Spørsmål og svar

Hvilken vitenskapelig forskning ligger bak de norske kostrådene?

Gutt, 20

Hei Fins det noen forskning på at å spise 500 gram rødt kjøtt per uke er trygt? Fins det liksom noen kilder til forskningen helsemyndighetene har kommet frem til og kan dette eventuelt linkes? Setter pris på svar:)

Svar

Hei!

Så spennende at du spør om dette. Helsedirektoratet jobber veldig transparent og åpent når det gjelder hvilken forsking de baserer seg på i rådene sine. De er oftest godt begrunnet med pålitelig forskning.

Under Helsedirekoratets kostråd nr 6 og underkategorien "begrunnelse, dette er rådet basert på" så finner du kunnskapsoppsummeringen de har gjort for å komme frem til dette rådet.

Her står det at den internasjonale forskningen på kosthold og helse er omfattende. Kostrådene er basert på rapporten Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Rapporten bygger på systematiske kunnskapsoppsummeringer, nasjonalt og internasjonalt. Den konkluderer med konkrete kostråd og beskriver både metoden og det vitenskapelige grunnlaget.

Sentralt er også Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet (norsk versjon av Nordic Nutrition Recommendation)

Helsedirektoratet støtter seg også på kunnskapsoppsummeringer fra andre internasjonale ekspertgrupper som Verdens helseorganisasjon (WHO), Den europeiske helsemyndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) og Verdens kreftforskningsfond (WCRF).

Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på :)

Hvis ikke må du gjerne sende et nytt spørsmål!

med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog i ung.no

Besvart: 4.4.2023

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål