Kanskje er du vant til å dra på ferie sammen med begge foreldrene dine, og opplever nå at ferien blir en trist påminnelse om at de ikke er sammen lenger. Eller kanskje får du en bedre ferie?

Flere ferier - eller ingen ferie?

Kanskje vil begge foreldrene dine ha deg med på tur, og du får dratt på to reiser? Er du heldig får du kanskje mer lommepenger også?

Mange opplever det motsatte. Det er vanlig at foreldre havner i en dårligere økonomisk situasjon etter skilsmisse. En forelder skal plutselig stå for husleie og nedbetaling av lån alene, i tillegg til at man skal klare seg på bare én lønning. Da kan ferien bli "avlyst", og kan være vanskelig hvis man er vant til å dra på ferie.

Vondt hvis nylig brudd

Hvis foreldrene nettopp har skilt seg, kan ferien bli en vanskelig tid. Kanskje savner du den andre når du er på ferie med den ene? Kanskje føler du at ingenting er det samme? Eller krangler foreldrene dine?

Mer tid med hver forelder

Når du har ferie med foreldrene dine hver for seg kan du få et nærmere forhold til hver av dem. Kanskje blir dette en ny mulighet for kontakten mellom deg og hver av foreldrene dine? Hvis du har en forelder som bor langt unna kan også ferien en tid hvor du kan være lenger sammen med den du ikke bor med, og noe du kan glede deg til.

 

FAKTA

Husk at du har rett til å bli hørt også når det gjelder ferien.

Ferieplanlegging kan bety krangling

Å bli enig om når du skal være hos hvem i ferien kan være en utfordring for foreldrene. De må få ferie fra jobb på ulike tidspunkt, og det skal passe med begges ferieplaner. Det er ikke uvanlig at det fører til krangling. I tillegg skal det jo helst også passe med dine planer.

Mange føler at de ikke kan være med på ting som vennene planlegger eller får med seg ting som skjer i nærmiljøet fordi de har booket flybillett til mamma eller pappa. En skilsmisse er ekstra ubehagelig om det skal være slik at foreldrene dine krangler mye, spesielt når de krangler om deg.

Dra på ferie sammen?

Foreldre kan også være venner etter skilsmissen, og noen velger da å dra på ferie sammen med felles barn. Selv om foreldrene ikke er sammen lenger kan det være godt å oppleve å ha familien samlet, men dette er ingen løsning som fungerer for alle.

 

Ferie med andre

Det kan godt hende at det er greit å dra på ferie sammen med andre enn foreldrene dine også, eller å dra på sommerleir for eksempel. Det kan være fint hvis det ikke er så mye ferieplaner ellers på grunn av skilsmissen.

Si ifra til begge foreldrene dine hvis du ønsker noe sånt. Hvis du er tydelig om det du ønsker er det mindre fare for at noen blir skuffet eller at det blir vanskelig for deg.

Hvis du syns det blir for mye stress bør du også si ifra om det. Kanskje føler du at du skuffer noen når du ikke orker å være med på alt som er planlagt, men det er bedre at du sier ifra om det, enn å bli sliten og stressa av for mye styr.

 

Ferie skal ikke være noe du gruer deg til

Har du en dårlig følelse i magen om ferien? Si ifra til foreldrene dine om det. Kanskje er de ikke klar over hvordan du føler det. Hvis du sier ifra kan dere klare å finne bedre løsninger. Hvis de ikke er så enkle å prate med om dette, kan du få hjelp av noen: En annen i familien, en venn, noen på famlievernkontoret, helsesykepleier eller barnevernet.

Spørsmål fra ungdommer om skilte foreldre og ferie

Jente (13 år): Jeg gruer meg til den første ferien med skilte foreldre og plages med mye tanker og stress.

Jente (13 år): Gruer meg til jul fordi foreldrene mine er skilt og julen blir delt opp.

Gutt (16 år): Jeg gruer meg til alle høytider fordi foreldrene mine er skilt og krangler mye.

Jente (16 år): Kan pappa bestemme at jeg må bli med han på ferie når jeg vil være hjemme med mamma?