Få hjelp etter seksuelle overgrep

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg.

Tegning av en gutt som ringer med mobilen (illustrasjon: ung.no)
FÅ HJELP: Hvis du har vært utsatt for et seksuelt overgrep, bør du ta kontakt med nærmeste overgrepsmottak. Illustrasjon: ung.no

Akutt hjelp: kontakt nærmeste overgrepsmottak

Hvis du har opplevd et seksuelt overgrep, bør du ta kontakt med et overgrepsmottak så raskt som mulig. De kan gi medisinsk hjelp og rådgivning, og noen overgrepsmottak har åpent hele døgnet.

Du trenger ikke henvisning og tilbudet er gratis.

Her kan du finne ditt nærmeste overgrepsmottak. (Du må krysse av i boksen "overgrepsmottak" under overskriften "Type tilbud".)

Hvis det er langt til nærmeste overgrepsmottak, kan du ringe legevakten 116 117 for å få vite hvor du skal dra. Du kan også dra direkte til legevakten og få hjelp der.

Snakk med noen du stoler på

Prøv å snakk med en voksen du stoler på om det du har opplevd. Det kan være foreldrene dine, en lærer, helsesykepleier på skolen din eller noen andre.

Det kan være vondt å fortelle at du har vært utsatt for et overgrep, og kanskje er du redd for ikke å bli trodd, eller kanskje du skammer deg og føler at det var din skyld?

Det er ikke noe lurt ikke bære på vonde opplevelser alene. Det er viktig å ha noen som kan lytte, støtte og hjelpe deg gjennom denne prosessen.

Husk at det som har skjedd med deg ikke er din skyld.

Vil du snakke med noen som ikke kjenner deg?

Hvis du synes det er vanskelig å snakke med noen som kjenner deg, kan du ringe Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte på telefonnummer 800 57 000. De har åpent hele døgnet, og de som svarer på telefonen er sykepleiere, sosionomer og barnevernspedagoger som jobber med å hjelpe personer som har opplevd overgrep. Du trenger ikke å si hvem du er.

Du kan også ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge på deres chat, eller ringe på telefonnummer 116 111. Det er gratis å ringe og chatte, og alle telefoner blir besvart av voksne som har lang erfaring med å hjelpe barn og unge.

Du kan være anonym hvis du vil, og du kan også ringe hvis du tror at noen du kjenner har det vanskelig.

Opplever du overgrep hjemme?

Hvis du har opplevd seksuelle overgrep hjemme kan du også ta kontakt med Barnevernvakten. De er der for å hjelpe barn og unge under 18 år i en akutt situasjon. Du kan være anonym hvis du ønsker det.

Barnevernvakten har vanligvis åpent på kvelden og natta. Er det virkelig krise kan de komme hjem til deg. Her finner du oversikt over barnevernsvakter.

Vil du anmelde?

Hvis du ønsker å snakke med politiet eller anmelde overgrep, kan du ta kontakt med nærmeste politistasjon på politiets fellesnummer 02800.

Hvis du er usikker på om du vil anmelde overgrepet, er det likevel viktig at du drar til nærmeste overgrepsmottak for legeundersøkelse. Der blir du godt ivaretatt.

HJELP: Når du ikke husker hva som skjedde, er det hjelp å få. (Video: Overgrepsmottaket i Østfold)

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 16.01.2020

Kilder:

dinutvei.no, dixi.no og Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte

Offentlig og kvalitetssikret
Tegning av en gutt som ringer med mobilen (illustrasjon: ung.no)
FÅ HJELP: Hvis du har vært utsatt for et seksuelt overgrep, bør du ta kontakt med nærmeste overgrepsmottak. Illustrasjon: ung.no

Fakta

Trenger du noen å snakke med?

Ring Hjelpetelefonen for seksuelt misbrukte på telefon 800 57 000.

Telefonen er gratis og døgnåpen.

Ring Alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111. Det er gratis å ringe og du kan være anonym.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hva er seksuelle overgrep?

Å gjøre noe seksuelt med noen som ikke vil det, kan være et seksuelt overgrep. Seksuelle overgrep og krenkelser er ulovlig.

Illustrasjon av naken jente under en dyne som ser bekymra ut.

Hva skjer på et overgrepsmottak?

Hvis du du har opplevd et seksuelt overgrep, bør du ta kontakt med et overgrepsmottak så raskt som mulig. Der får du medisinsk hjelp og veiledning.

Jente får trøst (colourbox.com)

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?

Oversikt over gode hjelpetjenester

På ung.no finner du oversikt over gode hjelpetjenester, enten du har det vanskelig hjemme, trenger noen å snakke med, eller har spørsmål om alt fra alkohol til forelskelse.

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)
Aktuelt

Har du hatt en kjip opplevelse i møte med helsetjenesten?

Visste du at du kan få gratis hjelp? Pasient- og brukerombudet svarer på hvilke rettigheter du har og gir råd når kontakten med helsevesenet ikke ble helt som du trodde.

Forelsket i den samme som bestevennen din?

Det kan fort bli problemer når bestevennen din er forelsket i den samme som deg. Skal du ta hensyn til bestevennen og droppe forelskelsen...eller?

To gutter og en jente venter på bussen (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hvordan diskutere på nett?

Det kan være gøy å diskutere på nett, men det er lurt å følge noen retningslinjer: Hold deg til saken og ikke gå til personangrep.

Tegning av sinna gutt foran laptop som viser fingeren. Illustrasjon: ung.no