Hvor lenge kan stekt kylling stå utenfor kjøleskapet?
Jente, 20
Hei! Jeg bor på hybel og har blitt veldig bevisst på bakterier og slikt da det kommer til feil oppbevaring av mat. I et forsøk på å finne ut hvor lenge stekt kylling kan stå på kjøkkenbenken, så sto det i maks 30 min før det måtte settes i kjøleskapet. Det jeg da lurer på er om jeg blir nødt til å spise feks kylling og pasta iløpet av 30 min, og dersom jeg ikke rekker det så må det kastes? Syntes dette høres veldig rart ut, da jeg spiser tregt og fint kan spise mat i 1 time.
Svar
Hei!
Det er nok ikke noen fast regel på hvor lenge det er trygt å oppbevare stekt kylling (og pasta) utenfor kjøleskap. Det er mange som har kylling stående fremme lenger enn 30 minutter, fordi man kanskje bruker en liten time på å spise, og deretter drøyer litt med å sette inn restene. Det er nok en fin regel at man setter det inn så snart man er ferdig å spise, da er du også på den trygge siden. Om det tar 30 eller 60 minutter spiller ingen rolle.
Pasta og ris skal man være litt ekstra forsiktig med, fordi det er noen bakterier som er farlige for oss som trives godt der. Men her er det snakk om at det står fremme i mange timer før det settes i kjøleskapet. Pasta og ris bør spises neste dag, og ikke stå mange dager i kjøleskap. Det har skjedd at noen har glemt pasta stående ute over natten, og spist det neste dag og blitt skikkelig syk. Men da er det snakk om mange timer ute i romtemperatur.
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 2.2.2021
Oppdatert: 2.2.2021
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål