Kan jeg ha med middagsrester på telttur uten kjøleskap?
Gutt, 15
Hei! Jeg skal på en telttur, det som er: for et år siden var jeg på tur, jeg hadde med meg (som middag) middagsrester dagen før, så varmet jeg det opp på turen til middag. Det var noe med ris. Ingenting skjedde, men nå har jeg hørt at det er farlig med liksom ris, kjøtt, type pålegg og MANGE andre ting. Mammaen min sier at det ikke er så sannsynlig men hun er litt dum noen ganger. Jeg skal ta med liksom real turmat og sånt, men er det farlig å ha med (la oss si) middagsrester til middag på turen? Jeg har IKKE kjølebag. Tusen takk for svar!
Svar
Hei!
Takk for spørsmålet ditt!
Så gøy at du skal på telttur.
Når det gjelder middagsrester som ris, kjøtt og pålegg uten kjølebag, så kan det være litt risikabelt, spesielt om det er varmt ute.
Ris som har blitt kokt og så står lenge i romtemperatur (eller i sekk) kan utvikle bakterier som Bacillus cereus, som ikke dør av oppvarming og kan gi matforgiftning. Det samme gjelder kjøtt og pålegg da bakterier kan formere seg raskt uten kjøling.
Hvis du absolutt vil ta med rester, burde du spise det til lunsj, ikke vente til middag. Bedre alternativ er Real Turmat, tørrmat, knekkebrød, nøtter, hermetikk eller annen mat som tåler temperatur.
Mammaen din har faktisk litt rett, og det er ikke veldig vanlig å bli syk av å spise slik mat en gang, men det kan skje. Det er best å være litt forsiktig.
God tur!
Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog
Besvart: 12.6.2025
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

