deg må du nesten snakke med legen din om.

Matvarer som er rike på jern er:

  • Grove kornprodukter (velg så grovt som mulig!)
  • Kjøtt (innmat har aller mest)
  • Leverpostei
  • Grønnsaker (spesielt grønne bladgrønnsaker)
  • Egg

Hvis det er sånn at du går mer og mer opp i vekt etter du endret kostholdet ditt, så kan du forsøke å gjøre kostholdet mer jernrikt (næringsrikt) uten å nødvendigvis spiser enorme mengder mat. Det gjør du ved å følge de norske kostholdsrådene.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Jeg kan dessverre ikke gi deg et mer spesifikt svar enn dette. Du må snakke med legen din om hva jernstatus er, hvordan vekten din utvikler seg og hva du eventuelt bør gjøre annerledes for å både ha nok jern i kroppen og holde vekten stabil. Du skriver at du har fått noen piller som gjør at du får mensen, hva dette er vet jeg ikke, og kanskje kan de også ha påvirkning på vekten. Dette er det kun legen din som skal svare deg på.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 16.3.2020

Oppdatert: 16.3.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål