Når man forteller om vonde opplevelser, er det viktig å bli tatt på alvor av venner. Men det er ikke alltid så lett for andre å vite hva de skal si eller gjøre. Husk at det kan være lettere for deg å vise at du bryr deg, enn det kan være for vennen din å be om hjelp.

Spør hvordan du kan hjelpe

Si til vennen din at du skjønner at han eller hun har det vanskelig. Gjør ditt beste for å lytte uten å dømme. Du kan si at du gjerne vil hjelpe og spørre hvordan du best kan gjøre det. Hjelp med å finne fram til- og oppsøke hjelpetiltak.

Det er viktig at du ikke tar på deg ansvaret for vennen din, men du kan tipse han eller hun om hvor man kan få hjelp.

Vær ærlig

Hvis du vil fortelle det vennen din har fortalt deg til noen andre, er det best å være åpen og snakke med vennen din om dette først. Du kan si at det du har hørt er så alvorlig at selv om vennen din ikke klarer å si det selv, så kan du hjelpe til, slik at han eller hun kan få slutt på overgrepene eller få hjelp til å komme seg videre.

En vond hemmelighet vil vokse og bli vondere å bære på. Fortell at du skal støtte vennen din og at det vil hjelpe å si ifra.

Det kan hende vennen din ikke vil at du skal si noe videre, men bare ved å få hjelp kan vennen din få slutt på det vonde som skjer og få det bedre. Si til vennen din at det er viktig å fortelle, selv om det er vanskelig.

Ikke glem deg selv

Når du hører hva som har skjedd med vennen din, kan det føre til at mange tanker og reaksjoner settes i gang hos deg. Det kan være vanskelig å skille mellom egne følelser og den andres.

Familie og venner kan selv trenge råd og hjelp. Husk at du også kan ringe hjelpetelefonen på 800 57 000 for å få råd og støtte.

Dette forteller ungdom som har opplevd overgrep at ga en god følelse:

  • Å bli trodd

  • Hvis noen sier at de tåler å se at jeg gråter og tørker tårene mine. Det kan også gi en følelse av verdighet om noen holder meg i handa, gir en klem eller et kyss på panna.

  • Når noen oppriktig spør: Hvordan går det med deg. Og ønsker å høre svaret.

  • Når noen ser meg rett i øynene når jeg snakker når jeg forteller om det som er vondt. Det viser at de tåler å høre og er til stede.

  • Det viktigste du kan gjøre er å si at du er der om han eller hun trenger det. Og ikke gi opp.