Om du likevel ønsker å ta med for eksempel toalettsaker i håndbagasjen må artiklene pakkes i èn lukkbar, gjennomsiktlig plastpose som maksimalt rommer en liter.

Hva regnes som flytende væske?

Flytende væske omfatter blant annet vann, brus, gele, lipgloss, deodoranter, parfyme, barberskum, hårgele, sjampo, solkremer, tannpasta og lignende.

Hver person kan kun ha med en pose!

Hver enhet i posen kan maksimalt romme 100 milliliter. Med enhet menes flaske, tube, beger og lignende. Mengden bestemmes av størrelsen på beholderen, ikke hvor mye væske det er i den. Alt skal legges i èn enkelt gjennomsiktig, lukkbar pose og må ikke overstige en liter sammenlagt.

Lukkbar pose.

Posen du finner på flyplassene er en 1-liters frysepose med en såkalt "Zip-top", eller klemmelås. Ikke ta sjansen på at du får tak i pose på lufthavnen, selv om de ofte har dette tilgjengelig ved sikkerhetskontrollen. Posen kan benyttes flere ganger, og du finner slike på de fleste dagligvarebutikkene.

FAKTA

Hva er tillatt? Deodorant: Ja (maks 100 ml i pose) Leppestift: Ja Lypsyl (fast form): Ja Lipgloss: Ja (maks 100 ml i pose) Neglesaks: Ja (maks 6 cm blader) Våtservietter: Ja Synål: Ja Strikkepinner: Ja Barberblader: Nei (tillatt på f.eks. engangsbarberhøvel)

Mer informasjon på avinor.no

Du kan ta med medisiner i tillegg

I tillegg til posen med toalettartikler kan du ta med medisiner og helsekostprodukter som du kan sannsynliggjøre er nødvendig for reisen. Du må kunne dokumentere behovet for å ha med medisinen på flyet ved f.eks. en resept eller bekreftelse fra lege. Det er altså ikke krav om resept, men det kan brukes som dokumentasjon. Husk at du på utenlandsreiser bør ha resept eller bekreftelse fra lege på engelsk. Du må kunne stå for at innholdet i beholderne er innenfor reglene, og bør være forberedt på å bli bedt om å f.eks. smake på innholdet eller ta litt på huden. Medisin i fast form er tillatt.

Hvilke gjenstander er forbudt?

I tillegg til begrensningen på væske i håndbagasjen er det også andre ting man må passe på. Det er for eksempel forbud mot å ha med skytevåpen, sjokkvåpen og eksplosiver/brannfarlige gjenstander i håndbagasjen. Spisse, skarpe eller stumpe gjenstander/verktøy som kan forårsake alvorlig skade er heller ikke tillatt. Dette gjelder for eksempel sakser og kniver med bladlengde over 6 cm, løse barberblader/-kniver, multiverktøy som inneholder bor, knivblad lengre enn 6cm, meisel eller skrujern lengre enn 6cm, eller sag. Verktøy bør også generelt legges i innsjekket bagasje, med unntak av ufarlige verktøy som tommestokk og målband. Neglefil, pinsett og paraply er eksempler på ting som i utgangspunktet er tillatt.

Det er viktig å merke seg at personellet ved sikkerhetskontrollen kan stanse enhver gjenstand som de vurderer som en sikkerhetstrussel eller mener kan forårsake alvorlig skade – uavhengig av om disse er listet som tillatt eller ikke.

Du kan lese mer om gjenstander som er tillatt og ikke på Luftfartstilsynets nettsider. Detaljert liste over tillatte gjenstander i håndbagasje og innsjekket bagasje kan du finne her.

Ved sikkerhetskontrollen:

1. Vennligst legg følgende gjenstander i kassen ved sikkerhetskontrollen:

PC, ta den ut av vesken.

Større elektroniske artikler.

Ytterjakke.

Lukkbar pose med toalettartikler e.l.

2. Vennligst legg alle andre løse gjenstander i håndbagasjen, i ytterjakken eller i kassen.

3. Medisiner og helsekostprodukter må uoppfordret fremvises for kontroll.

Kjøp etter sikkerhetskontrollen eller ombord

Det som kjøpes etter sikkerhetskontrollen eller ombord i flyet får du ta med. Dette gjelder blant annet 'tax-free'-varer, mineralvann, kosmetikkprodukter, matvarer mm.

Du som skal bytte fly

Om du skal reise videre med nytt fly og derfor må gjennom en ny sikkerhetskontroll, må handleposen være forseglet. Den må også være utstyrt med kvittering for at varene er kjøpt SAMME DAG. Dette gjelder innen Norge/EU/EØS/Sveits.

For land utenfor EU/EØS/Sveits, gjelder egne regler som du må undersøke før reisen. Se www.avinor.no

Mer informasjon finner du på www.luftfartstilsynet.no

Pakk i kofferten

Vurder nøye om du heller kan pakke det du trenger av flytende væsker i bagasjen, dersom du også reiser med innsjekket bagasje. Alt du er usikker på om er tillatt bør generelt pakkes i innsjekket bagasje, enten det er verktøy eller andre gjenstander.