Liker du ikke ditt eget utseende?

Mange kjenner på et press om å se bra ut på alle vis og bruker mye energi på å bekymre seg over sitt eget utseende. Har du det sånn?

Noen holder en speilbit i hånda, og man kan se øyet til en person i speilet.
BRA NOK: Ung Face IT er laget for å hjelpe deg som er mellom 12 og 17 år til å føle deg bra nok, akkurat som du er. Foto: Unsplash / Vince Fleming

Overalt får vi informasjon om hvordan vi ”burde” se ut. På Instagram kan vi se slanke, solbrune og veltrente kropper, glatt hud og store, hvite smil. Håret ligger på den ”riktige” måten, og det samme gjør sminken. Det skal god selvfølelse til å stå imot dette.

Det kan hjelpe at du og vennene dine prater om å stå imot presset om å være "perfekt" og at du selv og de rundt deg sier at du er bra akkurat som du er.

Økt utseendepress ved sykdom eller skade

Noen av oss er født med et utseende som skiller seg ut fra det som er mest vanlig, eller har en sykdom eller en skade andre legger merke til. For ungdom som har det slik, kan utseendepresset være ekstra tøft. Hvis du har det sånn og syns det er vanskelig, så prat med noen om det.

Hvis du har en venn som har det slik, så tenker du kanskje ikke så mye på det og vennen er like viktig uansett. Men dere kan gjerne prate litt sammen om dette. Når man prater sammen om slike ting, hjelper man hverandre til forståelse, aksept og anerkjennelse.

Når andre legger merke til utseendet ditt

Føler du deg annerledes på en negativ måte kan det påvirke deg og din psykiske helse. Det gjør noe med selvtilliten din og selvbildet. Noen ungdommer som opplever at de ser annerledes ut, forteller at de blir stirret på, eller at de får kommentarer på hvordan de ser ut.

Det kan være vanskelig å takle. Ungdom som har opplevd dette har fortalt at det føles så tungt at de noen ganger lar være å være med på aktiviteter de liker. Dersom det du føler og tenker om utseendet ditt gjør at du lar være å gjøre ting du egentlig har lyst til, er det lurt å gjøre noe med det.

Det er bare du som vet hvordan du har det

Det er vår egen oppfatning av hvem vi er, og hvordan vi opplever at vi ser ut, som påvirker hvordan vi har det med oss selv. Kanskje det bare er du selv som ser ”feilene” på kroppen din. Det betyr ikke at de ikke føles viktige. Tenk på kjente influensere og skuespillere. Mange kan syns at de har ”perfekt” utseende, men likevel velger flere av dem å fikse på kroppen fordi de ikke er fornøyde.

Tenker du mye på at du er misfornøyd? Det er det ikke greit å gå med alene. Kanskje vet ikke venner eller foreldre, lærere, helsesykepleiere eller andre voksne rundt deg at du ikke har det bra med deg selv og kroppen din. Hvis du sier noe om det, kan du også få hjelp og støtte av dem.

Det kan være fint å prate med andre som har samme opplevelser som deg. En måte å finne andre å dele opplevelsen med, er via en interesseorganisasjon. Du finner en oversikt over alle aktuelle interesseorganisasjoner på FFO.no

Skrevet av Redaksjonen i samarbeid med Senter for sjeldne diagnoser, Oslo Universitetssykehus HF i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 05.01.2021

Offentlig og kvalitetssikret
Noen holder en speilbit i hånda, og man kan se øyet til en person i speilet.
BRA NOK: Ung Face IT er laget for å hjelpe deg som er mellom 12 og 17 år til å føle deg bra nok, akkurat som du er. Foto: Unsplash / Vince Fleming

Fakta

Eksempler på tilstander som kan påvirke utseendet:

  • Hår- og hudsykdommer
  • Brannskader og arr
  • Kjeve- leppe- og ganespalte
  • Craniofaciale tilstander
  • Følgetilstander etter medisinsk behandling
  • Overvekt
  • Rullestol
  • Kortvoksthet
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Tegning av venterommet hos helsesykepleieren (illustrasjon: ung.no)

Selvtillit og selvfølelse

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Jentegjeng
Aktuelt

Skal du fjerne hår eller ikke?

Du bestemmer selv om du vil fjerne hår på kroppen og i ansiktet eller ikke. Her får du noen tips og råd om hårfjerning.

Tegning av gutt på badet som har barbert seg på halve kroppen. Illustrasjon: ung.no

Alarmtelefonen har døgnåpen chat

Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet.

Holder mobil med Alarmtelefonen 116111 åpent (foto: ung.no)

Små og store penisplager

Svie, nupper, blemmer eller kløe? Plager med penis som ikke har vært der før? Noe er helt ufarlige og forsvinner av seg selv mens annet bør kanskje vurderes av lege.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox