Får man like mye næring fra rått egg som fra kokt egg?
Gutt, 15
Hei jeg lurer på om kroppen fordøyer rått egg på såme måte som den fordøyer kokt egg ein jeg kjenner sier at den ikkje gjer det så kva er svare
Svar
Hei!
Takk for spørsmålet ditt!
Så fint at du har fokus på å få gode næringsstoffer fra maten du spiser.
Noen mener at opptaket av protein blir dårligere fra rått egg enn fra kokt egg, men forskjellen er nok ikke av så stor betydning. Vi har ikke nok forsking til å konkludere helt, men den tyder likevel på at man tar opp næring bedre fra kokt enn fra rått egg.
I Norge er det som regel trygt å spise rå egg, men vær litt obs i andre land hvor rått egg inneholde Salmonella.
Hvis han/hun du kjenner liker bedre å spise rå egg, så må vedkommende gjerne gjøre dette, men det har egentlig ikke så stor forskjell. Man får i seg en viss mengde næringsstoff uansett.
Egg er en veldig fint kilde til protein. Protein finner du også spesielt i melk- og meieriprodukter, kjøtt, fisk og kylling.
Vær uansett obs på å ikke bøtte nedpå mange egg hver dag. Noen er genetisk disponible for å få økt kolesterol fra egg, og da er det viktig å prøve å ikke spise mer enn rundt et par egg i uken. Hvis du tror du kan ha høyt kolesterol så kan du sjekke dette med en enkel blodprøve hos fastlegen.
Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog
Besvart: 26.9.2024
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål