Spørsmål og svar

Er vekten min normal og spiser jeg passe mengde mat?

Jente, 13

Hei. Jeg er 165 høy og veier 46-47 kg og jeg er fornøyd med vekten min men jeg er redd for å gå opp i vekt, så jeg lurte på om jeg spiser passe sånn at jeg ikke går opp eller ned i vekt. Her er det jeg spiser på en dag: frokost en brødskive eller litt korn og melk, lunsj en brødskive og litt frukt, middag noe som er som to taxier eller tre pizza biter. Er det passe og spise og veier jeg passe?

Svar

Hei!

Takk for at du skriver til oss i ung.no.

Ut i fra dine opplysninger om alder, kjønn, høyde og vekt, så er vekten din innenfor det normale, men kanskje litt lav. Ser jeg på kostholdet du beskriver, så ser dette også ut til å være litt lite mat for en jente i din alder som er i en periode i livet hvor kroppen din vokser og utvikler seg mye. Både skjelettet, muskulaturen og hjernen din utvikler seg, og for at dette skal skje optimalt er kroppen din helt avhengig av å få tilført nok energi og næringsstoffer. Gjør den ikke det, kan det i verste fall føre til sykdom som kan følge deg videre i livet.

Du kan lese mer om hva det er vanlig å veie og hva som skjer med kroppen din hvis du spiser for lite i disse artiklene.

Kroppen vår er ekspert på å regulere hvor mye mat vi trenger, hvor mye vi forbrenner og hvor sultne vi er. Dette styrer den ut fra hvor aktive vi er og hvor mye vi spiser. Vi trenger ikke å telle kalorier for å få i oss riktig mengde mat, alt vi trenger å gjøre, er å spise regelmessig, normale porsjoner og følge kroppens egen sult- og metthetsfølelse. Når man trener er det viktig å spise litt ekstra i forbindelse med treningsøkten.

Ellers har vi følgende råd når det gjelder et sunt og variert kosthold, og jeg vil anbefale deg å følge disse:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Hvis du synes dette med mat, kropp og vekt er vanskelig eller har flere spørsmål, vil jeg råde deg til å ta en tur til helsesykepleier på skolen din. Helsesykepleier kan mye om dette og vil kunne komme med gode råd tilpasset akkurat deg.

Jeg legger også ved noen nyttige artikler som du kan titte på.

Ønsker deg alt godt og lykke til videre!

Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 11.10.2022

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål