Hva er karragenan, og er det farlig?
Jente, 16
Hva er karregenan? Er det farlig
Svar
Hei!
Karragenan er et ekstrakt fra en rødalge som vokser i Atlanterhavet og som brukes som tilsetningsstoff i forskjellige matvarer. Da kalt E 407.
For at et tilsetningsstoff skal kunne godkjennes for bruk i mat og drikke, gjøres omfattende tester. Man undersøker blant annet om stoffet er akutt eller kronisk giftig, og om det har fosterskadelige eller kreftfremkallende effekter. Det settes en ADI-verdi (akseptabelt daglig inntak). Den angir hvilken mengde av stoffet som kan inntas hver dag gjennom hele livet uten risiko for helseskade.
Noen E-stoffer kan være mer skadelige enn andre, men det avhenger ofte av mengden inntak over tid, hvor godt man tolererer stoffet og andre faktorer. Karragenan er godkjent som tilsetningsstoff i matindustrien, og skal sånn sett være "trygt".
Når det er sagt er det studier som har vist at karragenan KAN gi betennelse i tarm eller tilbakefall av det som heter inflammatorisk tarmsykdom (IBD), som crohns eller ulcerøs kolitt. Men her trengs det flere studier for å konkludere. Er dette sykdommer du har, kan det være at du bør begrense inntaket av karragenan.
Håper dette var til hjelp.
Vennlig hilsen legen, ung.no.
Besvart: 18.4.2021
Oppdatert: 18.4.2021
Vi har valgt ut dette for deg
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål