Hvordan stoppe vektoppgangen? Spiser det samme som før
Jente, 18
Hvordan stopper jeg å gå opp i vekt, når jeg ikke vet hva jeg gjør som gjør at jeg går opp i vekt? Er allergisk mot egg, melk og hvetemel. Vanskelig å spise mat som inneholder det jeg trenger. Er 158cm og har vært det siden jeg var 15. Siden jeg var 16 har jeg vært 48kg. Begynte å spise mye mindre (en gang dagen) i perioder ettersom økonomien min var ustabil og jeg bor alene på hybel. Og i perioder spiser jeg normalt igjen. Frokost, lunsj, middag og en liten kveldsmat. Har ikke spist mer enn det jeg pleier, men nå er jeg på 55kg. På noen få måneder har jeg gått opp 6kg. Hvordan kan jeg stoppe å gå opp i vekt når jeg ikke spiser mer enn det jeg bruker og ikke er i mindre bevegelse enn det jeg bruker? Vil ikke komme over 55kg. Vil holde meg der, men hva kan jeg gjøre for å ikke bli tykk på en sunn måte? (Har ikke råd til treningssenter) Er egentlig ikke så veldig aktiv, men jeg går en liten tur hver dag
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
Det er helt vanlig å gå litt opp i vekt under puberteten, hvor man kan ha en vektøkning på opp til 11 kg, avhengig av hvor mye man veide i utgangspunktet. Som kvinne får man litt mer fett på brystene, hoftene, lårene og rumpa, i tillegg til at du kan bli litt høyere.
Dette er ikke noe man kan gjøre så mye med, og som man rett og slett må venne seg til. Hvordan kroppen vår blir etter puberteten, og hvordan fettfordelingen blir er bestemt av genene våre, og ikke noe vi bestemmer selv.
Dersom du har spørsmål om vekten din, eller synes dette med mat og kropp er vanskelig, vil jeg råde deg til å ta kontakt med helsesykepleier på skolen din eller helsestasjon for ungdom. De vil ha en oversikt over høyde- og vekstkurven din som du har fulgt siden du var liten, og kan komme med flere råd og tips rettet mot akkurat deg. Da kan du få informasjon om hva som er normalt og eventuelt trygge råd og veiledning.
Når du har så mange allergier kan det være utfordrende å få i deg alle de ulike næringsstoffene som du trenger, og da kan det være greit å få veiledning og hjelp fra helsepersonell. Helsesykepleier (eller fastlegen din) kan også henvise deg til klinisk ernæringsfysiolog, som kan hjelpe deg med kostholdet ditt og komme med gode råd for hva du bør spise for å holde vekten stabil, og sikre deg alle næringsstoffene som kroppen din trenger.
For å få til en sunn og varig vektnedgang er det helt avgjørende at du finner et kosthold og en livsstil som du trives med og kan opprettholde over tid. Gjør du ikke det vil du bare oppleve at vekten øker igjen så fort du begynner å spise normalt. Dietter og ulike andre slankemetoder vil for de fleste ikke være noen varig løsning, og det er fint at du vil unngå dette.
Hvis man som ungdom har behov for å gå ned i vekt, skal dette alltid skje under oppfølging av helsepersonell. Grunnen til dette er at det i ungdomsårene skjer store endringer i utviklingen din som er helt avhengig av at kroppen får tilført nok næring. Gjør den ikke det, kan det i verste fall føre til utvikling av sykdom.
Jeg vil derfor råde deg til å ta kontakt med helsesykepleier på skolen, helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. De kan alle hjelpe deg videre med gode råd tilpasset akkurat deg. I mange kommuner i Norge finnes det også egne Frisklivssentraler som tilbyr hjelp til de som sliter med vekten og trenger å gjøre endringer i livsstilen sin. Dette har helsesykepleier og fastlege mer informasjon om.
Ellers er prinsippet for å gå ned i vekt ganske enkelt: du må forbruke mer energi enn du inntar. Det vil si at du må forbrenne flere kalorier enn du spiser. For de fleste innebærer dette et kosthold med fokus på sunne og næringsrike matvarer, samt økt fysisk aktivitet i hverdagen.
Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding (her er det viktig å velge glutenfrie alternativer, og det du tåler - her kan klinisk ernæringsfysiolog hjelpe deg mer)
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Ved plantebaserte alternativer for melk og meieriprodukter er det viktig å velge alternativene med minst mulig tilsatt sukker.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Selv om kostholdet og økt hverdagsaktivitet er viktigst for å gå ned i vekt, er trening også en bidragsyter, og spesielt intervall- og styrketrening kan gjøre det lettere å miste noen kilo.
Jeg legger også ved noen artikler med flere gode råd for en sunn vektnedgang og en sunn livsstil, samt en artikkel med enkle treningsøvelser som du kan gjøre hjemme.
Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 11.3.2024
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål


