Hopp til hovedinnholdet

Martin: Jeg føler meg trygg, når jeg har mobilen med meg overalt. Les innlegg Liten pil høyre

Kommentaren

Alarmtelefonen 116 111
Alarmtelefonen 116 111

A-Å

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Hjelp forstørrelsesglass
HJELPETJENESTER: Få en oversikt over hjelpetjenester for ungdom.

Du som har vært utsatt for overgrep kan få hjelp. Vi har laget en oversikt over steder du kan få hjelp og skrevet om hvorfor du bør søke hjelp.

Offentlig og kvalitetssikret

Hvis du er usikker på om du vil anmelde forholdet eller av ulike årsaker ikke ønsker å snakke med politiet, er det allikevel viktig at du oppsøker nærmeste overgrepsmottak for legeundersøkelse.

Ved alvorlige overgrep bør den utsatte til legeundersøkelse så raskt som mulig. Vent med å dusje/vaske kroppen, oppbevar alle klær separat i tørre poser. Hvis seksuelle overgrep kan det sikres biologiske spor.

Det bør alltid undersøkes og dokumenteres vedrørende eventuelle merker, skader, blåmerker av lege med egnet spesialutstyr. Ta derfor kontakt med lege med spesialkompetanse, for eksempel legevakt eller sykehus, samt politiet umiddelbart.

Finn ditt nærmeste overgrepsmottak

 

Ring alarmtelefonen for barn og unge, tlf: 116111

Blir du utsatt for mishandling, vold eller overgrep? Du kan ringe Alarmtelefonen på 116 111. Det er en gratis nødtelefon for barn og ungdom. De kan hjelpe deg. Ring også hvis du tror at noen andre har det vanskelig.

 

Ring Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte: 80057000

Du trenger ikke engang å si hva du heter eller hva du har opplevd. De som jobber på Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte vet noe om hvordan du kan ha det. Mange av de som jobber der har opplevd overgrep selv. Gratis fra fasttelefon og Telenor mobil

Telefonen er døgnåpen.

Du kan også ha kontakt med dem på e-post: post@incest80057000.no

 

Barnevernsvakta

Barnevernsvakta er til for å hjelpe barn og unge under 18 år i en akutt situasjon. De gir hjelp hvis du eller dine nærmeste trenger beskyttelse og kriserådgivning. Har du alvorlige problemer hjemme kan du få råd og hjelp her. Du kan være anonym hvis du ønsker det. Barnevernsvakta har vanligvis åpent på kvelden og natten. Er det virkelig krise kan de komme hjem til deg.

Oversikt over barnevernsvakter

 

DIXI, ressurssenteret for voldtatte.

Åpningstider: Mandag til fredag kl. 09.00 – 15.00. Kontaktinfo: Epost: dixi@dixioslo.no Telefon: 22 44 40 50 Mobil: 930 58 070

DIXI tilbyr også gratis advokathjelp!

Alle som har vært utsatt for seksuelleovergrep/voldtekt og deres pårørende kan få gratis advokathjelp hos DIXI Ressurssenter. Deres advokater har lang erfaring og har taushetsplikt.

 

Kontakt politiet

Hvis du har vært utsatt for påtvunget seksuell omgang må du tenke etter om du ønsker å anmelde forholdet til politiet. Om du ønsker å anmelde, oppfordres du til å kontakte nærmeste politistasjon så raskt som mulig. Ring politiets fellesnummer 02800 om du vil snakke med noen i politiet.

Hvis du er usikker på om du vil anmelde forholdet eller av ulike årsaker ikke ønsker å snakke med politiet, er det allikevel viktig at du oppsøker nærmeste overgrepsmottak for legeundersøkelse. Der blir du godt ivaretatt. Personalet der er spesialutdannet og skal:

  • ivareta din helse; bl.a. undersøke om du kan være påført seksuelt overførbar smitte og
  • ivareta dine øvrige rettigheter; klarlegge om det er behov for kriserådgivning, oppfølgingssamtaler med psykolog eller sosiolog og/eller henvisning til videre legebehandling eller hjelpeapparatet for øvrig.

Ved overgrepsmottaket vil undersøkelsen også være rettet mot å sikre bevis for en eventuell senere anmeldelse/etterforsking

På overgrepsmottaket har helsepersonellet alminnelig taushetsplikt. Undersøkelsen blir mellom deg og behandlende helsepersonell.

Eventuelt sikret bevismateriale:

  • forblir på overgrepsmottaket og utleveres normalt ikke til politiet uten skriftlig samtykke fra deg

  • lagres maksimum seks måneder. Ved noen mottak er det kun to måneders lagringstid. Det er derfor også av denne grunn viktig at du ikke venter for lenge med å kontakte politiet dersom du ønsker saken etterforsket.

 

Strek med ung.no-logo

Anmeldelse

Norske myndigheter ønsker at alle som er utsatt for voldtekt eller andre seksuelle overgrep, anmelder forholdet til politiet. Det er viktig at sakene blir kjent. Både for offerets del, som vil få bistand til å bearbeide overgrepet og for å sikre at gjerningsmenn straffes og ikke begår voldtekter igjen. Videre vil omtale av slike saker kunne bidra til å forebygge andre overgrep ved at mulige gjerningsmenn avstår når faren for å bli straffet fremstår som stor.

Det er viktig at etterforskning kan iverksettes så raskt som mulig, fordi:

  • Mulighetene for å sikre bevis synker dramatisk med avstand i tid fra overgrepet
  • På stedet hvor overgrepet (åstedet) fant sted, finnes ofte avgjørende spor. Dette materialet må sikres raskt og åstedet bør også fotograferes så raskt som mulig
  • Viktige spor på egne klær og kropp blir borte. Også på gjerningspersonen(e) kan det finnes spor som bør sikres slik at politiet snarest bør få opplysninger om vedkommendes identitet
  • Impliserte personer, både vitner og gjerningspersoner bør identifiseres raskt ellers risikerer man at informasjon og inntrykk fra viktige vitner svekkes før politiet får snakket med dem.

Vi har forståelse for at mange av ulike grunner vegrer seg for å gå til politiet. Politiet kan sette igang en etterforskning uten fornærmedes *) anmeldelse hvis de får kjennskap til opplysninger om voldtekten, men fornærmedes forklaring vil som regel være viktig for å få saken nok opplyst. Så i praksis er politiet i stor grad avhengig av din medvirkning for å lykkes med etterforskningen.

*) fornærmede = den som er utsatt

Som offer for voldtekt, har du rett til voldsoffererstatning. For å kunne få dette, må det som regel/helst foreligge en politianmeldelse.

Strek med ung.no-logo

 

Bistandsadvokat

Du har rett til gratis å få hjelp av bistandsadvokat. Politiet eller overgrepsmottakene vil hjelpe deg med å få kontakt med bistandsadvokat hvis du ønsker det, dersom dette ikke allerede er ivaretatt.

Snakk med noen du stoler på

Du kan også snakke med noen du stoler på, det an være foreldrene dine, foreldre til en venn, læreren, helsesøster eller legen. Alle har plikt på seg til å ta deg på alvor å gjøre det de kan for å hjelpe deg.

 

Flere hjelpetjenester.

 

Kilde: Politidirektoratet (www.politi.no), dixi.no og Statens barnehus

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Anonym
6
04.06.2016 22:21:03
Jeg skjønner ikke orde sexuelle overgrep noen svar ??
Litt forvirra jente
3
15.04.2016 07:59:28
Jeg lurer på hvordan man kan kjøpe BH uten å bli ferska av venner eller bekjente eller søte gutter
hei
1
18.09.2015 11:49:22
hvor kan man få hjelp etter voldekt?? (Finn ditt nærmeste overgrepsmottak eller ring hjelpetelefonen for overgrepsutsatte: 80057000)
jente
0
12.09.2012 15:15:00
Du kan kjøpe Bh-er i klesbutikker. Eksempel:Cubus, H&M, Bik Bok, Lindex osv... du kan kjøpe det i mange andre butikker også.
Jokke
1
12.09.2012 12:18:51
du må ha en DD
anonym
1
07.09.2012 16:34:02
heijeg er en jente på 13 år. hvor kan du kjøpe en bh?, dette er min første gang og jeg er litt usikker. hvordan str bruker en 13 jente i snitt. hjelp ? alle vennene mine bruker bh og ikke jeg, jeg føler meg uvel og på en måte * ikke passer in i gjengen*
Jente 15 år
1
21.10.2015 14:26:49
Hei. Det kommer litt ann på hvilken fasong bh-en har. Det som hadde vært lurt var om du snakket med moren din. men jeg kan si de ulike størrelsene i rekkefølge. Den minste er: 75 A Jeg tror det er best for deg å bare prøve noen bh-er.
Jente19
0
27.10.2008 16:28:27
Jeg lurer på hvor man kan få hjelp med de psykiske plagene etter en voldtekt. (red: du kan søke hjelp via legen - som henviser deg videre til en psykolog. Du kan også ta kontakt med DIXI - tel: 22 44 40 50, der kan du få mye råd og veiledning. Om du skriver inn til ung.no/oss får du også svar.)

Spørsmål og svar

Kan gutter bli voldtatt av jenter?
Hei Du har absolutt vært utsatt for et overgrep. Siden du ikke ønsket dette samleie og sa klart ifra om dette, har denne jenta misbrukt deg. Det s...
Da jeg våknet opp neste dag lå jeg naken i en fremmed seng
Hei   Tusen takk for din henvendelse til oss.   Du skriver i mailen din om din første fest hvor det ble servert alkohol og hvordan du drakk mer...
Gutt på 18 år har hatt sex med stemoren sin og er redd for at pappa skal finne det ut. Han lurer også pp om han kan bli straffet for dette? 
Hei! Det er lett å forstå at dette må være skikkelig ubehagelig for deg. Heldig vis kan jeg berolige deg med at det ikke er noen fare for at du s...
Jeg sovnet og en gutt begynte å fingre meg. 
Hei   Tusen takk for din henvendelse til oss. Du beskriver i mailen din til oss at du etter en fest var trøtt og gikk og la deg for å sove på r...
Læreren dro meg inn på et rom, og ba meg ta av ham buksene.
Hei Så fint at du tok kontakt med oss. Slik du beskriver det, er dette et ganske alvorlig overgrep. Du er under den seksuelle lavalder og i tillegg...
Broren min voldtok meg
Hei Det du her beskriver er noe du helt klart må fortelle til en voksenperson som du har tiltro til. Dette er ikke noe du har ansvar for å løse s...
Jeg hadde sex med en mann jeg møtte på nettet. Var det et overgrep?
Hei Takk for din henvendelse til oss. Du skriver til oss at du har slitt med å høre stemmer. Du forteller oss at du har opplevd å møte en eldre ...
Min stefar liker å ta meg i skrittet.
Hei Du har tatt kontakt med Ung.no hvor du forteller at din stefar gjør ting mot deg som både er ekkelt og ulovlig. Han skal bl.a. ha tatt deg på ...
Min historie om vonde problemer hjemme, det gikk bra til sist..
Hei Tusen takk for at du orker å dele en så sterk og gripende artikkel med oss! det er ikke lett å ta riktige valg når man er ung og problemene i...
Lurer på om jeg ble voldtatt da jeg var 6-7 år.
Hei Jente 13 år. Tusen takk for din henvendelse til oss.  Du skriver og forteller til oss om hva du opplevde når du var 6-7 år gammel. At du b...
En mann tvang meg til å ha sex med han da jeg var 13. 
Hei Takk for din henvendelse til oss. Vi syntes det er trist å lese hva du har opplevd. Ingen skal måtte bli utsatt for noe slikt som du beskriver...
Voldtatt av min storebror. Sliter med flashbacks.
Hei jente 13 år.   Tusen takk for din henvendelse til oss.   Du forteller i mailen din til oss at fra du var fem til du var seks år så ble ...
Jeg har opplevde mange grusomme ting hjemme. Jeg ar vært utsatt for overgrep og sett stefar slå mamma. Jeg er så redd for å miste mamma!
Hei jente 14 år! Så modig av deg å ta kontakt med oss på Ung.no! Jeg forstår at du er redd! Du har opplevd og blitt utsatt for mange grusomme o...
Broren til kjæresten min kom inn da jeg skulle dusje
Hei   Tusen takk for din henvendelse til oss.   Det er trist å høre hva broren til kjæresten din har gjort mot deg. Og du spør oss hva du sk...
Når jeg var rundt 11 år så husker jeg at pappa kom inn på rommet mitt når jeg skulle sove. 
Hei jente 15 og takk for at du skriver til oss!  Det du er blitt utsatt for et seksuelt overgrep, begått av din pappa. Du sier du måtte ta på pen...
Kan jeg anmelde noen til politiet for bruk av hasj anonymt?
Hei Du kan tipse politiet om at eksen din, og denne gjengen bruker hasj, og at de kjøper alkohol og sigaretter til mindreårige. Dette kan du gjør...
Gymlæreren min tok på meg og sa jeg ikke skulle si det til noen. 
Hei Takk for at du skriver til ung.no. Du skriver at gymlæreren din tok deg i skrittet og på puppene da du gikk i syvende klasse, og at han sa du ...
Lillesøstra mi har hatt sex med noen som var eldre. Kan politi/bv "tvinge" henne til å si hvem det var?
Hei Nei, politiet eller barnevern kan ikke pålegge henne å si hvem denne personen er. Jeg skjønner godt at du og din mor opplever dette som en fo...
Jeg er ei jente på 16 år. Var sammen med en som var 17. Vi skulle ha sex men så ombestemte jeg meg. Følte han tvang meg. Blir det sak hvis jeg anmelder han?
Hei jente 16 år Så fint at du skriver til oss på Ung.no og spør oss. Dette er det mange som lurer på så det er modig av deg at du spør! Førs...
Se alle