Hva koster prevensjon?

Det er en rabattordning for prevensjon for alle som er under 22 år. Prevensjonsmidlene blir da billigere eller helt gratis.

Sist oppdatert: 07.02.2023 Av: Redaksjonen, ung.no

Illustrasjon av ulike prevensjonsmidler. På ung.no kan du lese om hvor mye prevensjon koster og hvilke bidrag som finnes

Hvor mye rabatt du får er avhengig av hvor gammel du er og hvilken prevensjon du ønsker. Flere typer prevensjon blir med denne ordningen helt gratis. Ordningen gjelder alle frem til måneden før de fyller 22 år.

Prisreduksjonen regnes ut på apoteket og trekkes fra i kassen når du skal betale. Apoteket tar utgangspunkt i fødselsdatoen din.

helsenorge.no finner du oppdatert informasjon om hvor stort dette bidraget er, og hvordan det fungerer for de ulike prevensjonsmetodene.

Nærmer du deg 22 år?

Et godt tips for deg som nærmer deg 22 er at du kan få satt inn p-stav, eller spiral, før du blir 22 år. Da har du en veldig billig eller gratis prevensjon i 3-8 år til.

Vær også klar over at pris på ulike prevensjonsmidler kan variere utfra merke. Du kan spørre på apoteket om du har fått det som er det rimeligste av den typen prevensjon som er skrevet ut til deg.

Hvor får du resept på prevensjon?

Lege, helsesykepleier og jordmor kan skrive ut resept på prevensjon. Du kan selv bestille time hos fastlegen, stikke innom helsestasjon for ungdom eller skolehelsetjenesten.

Foreldrene dine trenger ikke å vite noe, uavhengig av hvor gammel du er. Hvis du er under 16 år og foreldre fortsatt har innsyn i journalen din, skal helsepersonell passe på at informasjon om prevensjon ikke blir synlig for dem hvis du ikke ønsker det. Men du kan jo gjerne selv prate med foreldrene dine om dette.

Om du har helseutfordringer som må vurderes før du får resept på prevensjon, kan helsesykepleier eller jordmor sende deg videre til lege for en vurdering.

Husk at alle har mulighet til å få gratis kondomer. Det får du på helsestasjon for ungdom, hos skolehelsetjenesten eller du bestiller det fra gratiskondomer.no

Illustrasjon av ulike prevensjonsmidler. På ung.no kan du lese om hvor mye prevensjon koster og hvilke bidrag som finnes

Spørsmål og svar

Kilder:

Statens legemiddelverk,

Helsenorge.no

Offentlig og kvalitetssikret
Fikk du svar på det du lurte på?