Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Bolig (ung.no)
Bolig (ung.no)

A-Å

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)
FÅ HJELP: Hvis du har vært utsatt for et seksuelt overgrep, bør du ta kontakt med nærmeste overgrepsmottak.

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente med ryggen til (www.colourbox.com)
FÅ HJELP: Hvis du har vært utsatt for et seksuelt overgrep, bør du ta kontakt med nærmeste overgrepsmottak.

Det kan være vondt å fortelle at du har vært utsatt for et overgrep. Kanskje er du redd for ikke å bli trodd, eller for at foreldre eller andre nære skal bli sinte?

 

Oppsøk nærmeste overgrepsmottak

Her kan du finne ditt nærmeste overgrepsmottak. Du kan også ringe legevakten 116 117 for å få vite hvor du skal dra, for eksempel hvis det er langt til nærmeste mottak.

Overgrepsmottakene tilbyr medisinsk hjelp og rådgivning. Du trenger ikke henvisning og tilbudet er gratis. Du får hjelp uavhengig av om du ønsker å politianmelde overgrepet eller ikke. Enkelte mottak har åpent hele døgnet. Kontakt overgrepsmottak så raskt som mulig. Vent med å dusje/vaske kroppen og legg klærne du hadde på deg i tørre poser.

 

Dette skjer på overgrepsmottaket

 • Du møter spesialutdannede personer som tar godt vare på deg og snakker med det

  • Alt er frivillig. Du får tilbud om undersøkelser og kan si nei

 • Det kan bli undersøkt om du er påført seksuelt overførbar smitte


 • Du kan få nødprevensjon som beskytter mot graviditet

 • Du får hjelp hvis du trenger kriserådgivning, samtaler med psykolog eller sosiolog og/eller henvisning til videre legebehandling eller øvrig hjelpeapparat

 • Du får hjelp til å skaffe gratis bistandsadvokat om du ønsker det

 

 • Undersøkelsen vil forsøke å sikre bevis for en eventuell senere anmeldelse/etterforsking ved at biologiske spor, merker og skader blir undersøkt og dokumentert

 

 • Helsepersonellet har taushetsplikt. Undersøkelsen blir mellom deg og behandlende helsepersonell

 • Du kan få hjelp til å kontakte politiet for en anmeldelse

 

 • Bevismateriale fra undersøkelsen utleveres normalt ikke til politiet uten skriftlig samtykke fra deg(bevis lagres på mottaket i to til seks måneder)

 

Selv om det ideelle er å ta raskt kontakt med overgrepsmottak eller annet helsetilbud, skal du vite at du også kan ta kontakt om det har gått lang tid!

 

Når du ikke husker hva som skjedde, er det hjelp å få (video fra Overgrepsmottaket i Østfold)

 

Ring 800 57 000

De rundt deg vil støtte deg, men om du synes det er enklere å snakke med noen som ikke kjenner deg først, kan du ringe Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte hele døgnet. Da får du snakke med en fagperson som tar deg på alvor, har god tid og kan hjelpe deg. De som svarer er sykepleiere, sosionomer og barnevernspedagoger som jobber med behandling av personer som har opplevd overgrep. Du trenger ikke å si hvem du er.

 

Ring Alarmtelefonen for barn og unge, tlf: 116 111

Blir du utsatt for mishandling, vold eller overgrep? Da kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge og få hjelp. Du kan være anonym når du ringer, og det er gratis. Ring også hvis du tror at noen andre har det vanskelig.

 

DIXI, ressurssenteret for voldtatte.

DIXI gir informasjon og støtte etter seksuelt overgrep. DIXI er for alle kjønn og familie og venner til den som har blitt utsatt for overgrep kan også få råd. Kontaktinfo: Epost: dixi@dixioslo.no Telefon: 22 44 40 50 Mobil: 930 58 070

Alle som har vært utsatt for seksuelleovergrep/voldtekt og deres pårørende kan få gratis advokathjelp hos DIXI Ressurssenter. Deres advokater har lang erfaring og har taushetsplikt.

 

Senter for seksuelt misbrukte menn

Selvhjelpsorganisasjon som tilbyr gutter og menn samtaler og hjelp til å anmeldelse overgrep. Alle tilbudene er gratis og med full taushetsplikt. Les mer om senter for seksuelt misbrukte menn her.

 

Barnevernsvakta

Barnevernsvakta er til for å hjelpe barn og unge under 18 år i en akutt situasjon. De gir hjelp hvis du eller dine nærmeste trenger beskyttelse og kriserådgivning.

Har du alvorlige problemer hjemme kan du få råd og hjelp her. Du kan være anonym hvis du ønsker det. Barnevernsvakta har vanligvis åpent på kvelden og natten. Er det virkelig krise kan de komme hjem til deg.

Oversikt over barnevernsvakter

 

 

Kontakt politiet

Hvis du har vært utsatt for påtvunget seksuell omgang kan du anmelde forholdet til politiet. Om du ønsker å anmelde, oppfordres du til å kontakte nærmeste politistasjon så raskt som mulig. Ring politiets fellesnummer 02800 om du vil snakke med noen i politiet. Du kan kontakte politiet på internett via Tips. polititet.no, men da får du ikke svar med en gang.

Hvis du er usikker på om du vil anmelde forholdet eller av ulike årsaker ikke ønsker å snakke med politiet, er det likevel viktig at du oppsøker nærmeste overgrepsmottak for legeundersøkelse. Der blir du godt ivaretatt.

 

Anmeldelse

Norske myndigheter ønsker at alle som er utsatt for voldtekt eller andre seksuelle overgrep anmelder forholdet til politiet. Det er viktig at sakene blir kjent. Både for offerets del, som vil få hjelp til å bearbeide overgrepet, og for å sikre at gjerningsmenn straffes og ikke begår voldtekter igjen.

Videre vil omtale av slike saker kunne bidra til å forebygge andre overgrep ved at mulige gjerningsmenn avstår når faren for å bli straffet fremstår som stor.

 

Etterforskning bør iverksettes så raskt som mulig fordi:

 • Mulighetene for å sikre bevis synker dramatisk med avstand i tid fra overgrepet

 

 • På stedet hvor overgrepet (åstedet) fant sted, finnes ofte avgjørende spor. Dette materialet må sikres raskt og åstedet bør også fotograferes så raskt som mulig

 

 • Viktige spor på egne klær og kropp blir borte. Også på gjerningspersonen(e) kan det finnes spor som bør sikres slik at politiet snarest bør få opplysninger om vedkommendes identitet

 

 • Impliserte personer, både vitner og gjerningspersoner bør identifiseres raskt ellers risikerer man at informasjon og inntrykk fra viktige vitner svekkes før politiet får snakket med dem

 

Vi har forståelse for at mange av ulike grunner vegrer seg for å gå til politiet. Politiet kan sette igang en etterforskning uten fornærmedes *) anmeldelse hvis de får kjennskap til opplysninger om voldtekten, men fornærmedes forklaring vil som regel være viktig for å få saken nok opplyst. Så i praksis er politiet i stor grad avhengig av din medvirkning for å lykkes med etterforskningen.

*) fornærmede = offeret/den som ble utsatt for overgrepet

 

Bistandsadvokat

Du har rett til gratis å få hjelp av bistandsadvokat. Politiet eller overgrepsmottakene vil hjelpe deg med å få kontakt med bistandsadvokat hvis du ønsker det, dersom dette ikke allerede er ivaretatt.

Les mer om rett til voldsoffererstatning etter voldtekt.. For å kunne få dette, må det som regel/helst foreligge en politianmeldelse.

 

Snakk med noen du stoler på

Du kan også snakke med noen du stoler på, det an være foreldrene dine, foreldre til en venn, læreren, helsesøster eller legen. Alle har plikt på seg til å ta deg på alvor å gjøre det de kan for å hjelpe deg.

Flere hjelpetjenester.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Kilder:
dinutvei.no, Politidirektoratet (www.politi.no), dixi.no og Statens barnehus og Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte
Sist oppdatert:
23.07.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Anonym
6
04.06.2016 22:21:03
Jeg skjønner ikke orde sexuelle overgrep noen svar ??
Litt forvirra jente
3
15.04.2016 07:59:28
Jeg lurer på hvordan man kan kjøpe BH uten å bli ferska av venner eller bekjente eller søte gutter
hei
1
18.09.2015 11:49:22
hvor kan man få hjelp etter voldekt?? (Finn ditt nærmeste overgrepsmottak eller ring hjelpetelefonen for overgrepsutsatte: 80057000)
jente
1
12.09.2012 15:15:00
Du kan kjøpe Bh-er i klesbutikker. Eksempel:Cubus, H&M, Bik Bok, Lindex osv... du kan kjøpe det i mange andre butikker også.
Jokke
1
12.09.2012 12:18:51
du må ha en DD
anonym
2
07.09.2012 16:34:02
heijeg er en jente på 13 år. hvor kan du kjøpe en bh?, dette er min første gang og jeg er litt usikker. hvordan str bruker en 13 jente i snitt. hjelp ? alle vennene mine bruker bh og ikke jeg, jeg føler meg uvel og på en måte * ikke passer in i gjengen*
Jente 15 år
1
21.10.2015 14:26:49
Hei. Det kommer litt ann på hvilken fasong bh-en har. Det som hadde vært lurt var om du snakket med moren din. men jeg kan si de ulike størrelsene i rekkefølge. Den minste er: 75 A Jeg tror det er best for deg å bare prøve noen bh-er.
Jente19
1
27.10.2008 16:28:27
Jeg lurer på hvor man kan få hjelp med de psykiske plagene etter en voldtekt. (red: du kan søke hjelp via legen - som henviser deg videre til en psykolog. Du kan også ta kontakt med DIXI - tel: 22 44 40 50, der kan du få mye råd og veiledning. Om du skriver inn til ung.no/oss får du også svar.)

Spørsmål og svar

Hei, mamma og pappa har sex over alt hele tiden, også om jeg er der...
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Jeg skjønner at det kan være veldig ubehagelig å oppdage at foreldrene dine har sex. Det er noe all...
Jeg blir antastet av onkelen min nesten hver uke... hjelp
Hei kjære deg! Takk for at du skriver til oss og forteller hva du blir utsatt for nesten hver uke av onkelen din. Det er ikke greit og det er ikke l...
Jeg har forsøkt å fortrenge en opplevelse fra barndommen.
Hei jente 20 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss om de vonde opplevelsen du har fra barndommen din. Jeg syns det er så ...
Min stefar betalte meg 10000kr for at jeg skulle ha sex med han.
Hei, jente 13 år! Takk for at du skriver til ung.no nå som din stefar har satt deg i denne svært vanskelige situasjonen. For det første: Du har ...
Kan gutter bli voldtatt av jenter?
Hei Du har absolutt vært utsatt for et overgrep. Siden du ikke ønsket dette samleie og sa klart ifra om dette, har denne jenta misbrukt deg. Det s...
Tok på tissen til lillebroren min mens han sov.
Hei annet 20.   Tusen takk for din henvendelse til oss .   Du forteller at du gjorde noe mot lillebroren din mens han sov. Han har ikke sagt n...
Jeg har blitt dopet ned og voldtatt av en kamerat.
Hei Gutt 18! Takk for din henvendelse. Vi skjønner at det kan være vanskelig å fortelle en slik ting til noen, men for at du skal få hjelp så...
Eg er en jente på 13 år som ikkje har d bra. Eg vil bli bedre, hjelp meg.
Hei Takk til deg som skriver til oss i ung.no. Det høres veldig vanskelig ut for deg. Du føler deg deprimert hele tiden og skriver her at du kjenn...
Har p-stav, plutselig fått blødninger. Usikker på hendelse på fest. 
Hei På p-staven er det vanlig med småblødninger i starten (første 3-4 måneder), så minsker ofte blødningene helt. For noen vedvarer småblød...
Hvor lang tid vil det ta å få voldsoffererstatning?
Hei Akkurat hvor lang tid Kontoret for voldsoffererstatning vil bruke på å behandle din sak kan jeg dessverre ikke svare på, men på nettsidene de...
HATER PAPPA
Hei jente 13 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hva du utsettes for hjemme av faren din. Det er ikke greit det han gjø...
Jeg ble fingret mot min vilje
Hei Tusen takk for din henvendelse til oss. Du skriver å forteller til oss om en episode du hadde med en som gikk i 9. klasse. . Vi skjønner at de...
Min stefar liker å ta meg i skrittet.
Hei Du har tatt kontakt med Ung.no hvor du forteller at din stefar gjør ting mot deg som både er ekkelt og ulovlig. Han skal bl.a. ha tatt deg på ...
Bestevenn på 15, snart 16, ble for noen måneder siden voldtatt av hennes forrige kjæreste
Hei Du forteller at du har en bestevenn på 15 år som har blitt voldtatt av sin eks kjæreste. Han har voldtatt henne og hatt et frivillig samleie m...
Han tvinget seg på meg og da hadde vi sex. Er dette seksuelt overgrep?
Hei jente 16 år. Takk for at du skrev til ung.no Hvis noen tvinger seg på en annen og har sex med personen, er det et seksuelt overgrep. Man skal ...
Er det min skyld at både jeg og søskenbarnet mitt ble utsatt for overgrep?
Hei! Tusen takk for at du skriver til oss, jente 14 år! Så forferdelig å lese at du har blitt voldtatt av en i din nære familie. Men det er flot...
Har nylig blitt voldtatt.
Hei Det gjør meg vondt å lese at du ble voldtatt. Dette er noe av det vanskeligste og vonde man kan bli utsatt for og veldig tungt å bære på al...
Har sett et overgrep på nett i video chat, hva gjør jeg?
Hei jente 15.   Takk for din henvendelse til oss.   Du skriver at du har vært vitne til at en jente på 5 år blir utsatt for overgrep på Om...
Hva gjør jeg om jeg blir voldtatt av typen i fylla? Hva skjer med forholde vårt??
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Om du blir voldtatt av kjæresten din i fylla  er det like ille og like straffbart som om det skulle ...
Se alle