Hva koster prevensjon?

Hvis du er mellom 16 og 22 år, er det en rabattordning for prevensjon. Prevensjonsmidlene blir da billigere eller helt gratis.

Sist oppdatert: 29.04.2022 Av: Redaksjonen, ung.no

En offentlig støtteordning for prevensjon gjør at enkelte prevensjonsmidler blir helt gratis. Hvor mye rabatt du får er avhengig av hvor gammel du er og hvilken prevensjon du ønsker. Ordningen gjelder fra 16-22 års alder.

Prisreduksjonen regnes ut på apoteket og trekkes fra i kassen når du skal betale. Apoteket tar utgangspunkt i fødselsdatoen din.

helsenorge.no finner du oppdatert informasjon om hvor stort dette bidraget er, og hvordan det fungerer for de ulike prevensjonsmetodene.

Under 16 eller over 22?

Jenter som er under 16 år og over 22 år må betale for prevensjon selv. Enkelte kommuner har innført egne ordninger slik at de under 16 år kan få gratis prevensjon på helsestasjon for ungdom. Forhør deg med helsestasjon for ungdom der du bor.

Et godt tips for deg som nærmer deg 22 er at du kan få satt inn p-stav, eller spiral, før du blir 22 år. Da har du en veldig billig eller gratis prevensjon i 3-5 år til.

Vær også klar over at pris på ulike prevensjonsmidler kan variere utfra merke. Du kan spørre på apoteket om du har fått det som er det rimeligste av den typen prevensjon som er skrevet ut til deg.

Hvor får du resept på prevensjon?

Lege, helsesykepleier og jordmor kan skrive ut resept på prevensjon. Du kan selv bestille time å oppsøke fastlegen, eller helsestasjon for ungdom.

Foreldrene dine trenger ikke få vite noe, uavhengig av hvor gammel du er. Om du har helseutfordringer som må vurderes, kan helsesykepleier eller jordmor sende deg videre til lege for en nøyere vurdering.

Husk at alle har mulighet til å få gratis kondomer. Det får du på helsestasjon for ungdom, eller du bestiller det fra gratiskondomer.no

Kilder:

Statens legemiddelverk,

Helsenorge.no

Offentlig og kvalitetssikret
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Prevensjon

Les mer

Graviditet

Les mer