Er det trygt å spise blåbære og vanilje når jeg har pollenallergi?
Jente, 20
Hei. Jeg lurer på om vanilje og blåbær er trygt for pollenallergi? Jeg spiser leverpostei som inneholder paprika og tomat men dette er vell varmebehandlet? Jeg sliter med angst for mat.
Svar
Hei!
Takk for spørsmålet ditt, og veldig bra at du spør og er nysgjerrig.
Det er helt trygt for de aller fleste å spise både vanilje, blåbær, paprika og tomat selv om du har pollenallergi.
Pollen er små, gule korn som planter, blomster og trær slipper for å formere seg. Dersom man har pollenallergi kan man oppleve å få plager som tett nese, kløende øyne og nysing.
Pollen er helt natur og viktig for planter, og det at man er allergisk er ikke farlig, men kan være ganske irriterende og plagsomt. Kroppen oppfører seg som om pollen er farlig, og det er derfor man får allergisymptomer - men det er heldigvis ikke farlig.
Noen opplever at man kan reagerer på andre ting som for eksempel matvarer med liknende protein som pollen. Dette kan gi litt kløe i munn eller svelg etter å spise noe. Dette kalles kryssallergi, men det er ikke farlig – bare ubehagelig.
Hvis du sliter med symptomer på pollenallergi så kan man oppsøke lege og få forebyggende og behandlende tabletter mot allergi. Da kan man snakke med legen om nesespray, allergipiller og øyedråper, og evt om vaksinering mot pollen (dette virker på lang sikt).
Hvis du tenker mye på dette så vil jeg oppfordre deg til å snakke med noen du stoler på. Det er ofte lettere å håndtere hvis man lufter disse tankene med noen ❤️
Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog
Besvart: 6.4.2025
Oppdatert: 6.4.2025
Fikk du svar på det du lurte på?
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
