Hopp til hovedinnholdet

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)
FÅ HJELP: Hvis du har vært utsatt for et seksuelt overgrep, bør du ta kontakt med nærmeste overgrepsmottak.

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente med ryggen til (www.colourbox.com)
FÅ HJELP: Hvis du har vært utsatt for et seksuelt overgrep, bør du ta kontakt med nærmeste overgrepsmottak.

Det kan være vondt å fortelle at du har vært utsatt for et overgrep. Kanskje er du redd for ikke å bli trodd, eller for at foreldre eller andre nære skal bli sinte?

Oppsøk nærmeste overgrepsmottak

Her kan du finne ditt nærmeste overgrepsmottak. (Du må krysse av i boksen "overgrepsmottak" under overskriften "Type tilbud" til venstre.)

Du kan også ringe legevakten 116 117 for å få vite hvor du skal dra, for eksempel hvis det er langt til nærmeste mottak.

Overgrepsmottakene tilbyr medisinsk hjelp og rådgivning. Du trenger ikke henvisning og tilbudet er gratis. Du får hjelp uavhengig av om du ønsker å politianmelde overgrepet eller ikke. Enkelte mottak har åpent hele døgnet. Kontakt overgrepsmottak så raskt som mulig. Vent med å dusje/vaske kroppen og legg klærne du hadde på deg i tørre poser.

Dette skjer på overgrepsmottaket

 • Du møter spesialutdannede personer som tar godt vare på deg og snakker med det
 • Alt er frivillig. Du får tilbud om undersøkelser og kan si nei.
 • Det kan bli undersøkt om du er påført seksuelt overførbar smitte
 • Du kan få nødprevensjon som beskytter mot graviditet
 • Du får hjelp hvis du trenger kriserådgivning, samtaler med psykolog eller sosiolog og/eller henvisning til videre legebehandling eller øvrig hjelpeapparat
 • Du får hjelp til å skaffe gratis bistandsadvokat om du ønsker det
 • Undersøkelsen vil forsøke å sikre bevis for en eventuell senere anmeldelse/etterforsking ved at biologiske spor, merker og skader blir undersøkt og dokumentert
 • Helsepersonellet har taushetsplikt. Undersøkelsen blir mellom deg og behandlende helsepersonell
 • Du kan få hjelp til å kontakte politiet for en anmeldelse
 • Bevismateriale fra undersøkelsen utleveres normalt ikke til politiet uten skriftlig samtykke fra deg(bevis lagres på mottaket i to til seks måneder)

Selv om det ideelle er å ta raskt kontakt med overgrepsmottak eller annet helsetilbud, skal du vite at du også kan ta kontakt om det har gått lang tid!

Når du ikke husker hva som skjedde, er det hjelp å få (video fra Overgrepsmottaket i Østfold)

Ring 800 57 000

De rundt deg vil støtte deg, men om du synes det er enklere å snakke med noen som ikke kjenner deg først, kan du ringe Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte hele døgnet. Da får du snakke med en fagperson som tar deg på alvor, har god tid og kan hjelpe deg.

De som svarer er sykepleiere, sosionomer og barnevernspedagoger som jobber med behandling av personer som har opplevd overgrep. Du trenger ikke å si hvem du er.

Ring Alarmtelefonen for barn og unge, tlf: 116 111

Blir du utsatt for mishandling, vold eller overgrep? Da kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge og få hjelp.

Du kan være anonym når du ringer, og det er gratis. Ring også hvis du tror at noen andre har det vanskelig.

Senter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO)

På et senter mot incest og seksuelle overgrep kan du som har vært utsatt for seksuelle overgrep få støtte til å bearbeide opplevelsene dine.

Her kan du finne senteret nærmest der du bor

Her kan du lese mer om hva senterne mot incest og seksuelle overgrep er.

Senter for seksuelt misbrukte menn

Selvhjelpsorganisasjon som tilbyr gutter og menn samtaler og hjelp til å anmeldelse overgrep. Alle tilbudene er gratis og med full taushetsplikt.

Les mer om senter for seksuelt misbrukte menn her.

Barnevernsvakta

Barnevernsvakta er til for å hjelpe barn og unge under 18 år i en akutt situasjon. De gir hjelp hvis du eller dine nærmeste trenger beskyttelse og kriserådgivning.

Har du alvorlige problemer hjemme kan du få råd og hjelp her. Du kan være anonym hvis du ønsker det. Barnevernsvakta har vanligvis åpent på kvelden og natten. Er det virkelig krise kan de komme hjem til deg.

Oversikt over barnevernsvakter

Kontakt politiet

Hvis du har vært utsatt for påtvunget seksuell omgang kan du anmelde forholdet til politiet. Om du ønsker å anmelde, oppfordres du til å kontakte nærmeste politistasjon så raskt som mulig.

Ring politiets fellesnummer 02800 om du vil snakke med noen i politiet. Du kan kontakte politiet på internett via Tips. polititet.no, men da får du ikke svar med en gang.

Hvis du er usikker på om du vil anmelde forholdet eller av ulike årsaker ikke ønsker å snakke med politiet, er det likevel viktig at du oppsøker nærmeste overgrepsmottak for legeundersøkelse. Der blir du godt ivaretatt.

Anmeldelse

Norske myndigheter ønsker at alle som er utsatt for voldtekt eller andre seksuelle overgrep anmelder forholdet til politiet. Det er viktig at sakene blir kjent. Både for offerets del, som vil få hjelp til å bearbeide overgrepet, og for å sikre at gjerningsmenn straffes og ikke begår voldtekter igjen.

Videre vil omtale av slike saker kunne bidra til å forebygge andre overgrep ved at mulige gjerningsmenn avstår når faren for å bli straffet fremstår som stor.

Etterforskning bør iverksettes så raskt som mulig fordi:

 • Mulighetene for å sikre bevis synker dramatisk med avstand i tid fra overgrepet

 • På stedet hvor overgrepet (åstedet) fant sted, finnes ofte avgjørende spor. Dette materialet må sikres raskt og åstedet bør også fotograferes så raskt som mulig

 • Viktige spor på egne klær og kropp blir borte. Også på gjerningspersonen(e) kan det finnes spor som bør sikres slik at politiet snarest bør få opplysninger om vedkommendes identitet

 • Impliserte personer, både vitner og gjerningspersoner bør identifiseres raskt ellers risikerer man at informasjon og inntrykk fra viktige vitner svekkes før politiet får snakket med dem

Vi har forståelse for at mange av ulike grunner vegrer seg for å gå til politiet. Politiet kan sette igang en etterforskning uten fornærmedes *) anmeldelse hvis de får kjennskap til opplysninger om voldtekten, men fornærmedes forklaring vil som regel være viktig for å få saken nok opplyst. Så i praksis er politiet i stor grad avhengig av din medvirkning for å lykkes med etterforskningen.

*) fornærmede = offeret/den som ble utsatt for overgrepet

Bistandsadvokat

Du har rett til gratis å få hjelp av bistandsadvokat. Politiet eller overgrepsmottakene vil hjelpe deg med å få kontakt med bistandsadvokat hvis du ønsker det, dersom dette ikke allerede er ivaretatt.

Les mer om rett til voldsoffererstatning etter voldtekt.. For å kunne få dette, må det som regel/helst foreligge en politianmeldelse.

Snakk med noen du stoler på

Du kan også snakke med noen du stoler på, det an være foreldrene dine, foreldre til en venn, læreren, helsesykepleier eller legen. Alle har plikt på seg til å ta deg på alvor å gjøre det de kan for å hjelpe deg.

Flere hjelpetjenester

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Kilder:
dinutvei.no, Politidirektoratet (www.politi.no), dixi.no og Statens barnehus og Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte
Sist oppdatert:
23.07.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Anonym
7
04.06.2016 22:21:03
Jeg skjønner ikke orde sexuelle overgrep noen svar ??
Litt forvirra jente
3
15.04.2016 07:59:28
Jeg lurer på hvordan man kan kjøpe BH uten å bli ferska av venner eller bekjente eller søte gutter
hei
2
18.09.2015 11:49:22
hvor kan man få hjelp etter voldekt?? (Finn ditt nærmeste overgrepsmottak eller ring hjelpetelefonen for overgrepsutsatte: 80057000)
jente
1
12.09.2012 15:15:00
Du kan kjøpe Bh-er i klesbutikker. Eksempel:Cubus, H&M, Bik Bok, Lindex osv... du kan kjøpe det i mange andre butikker også.
Jokke
2
12.09.2012 12:18:51
du må ha en DD
anonym
2
07.09.2012 16:34:02
heijeg er en jente på 13 år. hvor kan du kjøpe en bh?, dette er min første gang og jeg er litt usikker. hvordan str bruker en 13 jente i snitt. hjelp ? alle vennene mine bruker bh og ikke jeg, jeg føler meg uvel og på en måte * ikke passer in i gjengen*
Jente 15 år
1
21.10.2015 14:26:49
Hei. Det kommer litt ann på hvilken fasong bh-en har. Det som hadde vært lurt var om du snakket med moren din. men jeg kan si de ulike størrelsene i rekkefølge. Den minste er: 75 A Jeg tror det er best for deg å bare prøve noen bh-er.
Jente19
1
27.10.2008 16:28:27
Jeg lurer på hvor man kan få hjelp med de psykiske plagene etter en voldtekt. (red: du kan søke hjelp via legen - som henviser deg videre til en psykolog. Du kan også ta kontakt med DIXI - tel: 22 44 40 50, der kan du få mye råd og veiledning. Om du skriver inn til ung.no/oss får du også svar.)

Spørsmål og svar

Jeg har blitt voldtatt og gravid.
Hei kjære deg! Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det og hva du har vært gjennom. Jeg forstår at det er m...
Hei, mamma og pappa har sex over alt hele tiden, også om jeg er der...
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Jeg skjønner at det kan være veldig ubehagelig å oppdage at foreldrene dine har sex. Det er noe all...
Storebror tar tissen i rumpa mi
Hei gutt 13 Så fint at du skriver til oss. Cum betyr sæd, slik at det nok betyr å dumpe sæd. Det er ikke greit dersom storebroren din tar tisse...
Voldtatt av gymlærer i dusjen
Hei Gutt 17 Tusen takk for at du sendte mail til oss. Det er vondt for oss å lese at du har opplevd å bli voldtatt av læreren din. Det er viktig ...
Kan gutter bli voldtatt av jenter?
Hei Du har absolutt vært utsatt for et overgrep. Siden du ikke ønsket dette samleie og sa klart ifra om dette, har denne jenta misbrukt deg. Det s...
Voldtatt og gravid
Hei Dette du beskriver er ikke greit. Bra du tar kontakt og søker råd. Jeg vil gjerne hjelpe. deg. Det jeg kan gjøre er å gi deg tips til voksne ...
Læreren min hadde sex med meg. Hva gjør jeg?
Hei Jente 15 Takk for din henvendelse. Det er utrolig trist å lese at du har blitt utsatt for et seksuelt overgrep fra din lærer. Dette er noe som...
Jeg ble dopet ned og voldtatt. Det ble filmet og alle har sett det.
Hei jente 14 Så fint at du har skrevet til oss. Det at du blir mobbet er ikke greit. Du må si i fra til de på skolen f.eks. lærer eller helse...
Min stefar liker å ta meg i skrittet.
Hei Du har tatt kontakt med Ung.no hvor du forteller at din stefar gjør ting mot deg som både er ekkelt og ulovlig. Han skal bl.a. ha tatt deg på ...
HATER PAPPA
Hei jente 13 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hva du utsettes for hjemme av faren din. Det er ikke greit det han gjø...
Min stefar betalte meg 10000kr for at jeg skulle ha sex med han.
Hei, jente 13 år! Takk for at du skriver til ung.no nå som din stefar har satt deg i denne svært vanskelige situasjonen. For det første: Du har ...
Har p-stav, plutselig fått blødninger. Usikker på hendelse på fest. 
Hei På p-staven er det vanlig med småblødninger i starten (første 3-4 måneder), så minsker ofte blødningene helt. For noen vedvarer småblød...
Gymlæreren ville snakke, men tok på meg og hadde sex. Hva skal jeg gjøre?
Hei Dette er en alvorlig hendelse, og det læreren har gjort med deg kalles for et seksuelt overgrep. Det er ulovlig og det er trist at du har opplev...
Har bestemor forgrepet seg på meg?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Du skriver at du overnattet hos bestemoren din og våknet naken ved siden av din nakne bestemor. De...
Jeg har blitt dopet ned og voldtatt av en kamerat.
Hei Gutt 18! Takk for din henvendelse. Vi skjønner at det kan være vanskelig å fortelle en slik ting til noen, men for at du skal få hjelp så...
Hva gjør jeg om jeg blir voldtatt av typen i fylla? Hva skjer med forholde vårt??
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Om du blir voldtatt av kjæresten din i fylla  er det like ille og like straffbart som om det skulle ...
Jeg har blitt voldatt
Hei jente 14 år, Så forferdelig å høre at du har blitt voldtatt. For å svare på det siste først; at du har blitt voldtatt kommer ikke til å g...
En tidligere kjæreste tvang meg til sex mot min vilje, jeg får ikke dette ut av hodet mitt
Hei Ut i fra det du skriver tenker jeg at du er blitt voldtatt. Det at noen har sex med deg mot din vilje er voldtekt. Du sier at det er din skyld, d...
Jeg har forsøkt å fortrenge en opplevelse fra barndommen.
Hei jente 20 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss om de vonde opplevelsen du har fra barndommen din. Jeg syns det er så ...
Se alle