Ferie med skilte foreldre

Etter en skilsmisse blir samværet i ferier og høytider endret. Det kan være uvant og vanskelig, men det kan også gi nye, fine opplevelser.

familie som gjør seg klar til å dra på bilferie.
NYE TRADISJONER: For noen kan den første sommerferien etter en skilsmisse være ekstra vond. Snakk med foreldrene dine om hva du ønsker. Foto: Colourbox

Kan gi både positive og negative opplevelser

Kanskje er du vant til å dra på ferie sammen med begge foreldrene dine, og opplever nå at ferien blir en trist påminnelse om at de ikke er sammen lenger.

Det kan hende du savner den ene når du er på ferie med den andre. Det kan også hende at dine foreldre havner i en dårligere økonomisk situasjon etter skilsmissen.

Da kan ferien bli annerledes enn hva du er vant til og det kan være vanskelig.

Men det må ikke bli sånn. Kanskje vil begge foreldrene dine ha deg med på tur, og du får dratt på to reiser? Og kanskje får du dratt til andre feriedestinasjoner enn du pleier, og får kanskje mer lommepenger? Sånne ting kan faktisk gjøre ferien bedre enn den var før.

Når du har ferie med foreldrene dine hver for seg kan du få et nærmere forhold til hver av dem. Kanskje blir dette en ny mulighet for kontakten mellom deg og hver av foreldrene dine?

Hvis du har en forelder som bor langt unna kan også ferien en tid hvor du kan være lenger sammen med den du ikke bor med, og noe du kan glede deg til.

Du skal få være med på ferieplanleggingen

Å bli enig om når du skal være hos hvem i ferien kan være en utfordring for foreldrene. I tillegg skal det jo helst også passe med dine planer.

Mange ungdommer føler at de ikke kan være med på ting som vennene planlegger, og ikke får med seg ting som skjer i nærmiljøet, fordi de må feriere med begge foreldrene.

Mange har behov for å sette av tid til å «gjøre ingenting» og bare slappe av hjemme i ferien. Det kan bli vanskelig å få nok tid til det hvis begge foreldrene vil ha deg med på sine ferieplaner.

Kanskje føler du at du skuffer foreldrene dine når du ikke ønsker å ha ferien slik de har planlagt? Da er det viktig å huske på at du har rett til å si din mening og at foreldrene dine skal ta hensyn til det du vil når de planlegger ferien.

Ferie skal ikke være noe du gruer deg til – snakk om det du vil gjøre!

Har du en dårlig følelse i magen når det gjelder ferien? Si ifra til foreldrene dine om det. Kanskje er de ikke klar over hvordan du føler det.

Hvis du sier ifra, kan dere klare å finne bedre løsninger. Hvis de ikke er så enkle å prate med så kan du få hjelp av noen: En annen i familien, en venn, noen på familievernkontoret, helsesykepleier eller barnevernet.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no i samarbeid med familieterapeut.

Sist oppdatert: 28.06.2021

Offentlig og kvalitetssikret
familie som gjør seg klar til å dra på bilferie.
NYE TRADISJONER: For noen kan den første sommerferien etter en skilsmisse være ekstra vond. Snakk med foreldrene dine om hva du ønsker. Foto: Colourbox

Fakta

Husk at du har rett til å bli hørt også når det gjelder ferien.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Råd til deg som har to hjem

Foreldrene dine bor hver for seg. Du har to hjem. I begge hjemmene skal du føle deg trygg og ha det fint. Hvordan kan du få det til?

Jente som får hjelp av moren sin til å pakke en koffert.

Mamma eller pappa har fått ny kjæreste – hva gjør jeg?

Det kan være vanskelig når mamma eller pappa får ny kjæreste. Kanskje får du stesøsken også. Her er noen tips som kan hjelpe deg.

Mann som rekker frem hånden for å hilse.

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere?

Far som holder rundt sønnen sin.

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Tegning av venterommet hos helsesykepleieren (illustrasjon: ung.no)
Aktuelt

Har du hatt en kjip opplevelse i møte med helsetjenesten?

Visste du at du kan få gratis hjelp? Pasient- og brukerombudet svarer på hvilke rettigheter du har og gir råd når kontakten med helsevesenet ikke ble helt som du trodde.

Forelsket i den samme som bestevennen din?

Det kan fort bli problemer når bestevennen din er forelsket i den samme som deg. Skal du ta hensyn til bestevennen og droppe forelskelsen...eller?

To gutter og en jente venter på bussen (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hvordan diskutere på nett?

Det kan være gøy å diskutere på nett, men det er lurt å følge noen retningslinjer: Hold deg til saken og ikke gå til personangrep.

Tegning av sinna gutt foran laptop som viser fingeren. Illustrasjon: ung.no