Hva slags melkesyrebakterier kan jeg ta når jeg har melkeallergi?
Jente, 19
Kan du foreslå noen Lactobacillus-tilskudd som kan kjøpes i Norge for melkeallergikere? Fra en tidligere svar fra dere ser jeg at Idoform inneholder melkepulver.
Svar
Hei!
Melkesyrebakterier (lactobacillus) er bakterier som som har til felles at de omdanner enkle sukkerarter til melkesyre ved gjæring (fermentering). Denne typen bakterier finnes både naturlig i tarmen vår og i ulike matvarer, samt som kosttilskudd i form av tabletter/kapsler.
Melkesyrebakteriene i seg selv inneholder ikke melkeprotein og kan spises av personer med melkeproteinallergi. Mange av produktene som inneholder, eller er tilsatt melkesyrebakterier, er imidlertid meieriprodukter som biola, yoghurt, kefir, cultura og ulike oster. Disse inneholder også melkeprotein og skal ikke spises av personer med melkeproteinallergi.
Andre matvarer som er fremstilt ved tilsetting av melkesyrebakterier, som f.eks surdeigsbrød og kombucha te, kan inntas ved melkeproteinallergi så sant produktene ellers ikke inneholder andre kilder til melk/melkeprotein.
På apoteket kan du få kjøpt melkesyrebakterier i tablett/kapselform. Før man bruker slike produkter er det viktig å dobbeltsjekke at de ikke også er tilsatt melkepulver. Eksempelvis inneholder kosttilskuddet Idoform skummetmelkpulver, som du så riktig har lest tidligere. Eksempler på probiotika som ikke inneholder melkeprotein er probioform (flytende) og bio-dophilus (kapsler). Det finnes også flere andre typer, så du kan forhøre deg med farmasøytene som jobber på apoteket, eventuelt med fastlegen din.
Ønsker deg alt godt og håper dette var oppklarende!
Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 27.9.2022
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

