Tips til Norgesferie

28.06.2020 Konstanse, ungdomsjournalist, ung.no

Sommerferie innenfor landets grenser kan absolutt være nydelig, og ikke minst miljøvennlig og billig, spesielt om du reiser lokalt. Ungdomsjournalist Konstanse har tips til hva du kan gjøre.

Tegning av gutt med norgeskart (ill: ung.no)
NORGE: Det er mange fantastiske opplevelser du kan ha hjemme i Norge i ferien, enten du besøker nye steder eller holder deg i området der du bor. Ill: ung.no

Ut på tur

Ta med deg et telt og dra ut på tur! Du trenger ikke å dra langt, kanskje finnes det noen fine skogs-, fjell- eller strandområder nært deg? Har du en hage å telte i kan det også være morsomt. Det er lett å få tak i turutstyr om du ikke har det. Bua.io låner ut turutstyr gratis på over 300 steder i Norge. Kanskje kjenner du også noen som har utstyr de ikka skal bruke? Er det fint vær trenger du ikke engang et telt, men kan sove under åpen himmel.

Dra til et nytt sted

Har du lyst til å oppleve noe nytt, men har ikke mulighet til å dra så langt? Eller enda bedre, ønsker du å spare miljøet for unødvendig mye reising? Dra til et område eller en by i nærheten av der du bor, som du ikke har vært i før. Det er alltid spennende å utforske et nytt sted.

Mange typer ferie

Fordelen med å bo i et så langstrakt land er at du kan få oppleve mange typer omgivelser og klima. Her er noen forslag til måter og steder å feriere i Norge:

 • Backpacking: Her er hele Norge en mulighet. Ta med deg det viktigste i en ryggsekk og utforsk Norge til fots, på sykkel, med tog eller båt. Spennende og bra for miljøet.
 • Natur: Jotunheimen, Finnmark, Svalbard, Sognefjord, Lofoten, Senja, Nigardsbreen, Geirangerfjord og Trollstigen er kjente destinasjoner med nydelig natur. Husk at du uansett hvor du drar i Norge, vil kunne finne vakre, bortgjemte plasser.
 • Kulturliv og historie: Trondheim og Bergen er byer med rik kultur og historie, men uansett hvor du drar, vil du kunne lære noe spennende om plassen og oppleve noe du ikke har sett før. Mange byer har også festivaler, enten du er interessert i rock eller kunstfilm.
 • Storbyferie: Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo er de største byene i Norge. Der er det nesten ubegrenset med ting å se og oppleve.
 • Badeferie: Finnmark og Lofoten har fantastiske strender. I Nord-Norge kan badetemperaturen være lav, men det gjør det ekstra spennende. Her kan du også finne svære, hvite strender uten folk. Orrestranda i Jæren og Hvervenbukta i Oslo er andre eksempler. Hva ed en dukkert i Mjøsa? Ellers finnes det badeland og svømmehaller mange steder i landet.

Husk at du ikke trenger å dra til de mest kjente stedene for å ha en spesiell ferie.

Du trenger ikke dra langt

Dette er det viktigste punktet. En mer lokal ferie er gjerne billigere og mer miljøvennlig. Dagsutflukter hjemmefra kan gi mange fine opplevelser, eller du kan overnatte en natt ute i naturen. Her er forslag til andre sommeraktiviteter du kan gjøre uten å dra langt:

 • Ha en piknik i en park eller et grøntområde
 • Finn et vann eller en fjære/strand å bade i
 • Kos deg ute med en god bok
 • Spill volleyball eller andre ballspill
 • Dra på fisketur (kanskje kan du låne stang hos noen?)
 • Skaff deg en ny hobby eller gjør en morsom sommeraktivitet. Du kan for eksempel dra på padlekurs, SUP board-kurs, rideleir, eller ta båtførerprøven.
 • Gjør det finere rundt deg ved å plukke søppel. Noen steder kan du til og med få betalt for hver sekk du fyller.
Tegning av gutt med norgeskart (ill: ung.no)
NORGE: Det er mange fantastiske opplevelser du kan ha hjemme i Norge i ferien, enten du besøker nye steder eller holder deg i området der du bor. Ill: ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Reise

Les mer

Fritid

Les mer