Båtførerbevis

Båtførerprøven er ment å gi et minimum av kunnskap så du kan ferdes sikkert og hensynsfullt i fritidsbåt. Les mer og sjekk om du må ha beviset for å kjøre båten din.

Sist oppdatert: 13.07.2021 Av: Redaksjonen, ung.no

Stillhet og ro i båt.
IDYLL: Det er en utrolig frihetsfølelse å kunne ferdes ute på åpent vann i båt. Da er det lurt å ha tatt båtførerbeviset. Foto: ung.no/Endre Hesthagen

Båtførerprøven

Båtførerprøven gir deg en innføring i navigasjon og bruk av navigasjonsinstrumenter. Du lærer om lanterner, nødsignal og sjøens trafikkregler. Du får også en innføring i sjømannskap, sikker bruk av båt og håndtering av nødsituasjoner.

Båtførerprøven er en frivillig, teoretisk prøve, og er et godt teoretisk grunnlag for å føre fritidsbåt på inntil 15 meter. Den gir ingen formell kompetanse med tanke på hvilke båttyper du kan føre. Men som fører av en fritidsbåt må du ha nødvendige ferdigheter i bruk av båt, så du kjører trygt og følger reglene på sjøen.

En fin gulrot er at mange forsikringsselskaper gir lavere forsikringspremie når du har båtførerbevis.

Båtførerkurs

Båtførerkurs må ledes av en person med nautisk kompetanse og erfaring i bruk av fritidsbåt, og sensor skal være godkjent av Sjøfartsdirektoratet. Det er Sjøfartsdirektoratet som har ansvar for båtførerprøven, og det er de som utarbeider eksamensoppgavene.

Det blir arrangert kurs over hele landet av båtforeninger, båtskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, studieorganisasjoner osv. Kurset har hovedvekt på emnene sjømannskap, navigasjon, lover og regler, og blir avsluttet med en skriftlig eksamen. Etter bestått prøve utsteder sensor båtførerbeviset.

Må du ha båtførerbevis?

Når du har fylt 14 år kan du begynne å ta båtførerbeviset, men du vil ikke få det utstedt før du fyller 16 år. Er du under 16 år avlegger og består prøven, vil du i første omgang få en skriftlig bekreftelse med resultatet fra Norsk Test. Når du fyller 16 år kan du få utstedt båtførerbeviset ved å kontakte Norsk Test.

A) Er du under 16 år uten bevis kjøre fritidsbåt som ikke:

  • er lenger enn 8 meter
  • har motor med maks effekt på 10 HK (7,5 KW)

B) Er du over kan du uten bevis kjøre fritidsbåt som:

  • er inntil 8 meter lang
  • har en motor med maks effekt på 25 HK

C) Er du over 16 år kan du med bevis kjøre fritidsbåt som:

  • er inntil 15 meter
  • har motor med størrre effekt enn 25 HK

Husk at du vil ha mye glede av å ta båtførerprøven selv om du ikke trenger beviset til fritidsbåten du har planer om å bruke. Pensum til båtførerprøven består av følgende tre hoveddeler: "Sjømannskap", "Lover og regler" og "Navigasjon og kartlesing". Båtførerprøven skal teste kandidatens kunnskap i alle tre hoveddeler. Les mer om det du må kunne på www.sjofartsdir.no

Båtførerbevis på nett

Sjøfartsdirektoratet har inngått et samarbeid med Norsk Test, som har lang erfaring med automatisert kunnskapstesting. Det nye tilbudet betyr at kandidatene kan avlegge båtførerprøven på PC i et nettbasert system ved et av de ca 400 testsentere som er godkjent av Norsk Test. En testleder vil være til stede for å klargjøre testen og overvåke gjennomføringen. Umiddelbart etter at testen er avlagt, vil kandidaten få vite om prøven er bestått eller ikke.

Prøv en testversjon av den nye båtførerprøven på sidene til Norsk Test. Her finner du også en oversikt over hvor du kan ta den automatiserte båtførerprøven.

Du kan lese mer om båtførerprøven på sidene til Sjøfartsdirektoratet.

Stillhet og ro i båt.
IDYLL: Det er en utrolig frihetsfølelse å kunne ferdes ute på åpent vann i båt. Da er det lurt å ha tatt båtførerbeviset. Foto: ung.no/Endre Hesthagen

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider