Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
116111.no
116111.no

A-Å

Ti tips for et bedre klassemiljø

jente utenfor klassen

Du tilbringer mange timer med klassekameratene dine, og miljøet påvirker både skoleresultater og resten av hverdagen din. Her er ti tips til hvordan din klasse kan få et bedre klassemiljø.


Av ungdomsredaksjonen, ung.no

jente utenfor klassen

Klassemiljøet påvirker trolig hverdagen din i stor grad. Trives du med de du omgås med på skolen og motiverer dette deg til å gå på skolen og jobbe med skolearbeidet? Hvis du ikke trives på skolen vil du antakelig bruke mye energi på å tenke og bekymre deg over dette. Kanskje du til og med bekymrer deg så mye at du ikke engang har mer energi til skolearbeid og andre ting du egentlig har lyst til å gjøre.

Ved å ha venner på skolen og føle at klassemiljøet er ok, vil du antakelig også ha det bedre på fritiden. Selv om du alene ikke kan sørge for et godt klassemiljø, er det likevel ting du kan gjøre for å bidra. Kanskje du kan spørre noen om de vil å gå på kino, gjøre lekser sammen eller rett og slett bare prate i noen timer? Her er ung redaksjonens tips til hvordan dere kan få et bedre klassemiljø.

 

Ti tips for et bedre klassemiljø

  1. Bli kjent: Start tidlig med forskjellige arrangementer som for eksempel klassekvelder, overnattingsturer, kinoturer og lignende. Dette gjør at man blir kjent med hverandre fra dag én. Grunnen til at man bør arrangere slike ting i starten av året er fordi man da blir tvunget til å tilbringe tid med hverandre. På denne måten blir man kjent så tidlig som mulig. Dette forhindrer et delt miljø og fører til at eventuelle gjenger fra tidligere skoler blir blandet med hverandre.
  2. Dra på overnattingstur: Å dra på en overnattingstur er en veldig god strategi for å bli bedre kjent. Her er klassen sammen et døgn eller to. Man kan lage middag sammen, underholde hverandre og gjøre forskjellige aktiviteter i fellesskap. På en klassetur er det som oftest en avslappet og morsom atmosfære, og folk er innstilt på å tilbringe tid med hverandre.
  3. Gruppearbeid på skolen: Gjennom gruppearbeid på skolen er man virkelig nødt til å samarbeide med de man kanskje ikke henger med til vanlig. De fleste møtes i tillegg utenfor skolen for å arbeide.
  4. Det er viktig med lærere som engasjerer seg og jobber for et bedre klassemiljø: Spør gjerne læreren om å få bruke noen av dagene i starten til "bli kjent leker" og andre aktiviteter man kan gjøre sammen.
  5. Inkluder alle: Hvis du skal feire bursdagen din kan det være lurt å invitere enten alle av ett kjønn eller hele klassen. Slik blir alle inkludert og ingen føler seg utestengt.
  6. Tjen inn penger til klassetur: Når man har blitt bedre kjent med de andre i klassen, kan man vurdere å arrangere en klassetur. Før dette må man tjene inn penger, noe som fører til at alle må samarbeide og lære å kjenne hverandres svake og dårlige sider.
  7. Dra på klassetur: Hvis man klarer å tjene inn en god del penger kan man dra på selve klasseturen. På bare en uke kan klassemiljøet forbedre seg betydelig!
  8. God oppførsel: Husk å vise respekt for hverandre. Man må være imøtekommende mot alle, ikke bare de man ser seg venn med fra første stund. Gi alle en sjanse. På denne måten vil forhåpentligvis alle finne seg sine egne gode venner.
  9. Husk å pleie klassemiljøet: Et godt klassemiljø kommer ikke av seg selv. Det krever oppfølging og inkludering.
  10. Og viktigst av alt - Smil og vær glad!

Bruk disse eller andre tips jevnlig, heng dem gjerne opp i klasserommet eller se over dem fra tid til annen. På denne måten håper vi dere sakte men sikkert vil oppnå et bedre klassemiljø.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
r
1
31.01.2018 18:34:35
Er sykt lei av klassen min, masse nerder. Føler jeg mistet koontakt med den gamle klassen min etterjeg startet i 8. Bestevenner fra de andreklassen ingorerer meg og er bitches. ÅÅÅÅÅÅÅÅÅH! Hater skolen så sykjt. Itilegg til min spiuseforstyrrelse, karakterpress og forelde som krangle. o
jente
1
24.08.2017 07:00:00
Vi i min klasse har et dårlig skole miljø guttene krangler og sloss etter hvert ute i frimunuttene men jeg har altiid hvert utenfor uansett hvor jeg er vi har dårlig klassemiljø uansett hvor jeg er eller de i klassen min er også utenfor selv de snilleste og finest jeg mener at vi bør få et bedre klassemiljø på min skole
helt_til_feldig
1
13.06.2017 21:50:20
Jeg går i 6b begynner i 7 etter høsten. Jeg føler liksom at B klassen er bare sånn folk jeg kjenner og vet hvem er.
J16
1
11.07.2016 03:06:02
Ferdig i 10'ende og verdens beste klasse, vi va utrolig"nær", vi krangla en del og hadde drama, men vi hadde åsså masse goe stunda, sjøl om vi va delt i 2. Kunne ikke ha bedd om nåkka anna, men nu skilles vi, æ flytte 5tima unna, å e livredd førr å ikke få vænna. Æ veit at det blir å gå bra sjøl om æ har en litt rar følelse. Tips fra mæ, vær åpen førr alt, godta litt(selvfølgelig ikke alt), smil og vær dæ sjøl. Det å smile e det viktigste, det gjøre at du framstår som sjølsikker, glad og en du kan stole på. Meire trengs ikke!
Hdjeiw
4
01.02.2016 15:15:43
Jeg har følt meg utenfor et halvt år nå. ( begynnelsen av ungdomskolen) Å jeg har hatt mange konflikter med to venninner . Jeg har ingen venner lenger. Det er en gutt i klassen som har vært borte en måned fra skolen og jeg har vært hos helsesøster å snakket om det . Hun mener det er et dårlig miljø i klassen hva kan jeg gjøre?
Jente
3
17.02.2015 23:28:39
Jeg er egentlig skikkelig god til å få Nye venner men miljøet i klassen er ikke best det kunne vært bedre men det er ganske bra selv om
BobBob
2
04.11.2014 18:01:11
medelever så frekke nå til dags, d går jo ikke an å være snill med noen, fordi de gidder ikke å gjengelde tjenesten. Jeg har lånt en gutt i klassen flere ting ved flere anledninger å han har ikke gjengjeld noen av tjenestene. Det er noe dritt. har han ikke skamvett?
J16
1
11.07.2016 03:07:07
Alle gutta e det samme nu teldags, kjenne igjen det ja!
Supernova
4
10.06.2014 23:05:25
Hos oss er det veldig dårlig. Idag sluttet en jente i klassen på skolen og det er den andre jenta som bytter skole. Guttene klarer seg bra, men ikke jentene...
YOUR BOSS
6
10.03.2014 19:57:45
Det er ikke noe galt med elevene, det er tvertimot LÆRERENE som er j***** f*****!!!!
10 klasse
3
16.01.2014 16:19:23
Jeg har blitt mobbet i 8år av de i klassen, jeg trives ikke der lengre jeg har bare 2 venner og være sammen med i skole tiden og på fritiden har jeg ingen og være sammen med.
9. Klasse
2
26.09.2013 21:43:57
Vi har et supert klassemiljø. Det hat absolutt mye med læreren vår å gjøre. Hun passer på at vi ikke er redde for å dumme oss ut, og hvis vi gjør det, er det med stil.
7.klassing
3
10.06.2013 22:46:36
Miljøet i klassen vår er helt på topp! Eller, det er jo en kul gjeng, og en ikke så kul, men alle trives i den gjengen de er i, og ingen blir mobbet. Klasseturer er absolutt det beste du kangjøre for å få klassen på topp. Finn på ting sammen. Vi hadde flere gjenger i klassen før, men nå var det et par dramaqueens som sluttet, og etter vi var på leirskole sammen har miljøet vært på topp! Jeg elsker klassen min, men den nye klassen på ungdommskolen ser heldigvis også bra ut :)
10.klassing ved NMU.
8
12.01.2013 11:54:09
De tre første punktene her kan rett og slett bare strykes! Det var slike turer som splittet klassemiljøet maximalt hos oss, og har dermed ført til at vi i dag er en klasse inndelt i mange gjenger, og alle er "redde" for hverandre. Dermed er hele atmosfæren anspent og alle er på vakt hele tiden. Nei til klasseturer som en miljøforbedring! Det eneste det fører med seg er ennå mer utestenging. Tro meg. Erfaring.
konge kkl
2
12.11.2012 18:09:01
jeg gåri 5klase jeg har blit mobet i 3år nå (red: du må fortelle noen om det. Snakk med foreldre, helsesøster eller foreldre til en god venn. Be om at de snakker med skolen slik at du får hjelp mot de som mobber deg.)
fml
6
19.06.2012 16:57:28
For en stund siden sluttet jeg å være så mye med mine bestevenner. Vi var en gjeng på 4 jenter, og hadde det veldig fint sammen. De begynte å forandre seg og holde meg utenfor. Det hadde hemmeligheter og fortalte meg ingenting. I dag har jeg ingen venner som jeg stoler på og kan fortelle det meste til. På fritiden sitter jeg hjemme, og det er ikke særlig morsomt. Jeg har også dårlig selvtillit og er ikke den flinkeste til å ta kontakt med nye mennesker. Akkurat nå suger livet mitt.. Her en dag spurte mamma meg og hvorfor jeg ikke er med de lenger? Hun merket jo det siden jeg sitter inne hele tiden.. Jeg hadde ikke et ordentlig svar og sa at jeg ikke visste hvorfor vi ikke er sammen lenger. Jeg vet jo det egentlig ikke? Det er liksom bare blitt sånn. Jeg braste ut i tårer fremfor mamma, og nå vet hun hvordan jeg har det, men det er egentlig ikke blitt noe bedre. Jeg har og en "venninne" som skal flytte nå, og det topper situasjonen mye, må jeg si
Victoria
4
01.04.2012 21:06:22
Jeg går i 10 ende og i klassen min har vi et supert godt klassemiljø. Jeg kommer godt overens med alle. Både gutter og jenter :-D Det går nesten ikke ann og ikke være med noen, jeg blir bestandig inkludert av alle.
hei
2
28.11.2013 16:41:36
Det er ikke alle som har det sånn, tenk på oss som blir utestengt hver dag! Det er helt jævlig
en gutt
1
08.10.2015 21:27:31
Ja folk roper Nerd,raring eller dra til helvete din dust etter meg ver dag
RullingROFL
2
26.02.2012 17:36:47
jeg vet ikke hva jeg skal gjøre jeg er slev en utlendinger men har ingen venner jeg redd for å være i lag med noen fordi jeg vil ikke at de skal baksnakke meg etterpå og at kalle meg for en neger

Spørsmål og svar

Begynt VGS, Trives ikke i klassen. De andre er så smarte. Slutte på skolen?
Hei, og takk for spørsmål! Det høres ikke ut som du har det så lett om dagen, og at du kanskje har kommet inn i en litt vond sirkel. Du spør om...
Hvordan kan jeg bygge opp selvtilliten min og bli tøffere?
Hei Takk for spørsmål. Så dumt at du har dårlig selvtillit og har disse tankene om deg selv!   1. Det at du har dårlig selvtillit henger jo s...
Jente, 16, har blitt mobba i lang tid, mye fravær og dårlig klassemiljø
Hei Du har en del ulik problematikk her. Jeg er glad for at du skriver til oss og spør! Når det kommer til klassemiljø, så er skolen din pålagt ...
Jeg skal begynne på en ungdomsskole hvor 8., 9. og 10. trinn går sammen. Hvordan skal jeg takle det faglige og sosiale?
Hei Fint at du tar kontakt. Dette er helt klart en utfordrende situasjon, som sikkert kan virke stressende gjennom sommerferien. Prøv å ikke bekymre...
Jeg har ingen venner i klassen min og jeg er mye alene. Jeg har grått hver dag siste uke og jeg orker ikke mer. Har fått helt sammenbrudd av dette.
Hei! Så fint at du skriver til ung.no.Så leit å høre hvordan du har det på skolen og sammen med klassen din.  Er det noen som vet hvordan du e...
Det er ikke så bra i klassen i miljøet vårt. Vet ikke kva eg kan gjøre.
Hei jente 14 år. Takk for at du skrev til ung.no Det kan oppleves vanskelig hvis det ikke er så bra miljø i klassen.  Hvis man tror at andre se...
Jente, 15, har angst og
Hei Så fint at du skriver til ung.no. Den første delen av det du skriver høres veldig angstpreget ut ja, akkurat som du sier. Min erfaring er at...
En av jentene i vennegjengen føler seg utestengt av de andre. Er det mobbing?
Hei! Så fint at du skriver til oss!Det er veldig vanskelig for meg å si, om det du beskriver kan betraktes som mobbing eller ikke. Til det har jeg ...
En gutt i klassen min behandler meg dårlig. Hva skal jeg gjøre?
Hei og takk for at du skriver til ung.no.   Det er veldig leit å høre at du opplever dette! Alle elever har rett til å ha det bra og trygt på s...
Er det lov med kollektiv avstraffelse på skolen?
Hei Du har helt rett i at kollektiv avstraffelse ikke er lov i skolen. Hvis noen bryter ordensreglementet, så kan ikke lærere eller rektor straffe ...
Bø jeg bytte utdanningsprogram?
Hei! Da du skal velge utdanningsprogram på videregående skole, bør du velge ut fra interessen din i  programfag. Både KDA, idrett og studiespesi...
Hvordan bli kvitt min venn på en snill måte?
Hei jente 14 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Jeg forstår at du har det vanskelig om du har tanker om at alle hater deg og at  ingen av de gaml...
Føler meg "dratt" mellom flere vennegjenger 
Hei Takk for at du skriver til ung.noDu skriver at du har et problem. Du er en av de populære jentene på trinnet, og er veldig snill mot alle spesi...
Jeg føler at vi har dårlig klassemiljø.
Hei Så fint at du vil bedre klassemiljøet. Jeg forstår dog at det ikke er så lett når klassekameratene dine ikke er like opptatt av det. Det er ...
Jente, 15, har det vanskelig og lurer på om det kan kalles mobbing
Hei Kortsvars varianten av spørsmålet ditt er JA! Det du utsettes for kan absolutt kalles for mobbing! Og jeg tenker at det slett ikke er rart at d...
Baksnakking og dårlig klasse miljø, hva kan jeg gjøre?
Hei Takk for at du skriver til oss. Det er vanskelig for deg å være i en klasse hvor det er så dårlig klasse miljø med baksnakking og sleng komm...
I klassen, en som nesten alltid er ekkel og barnslig, Sur på meg.Hvorfor?
Hei Takk for at du kontakter Ung.no. Å være barnslig først. I din alder er det store ulikheter i utvikling. På det mentale og fysiske plan. Når e...
Jeg føler jeg blir utestengt og mobbet i klassen. Hva skal jeg gjøre?
Hei Gutt 16 år. Takk for at du har tatt kontakt med oss i Ung.no. Du skriver at du har kjempe dårlig trivsel i klassen og at miljøet er ille. Du...
Trives ikke i klassen, hva skal jeg gjøre?
Hei Takk for spørsmålet! Det er alltid kjipt når man ikke føler at man passer inn i klassen. Jeg vil råde deg til å tørre å være deg selv -...
Se alle