Oppsøk nærmeste overgrepsmottak

Hvis du har opplevd et seksuelt overgrep, bør du ta kontakt med et overgrepsmottak så raskt som mulig. På overgrepsmottakene får du medisinsk hjelp og rådgivning, og noen mottak har åpent hele døgnet. Du trenger ikke henvisning og tilbudet er gratis.

Her kan du finne ditt nærmeste overgrepsmottak. (Du må krysse av i boksen "overgrepsmottak" under overskriften "Type tilbud".)

Hvis det er langt til nærmeste mottak, kan du ringe legevakten 116 117 for å få vite hvor du skal dra. Du kan også dra direkte til legevakten og få hjelp der.

HJELP: Når du ikke husker hva som skjedde, er det hjelp å få. (Video: Overgrepsmottaket i Østfold)

Snakk med noen du stoler på

Du bør prøve å snakke med en voksen du stoler på om det du har opplevd. Det kan være foreldrene dine, en lærer, helsesøster på skolen din eller noen andre.

Det kan være vondt å fortelle at du har vært utsatt for et overgrep, og kanskje er du redd for ikke å bli trodd, eller føler skyld og skam?

Du bør ikke bære på vonde og ubehagelige opplevelser alene. Det er viktig å ha noen som kan lytte, støtte og hjelpe deg gjennom denne prosessen.

Husk at det som har skjedd med deg ikke er din skyld.

FAKTA

Trenger du noen å snakke med?

 • Ring Hjelpetelefonen for seksuelt misbrukte på telefon 800 57 000.
  Telefonen er gratis og døgnåpen.

 • Ring Alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111.
  Det er gratis å ringe og du kan være anonym.
 • Vil du snakke med noen som ikke kjenner deg?

  Hvis du synes det er vanskelig å snakke med noen som kjenner deg, kan du ringe Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte på telefonnummer 800 57 000. De har åpent hele døgnet, og du får snakke med en fagperson som tar deg på alvor og har god tid.

  De som svarer på telefonen er sykepleiere, sosionomer og barnevernspedagoger som jobber med å hjelpe personer som har opplevd overgrep. Du trenger ikke å si hvem du er.

  Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. Det er gratis å ringe, og alle telefoner blir besvart av voksne som har lang erfaring med å hjelpe barn og unge.

  Du kan være anonym hvis du vil, og du kan også ringe hvis du tror at noen andre har det vanskelig.

  Opplever du overgrep hjemme?

  Hvis du har oppleved seksuelle overgrep hjemme kan du også ta kontakt med barnevernsvakta. De er der for å hjelpe barn og unge under 18 år i en akutt situasjon. Du kan være anonym hvis du ønsker det.

  Her finner du oversikt over barnevernsvakter

  Barnevernsvakta har vanligvis åpent på kvelden og natta. Er det virkelig krise kan de komme hjem til deg.

  Vil du anmelde? - kontakt politiet

  Hvis du ønsker å anmelde overgrepet til politiet, bør du ta kontaket med nærmeste politistasjon så raskt som mulig på politiets fellesnummer 02800.

  Hvis du er usikker på om du vil anmelde overgrepet, eller av ulike grunner ikke ønsker å snakke med politiet, er det likevel viktig at du drar til nærmeste overgrepsmottak for legeundersøkelse. Der blir du godt ivaretatt.