Hvordan gå litt ned i vekt uten å gå opp igjen?
Jente, 14
Hei, jeg er en jente som er 155cm og veier 60kg. For et år siden gikk jeg ned til 52 kg ( spiste veldig lite og sunt!) og var veldig fornøgd, men etter noen måneder når jeg begynte å spise vanlig igjen la jeg på meg mer en jeg startet. Og i det siste har jeg spist så mye så jeg greier ikke å stoppe megselv. Så vil veldig gjerne gå ned i vekt fordi jeg vil ha et godt forhold til kroppen min og helsa mi, men vet ikke hvordan jeg skal gå ned igjen til 52 kg igjen og bli der. Jeg mener ikke at jeg skal begynte på en veldig streng diet, men jeg lurer bare på hvordan en dag med mat kan se ut for en jente på 14 år. Går ikke på noe sport lenger, men skal bli mer aktiv. Har mensen hvis det har noe å si :/ Takk på forhånd :)
Svar
Hei!
Det er leit å høre at du mistrives med kroppen din slik den er nå, og at du sliter med maten.
Det er veldig vanlig å gå opp i vekt igjen etter en vektnedgang. Kroppen er automatisk innstilt slik at den ønsker ikke at vi skal gå ned. Hvis man går ned, gjør kroppen det den kan for å få vekta opp igjen. Det den som regel gjør er å sette ned forbrenningen, slik at man plutselig (selv på et normalt kosthold) får for mange kalorier i forhold til det man forbrenner, og vekten går oppover.
Etter en vektnedgang er det derfor kjempeviktig at man i lang tid fremover passer på å ikke overspise og er mye i fysisk aktivitet. Det anbefales faktisk hele 60-90 minutter med fysisk aktivitet om dagen etter en vektnedgang, for å unngå å gå opp igjen.
Økt aktivitet øker forbrenningen, derfor blir det enklere å holde vekta neda.
Jeg synes du skal ta en tur innom helsesykepleier på skolen din og prate om dette. Hun kan hjelpe deg med å vurdere vekta di og om du har behov for å gjøre noen endringer. Hun kan også snakke med deg om overspising, og det er godt å ha noen som følger opp i en slik periode. Vi fraråder uansett ungdom å slanke seg på egen hånd, det skal skje under oppfølging av helsepersonell.
Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Hvis man skal endre på noe i kostholdet kan det være lurt å følge denne fremgangsmåten.
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 12.5.2020
Oppdatert: 12.5.2020
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

