Dette kan du ha med i håndbagasjen

Det er regler for hva du kan ha med i håndbagasjen på flyet når du skal ut og reise. Her er en oversikt.

Sist oppdatert: 23.06.2023 Av: Redaksjonen, ung.no

""
PLANLEGG: Pakk alt du er usikker på om er tillatt i innsjekket bagasje. Alt av løse gjenstander må i boksen ved sikkerhetskontrollen.

Det er ikke alt som er tillatt å ha med i håndbagasjen på flyet, og det kan være lurt å sette seg inn i reglene for dette før du skal ut og reise.

Da risikerer du ikke å bli fratatt tingene dine, og du unngår unødvendig styr på flyplassen.

Reglene for flytende væske

Skal du ha med toalettsaker på turen, er det stor sannsynlighet for at det innebærer noe som er flytende væske. Dette er kun tillatt å ha med dersom:

 • Væskene er i beholdere som rommer inntil 100 milliliter hver (beholdere som rommer mer enn 100 ml er ikke tillatt, uavhengig av hvor mye væske de inneholder). Med beholder menes flaske, tube, beger og lignende
 • Beholderne er plassert i en gjennomsiktig, lukkbar plastpose med kapasitet på maks 1 liter.
 • Det er kun tillatt med én 1- liters pose per reisende.

Lukkbare poser finner du ved sikkerhetskontrollen på flyplassen. Hvis du ikke vil ta sjansen på at du får tak i pose der, finnes det 1-liters fryseposer med "zip-lock" på de fleste matbutikker. Disse kan brukes flere ganger.

Hvilke ting er forbudt på flyet?

I tillegg til begrensningen på væske i håndbagasjen er det også andre ting man må passe på. Hovedregelen er at det er forbudt med gjenstander som kan true sikkerheten ombord.

Eksempler på dette er:

 • Skytevåpen, sjokkvåpen og eksplosiver/brannfarlige gjenstander
 • Lekevåpen, etterligninger og imitasjoner som kan forveksles med reelle våpen
 • Spisse, skarpe eller stumpe gjenstander som sakser og kniver med bladlengde over 6 cm, samt løse barberkniver- og blader
 • Verktøy som boremaskiner og bor, brekkjern, spikerpistoler, hammer, sag og skrujern med bladlengde over 6 cm
 • Sportsutstyr som balltre, golfkøller, pil og bue, sverd, sabler, kårder og macheter
 • Kjemiske stoffer som pepperspray og tåregass

Er du fortsatt usikker på om det du ønsker å ta med er tillatt? På Luftfarttilsynets nettsider finner du en god oversikt over hva som er tillatt og ikke.

Det er viktig å vite at de som jobber i sikkerhetskontrollen kan stanse enhver gjenstand som de vurderer som en sikkerhetstrussel eller mener kan forårsake alvorlig skade – uavhengig av om disse er listet som tillatt eller ikke.

Pakk i kofferten

Vurder nøye om du heller kan pakke det du trenger av flytende væsker i bagasjen, dersom du også reiser med innsjekket bagasje. Alt du er usikker på om er tillat bør du pakke i innsjekket bagasje, enten det er verktøy eller andre ting.

Ved sikkerhetskontrollen:

 • Legg PC (ta den ut av vesken), større elektroniske artikler, ytterjakke, og lukkbar pose med toalettartikler i kasse.
 • Legg også alle andre løse gjenstander du har på deg, i ytterjakken eller i kassen.
 • Medisiner og helsekostprodukter må uoppfordret fremvises for kontroll.

Kjøp etter sikkerhetskontrollen eller ombord

Det som kjøpes etter sikkerhetskontrollen eller ombord i flyet får du ta med. Dette gjelder blant annet tax-free-varer, brus, kosmetikkprodukter, matvarer og lignende.

Du som skal bytte fly

Om du skal reise videre med nytt fly og derfor må gjennom en ny sikkerhetskontroll, må handleposen være forseglet. Den må også være utstyrt med kvittering for at varene er kjøpt samme dag. Dette gjelder innen Norge/EU/EØS/Sveits.

For land utenfor EU/EØS/Sveits, gjelder egne regler som du må undersøke før reisen. Se www.avinor.no

Mer informasjon finner du på www.luftfartstilsynet.no

""
PLANLEGG: Pakk alt du er usikker på om er tillatt i innsjekket bagasje. Alt av løse gjenstander må i boksen ved sikkerhetskontrollen.

Pakk i kofferten

Vurder nøye om du heller kan pakke det du trenger av flytende væsker i bagasjen, dersom du også reiser med innsjekket bagasje. Alt du er usikker på om er tillat bør du pakke i innsjekket bagasje, enten det er verktøy eller andre ting.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider