Spørsmål og svar

Kommer jeg til å gå opp i vekt av dette?

Jente, 15

Hvis jeg går 15000 skritt hver dag og spiser 2300 kalorier, vil jeg holde vekta da eller går den opp? Trener også klatring 2 ganger i uken. Er forresten 165 cm høy og veier rundt 47-48 kg

Svar

Hei!

Om man går opp eller ned i vekt handler i utgangspunktet om hvor mange kalorier man inntar (gjennom mat og drikke) sammenliknet med hvor mye man forbrenner over tid. Det at du har spist mye en dag eller to, når du eller spiser sunt og variert vil ikke øke vekten din. For å gå opp i vekt må man spise mer enn kroppen trenger over en periode lengre enn dager.

Ut i fra det du beskriver høres det ut som en sunn mengde mat og trening. Det er vanskelig å svare helt konkret på om du vil gå opp i vekt av dette uten å vite mer. Kroppen vår er heldigvis ekspert på å regulere hvor mye mat den trenger, hvor mye den forbrenner og hvor sulten du er. Dette styrer den ut i fra hvor aktive vi er og hvor mye vi spiser. Vi trenger ikke å telle kalorier for å få i oss riktig mengde mat. Alt vi trenger å gjøre er å spise regelmessig, normale porsjoner og følge kroppens egen sult- og metthetsfølelse.

Når du trener er det også viktig å spise litt ekstra i forbindelse med treningsøkten. Spiser du for lite, vil dette kunne gå utover utviklingen din og i verste fall føre til sykdom. I denne artikkelen kan du lese mer om hva som skjer med kroppen din hvis du spiser for lite.

Generelt vil ikke vi i ung.no anbefale å telle kalorier, med mindre man følges opp av helsepersonell fordi man er overvektig eller har fedme, eller er veldig undervektig og trenger å spise mer.

Ellers har vi noen generelle råd om sunt kosthold som du kan se litt på.

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Det kan være lurt å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Håper dette svaret kunne være til hjelp for deg. Lykke til!

med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog i ung.no

Besvart: 19.2.2023

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål