Søsken med diabetes type 1, hvor høyt og hvor lavt blodsukker er farlig?
Jente, 20
Søstera mi har diabetes type 1. Hun kan dø av både for høyt og for lavt blodsukker, men hvor høyt og hvor lavt og hvor lenge? Hun er liten og det passer ikke å spørre om dette på diabeteskontroll på sykehuset fordi hun alltid er tilstede der, hele tiden. Fra fastlegen får jeg bare vage svar.
Svar
Hei du, takk for at du sender inn spørsmål til ung.no!
Kjære deg, kan forstå at det er skummelt når noen vi er glad i har en sykdom og vi ikke vet helt hvordan det vil påvirke de. Jeg skjønner at du ikke ønsket å ta dette opp når din lillesøster var med, men jeg vil anbefale deg å ta en prat med sykehuset og de som jobber med diabetes der. De kan ta en ordentlig prat med deg om dette. Kanskje det er flere i familien som også kunne hatt nytte av mer informasjon om diabetes. Jeg vet ikke hvor liten din lillesøster er, men hun trenger også vite om disse tingene- så kanskje det ikke gjør noe at hun også er med på samtalen? Her finnes en podkast om det å være ung og ha diabetes. Diabetesforbundet arrangerer også kurs for foreldre og foresatte, det kan være verdt å få med seg. Det finnes også et nettkurs her som kan gi en innføring som kan være nyttig.
Det er mange som har diabetes og lever veldig fint med dette! Men det er litt ting å passe på og noen rutiner å øve inn slik at man regulerer blodsukkeret fornuftig gjennom dagen. Her finnes det etter hvert mye bra utstyr og hjelpemiddel som gjør alt dette enklere- det får dere hjelp til på sykehuset.
Ved diabetes blir betacellene som produserer insulin i bukspyttkjertelen ødelagt av kroppens eget immunforsvar. Det medfører at vi ikke klarer å produsere insulin. Insulin er viktig for å kunne gjøre sukker tilgjengelig for kroppen ved å sørge for at glukose/sukker i blodet kommer inn i cellene i kroppen hvor det kan brukes som energi. Det hoper seg derfor opp med glukose i blodet og det er dette som gir for høyt blodsukker.
Det stemmer at det i hovedsak er to tilstander som ikke er ønskelig, det er å ha for høyt blodsukker og for lavt blodsukker. Derfor måles blodsukkeret ofte jevnlig gjennom dagen, for å se hvordan man ligger an og hvor mye insulin som må tilsettes. Dette er avhengig av hva man spiser og drikker. Det er normalt at blodsukkeret svinger noe gjennom døgnet, men for de med diabetes kan det svinge ekstremt og målet er å holde det mer jevnt og unngå de store toppene. Etter hvert vil din søster bli kjent med symptomene på for lavt eller for høytblodsukker.
Det er spesielt det lave blodsukkeret som krever at man iverksetter tiltak raskt. Akkurat hvor lavt blodsukker som gir symptom hos din søster, kan jeg ikke svare på. Men når blodsukkeret går under 4mmol/l har vi vanligvis for lite til at hjernen kan fungere optimalt og det er normalt å begynne å kjenne symptomer slik som svetting, skjelving, blekhet, nummenhet/prikking, hjertebank, hodepine, synsforstyrrelser og kvalme. Når blodsukkeret blir veldig lavt kalles det gjerne føling. Det er ulik grad av føling. Ved alvorlig føling, gir det symptomer som talevansker, forvirring, nedsatt bevissthet og kramper. Hvis man merker tendens til føling/lavt blodsukker, er det viktig å straks spise noe søtt som eksempel en skje honning, druesukkertabletter, et par sukkerbiter, smågodt, brus eller frukt. Det finnes også noe som heter glucogel, en dextrose-gel på tube og en nesepray som fås på apotek. Det er også lurt å spise noen tregere karbohydrater etterpå for å sikre at blodsukkeret ikke faller ned igjen med en gang.
Når det gjelder høyt blodsukker, er dette ikke like akutt. Det er uheldig over tid å gå med veldig høyt blodsukker grunnet at det virker skadelig på indre organ. Her er det ingen absolutt øvre grense, det er ulik fra person til person. Det er i seg selv ikke farlig å ha litt høyt blodsukker av og til. Med som hovedregel er det lurt å forsøke å holde blodsukkeret mellom 5-10 (som vil si mellom 4 og 7 mmol/l før et måltid og under 10 mmol/l to timer etter et måltid). Vanligvis er langtidsblodsukkeret et godt mål for å se hvordan man ligger i snitt, denne skal helst være under 53mmol/mol (7%).
Det finnes derimot en tilstand det er viktig å være klar over, det er diabetes ketoacidose. Dette betyr at kroppen blir utsatt for en form for syreforgifting på grunn av for høyt blodsukker fordi det er for lite insulin som gjør at kroppen blir tvunget til å bryte ned fett i stede for glukose. Det gir disse ketonene som navnet beskriver. De vanligste årsaken til ketoacidose for de med type 1 diabetes er at man ikke tar nok insulin. Det kan være ulike grunner til det, kanskje er insulindosen for lav eller at du er blitt syk og slutter å ta insulin som vanlig. Det er også vanlig at infeksjoner kan også føre til at kroppen forbruker mer insulin enn når man er frisk. Her kan du lese mer om ketoacidose og hva som er viktig å være klar over.
Dersom din søster er tenåring, er det også viktig å være klar over at alkohol påvirker blodsukkeret. Alkohol senker blodsukkeret, men i tillegg hemmer det også kroppens sikkerhetsmekanisme som er leverens evne til å frigi reservesukker når blodsukkeret blir lavt. Det gjør at vi får større risiko for alvorlig føling etter å ha drukket alkohol. Det er derfor viktig å ha som vane å spise før man legger seg dersom man har drukket alkohol for å unngå at man går for lavt på natten. Dette kan du lese mer om her. Det er også andre ting som fysisk aktivitet, stress, sykdom og graviditet som påvirker blodsukkeret vårt.
Som sagt, ikke vær redd for å ta dette opp med de på sykehuset. Det er også viktig for dere som pårørende å få god informasjon om dette. Ta gjerne også en titt på kursene til Diabetesforeningen.
Ønsker deg en god sommer og lykke til, håper dette var til nytte!
Vennlig hilsen
legen, ung.no
Besvart: 11.7.2024
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
