Spørsmål og svar

Jeg har gått opp i vekt, hvordan gå ned igjen?

Jente, 19

Hei! Jeg er en jente på 19 år. Jeg er 166 sm høy og veier 53 kg. I august veide jeg 49 kg, og var fornøyd med vekt og kropp. Jeg fikk litt sjokk da jeg n så vekten min, litt lei meg egentlig.... Jeg er redd for at jeg skal gå opp enda mer. Jeg føler meg større (lubben) nå og liker det ikke. Hva kan jeg gjøre for å komme ned i vekt igjen? Jeg er aktiv og spiser ok mat. Er student men er flink til å lage sunne og gode middager. Takk på forhånd

Svar

Hei!

Hvis du spiser sunt og er aktiv, så er det ingen grunn til å tenke at du trenger å gå ned de kiloene du har gått opp. Da er det nok kroppen din som har hatt godt av å gå opp noen kilo. Hadde du derimot spist mye godteri og junkfood den siste tiden, så kunne det vært årsaken til vektoppgangen, og gitt større grunn til å "rette opp i det".

Det er ingenting som tilsier at du skal være lubben med den vekten du har nå, som ligger i nedre område av det som er normalt for din alder. Å slanke seg er vanskelig og kan gi et anstrengt forhold til mat, så vi anbefaler ikke det med mindre det er nødvendig for god helse, noe jeg ikke kan se at det er hos deg.

Fortsett med regelmessig fysisk aktivitet og et sunt kosthold, så gjør du en god innsats for kroppen og helsa di. Hvis vekten din går ytterligere oppover uten at du skjønner hvorfor så kan det være smart å ta turen innom helsestasjon for ungdom, for hjelp til å kartlegge hvor du er i overskudd av kalorier, eventuelt.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Jeg legger ved noen artikler om kroppsbilde/kroppsfokus, som kan være nyttig for deg å se på.

Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 21.10.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål