Hva koster prevensjon?

Hvis du er mellom 16 og 22 år, er det en rabattordning for prevensjon. Prevensjonsmidlene blir da billigere eller gratis.

P-piller

Gratis eller rabatt på prevensjonsmiddelet

En statlig støtteordning for prevensjon gjør at enkelte prevensjonsmidler blir helt gratis, avhengig av type, hvor lenge de varer og hvor gammel du er.

Ordningen gjelder fra måneden etter at du fyller 16 år, og varer til og med måneden før du fyller 22 år.

Prisreduksjonen du har krav på, regnes ut på apoteket og trekkes fra i kassen når du skal betale. Apoteket tar utgangspunkt i fødselsdatoen din.

helsenorge.no finner du informasjon om hvor stort dette bidraget er og hvordan det fungerer for de ulike prevensjonsmetodene.

Under 16 eller over 22

Jenter som er under 16 år og over 22 år må betale alt prevensjonsmetoden koster selv, men vær klar over at om får lagt inn p-stav eller spiral i god tid før du blir 22 år, har du en veldig billig eller gratis prevensjon i 3-5 år til. Vær også klar over at pris på ulike prevensjonsmidler kan variere utfra merke. Du kan spørre på apoteket om du har fått det som er det rimeligste av den typen prevensjon som er skrevet ut til deg.

Hvor får du resept?

Hos helsesykepleier eller jordmor kan du få resept om du er over 16 år. Lege kan skrive ut resept til alle, også om du er under 16 år og trenger prevensjon.

Du kan gå til skolehelsesykepleier, Helsestasjon for ungdom eller fastlege.

Husk at alle har mulighet til å få gratis kondomer. Det får du på Helsestasjon for ungdom eller du bestiller det på gratiskondomer.no

Skrevet av Sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 07.07.2020

Kilder:

Statens legemiddelverk,

Helsenorge.no

Offentlig og kvalitetssikret
P-piller

Fakta

Du som er mellom 16 og 22 år, får rabatt ved kjøp av prevensjonsmidler. Noen blir helt gratis.

Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor aldersforskjell? Ungdomsjournalist Hege har sett litt på hvilke utfordringer dere kan møte.

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)