Er det farlig å spise rå kakedeig med mel i?
Jente, 16
Hei! Er det farlig å spise mel, eller rå kakedeig med mel i? Har hørt at man må «steke» deigen før man bruker det, men hvorfor, og er dette riktig?
Svar
Hei!
På generell basis er det nok ikke farlig å spise rå kakedeig, spesielt i Norge. Det som potensielt kan gjøre det skummelt, er at det noen ganger kan eksistere bakterier i melet. I en åker så er det bakterier, for eksempel fra avføring fra dyr som går og tråkker der eller fugler som flyr forbi. Disse bakteriene kan havne i kornet/melet. Når man varmebehandler (steker) så drepes bakteriene.
Det er ikke noe stort problem i Norge, så du skal ikke være redd om du har gjort det noen ganger. Men som en generell regel er det fornuftig å steke deigen og ikke spise den rå.
I noen land så kan man ikke spise rå egg, fordi man kan få Salmonella-bakterien i seg. Det gjelder ikke for egg i Norge. I utlandet kan man altså risikere å få i seg Salmonella om man spise rå kakedeig som inneholder egg.
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 6.6.2020
Oppdatert: 6.6.2020
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål