Spørsmål og svar

Kan man få Salmonella av å spise mel i Norge?

Jente, 14

Kan jeg få salmonella av melet her i Norge? Jeg skal lage spiselig coockie dough, og lurer på om jeg trenger å "brenne" melet i pannen eller i ovnen. Om jeg ikke kan få salmonella, er det nødvøndig da?, å brenne melet altså. Vennligts svar meg:)

Svar

Hei!

På generell basis er det nok ikke farlig å spise rå kakedeig/mel, spesielt i Norge. Det som potensielt kan gjøre det skummelt, er at det noen ganger kan eksistere bakterier i melet. I en åker så er det bakterier, for eksempel fra avføring fra dyr som går og tråkker der eller fugler som flyr forbi. Disse bakteriene kan havne i kornet/melet. Når man varmebehandler (steker) det, så drepes bakteriene.

Dette er imidlertid ikke noe stort problem i Norge, så sannsynligheten for at dette vil være farlig er liten. Men som en generell regel er det fornuftig å steke deigen og ikke spise den rå.

I noen land så kan man ikke spise rå egg, fordi man kan få Salmonella-bakterien i seg. Dette gjelder i utgangspunktet ikke for egg i Norge, men i utlandet kan man risikere å få i seg Salmonella om man spise rå kakedeig som inneholder egg.

Håper dette var oppklarende!

Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 29.9.2022

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål