Hva koster prevensjon?

Hvis du er mellom 16 og 22 år, er det en rabattordning for prevensjon. Prevensjonsmidlene blir da billigere eller helt gratis.

En offentlig støtteordning for prevensjon gjør at enkelte prevensjonsmidler blir helt gratis. Hvor mye rabatt du får er avhengig av hvor gammel du er og hvilken prevensjon du ønsker. Ordningen gjelder fra 16-22 års alder.

Prisreduksjonen regnes ut på apoteket og trekkes fra i kassen når du skal betale. Apoteket tar utgangspunkt i fødselsdatoen din.

helsenorge.no finner du oppdatert informasjon om hvor stort dette bidraget er, og hvordan det fungerer for de ulike prevensjonsmetodene.

Under 16 eller over 22?

Jenter som er under 16 år og over 22 år må betale for prevensjon selv. Enkelte kommuner har innført egne ordninger slik at de under 16 år kan få gratis prevensjon på helsestasjon for ungdom. Forhør deg med helsestasjon for ungdom der du bor.

Et godt tips for deg som nærmer deg 22 er at du kan få satt inn p-stav, eller spiral, før du blir 22 år. Da har du en veldig billig eller gratis prevensjon i 3-5 år til.

Vær også klar over at pris på ulike prevensjonsmidler kan variere utfra merke. Du kan spørre på apoteket om du har fått det som er det rimeligste av den typen prevensjon som er skrevet ut til deg.

Hvor får du resept på prevensjon?

Lege, helsesykepleier og jordmor kan skrive ut resept på prevensjon. Du kan selv bestille time å oppsøke fastlegen, eller helsestasjon for ungdom.

Foreldrene dine trenger ikke få vite noe, uavhengig av hvor gammel du er. Om du har helseutfordringer som må vurderes, kan helsesykepleier eller jordmor sende deg videre til lege for en nøyere vurdering.

Husk at alle har mulighet til å få gratis kondomer. Det får du på helsestasjon for ungdom, eller du bestiller det fra gratiskondomer.no

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 29.04.2022

Kilder:

Statens legemiddelverk,

Helsenorge.no

Offentleg og kvalitetssikra
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Prevensjonsguiden: Finn en prevensjon som passer deg

Hvilken prevensjonsmetode passer best for deg? Bli kjent med alternativene i vår prevensjonsguide.

Alt du bør vite om kondomer

Visste du at du kan få gratis kondomer i posten? I denne artikkelen kan du lese mer om hva et kondom er, hvordan du bruker kondom, og hvor du får tak i dem.

Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente