Ti tips for et bedre klassemiljø

Du tilbringer mange timer med klassekameratene dine, og miljøet påvirker både skoleresultater og resten av hverdagen din.

Av ungdomsredaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 09.06.2021 Av: Ungdomsredakjsonen, ung.no

Unge gutter spiller bordtennis på skolen
HYGGELIG: Du bruker ganske mange timer av hverdagen din sammen med klassa di. Derfor er det viktig at alle trives og fungerer godt sammen.

Klassemiljøet påvirker trolig hverdagen din i stor grad. Trives du med de du er med på skolen? Motiverer de deg til å gå på skolen og jobbe med skolearbeidet? Hvis du ikke trives på skolen vil du kanskje bruke mye energi på å tenke og bekymre deg over dette.

Selv om du alene ikke kan sørge for et godt klassemiljø, er det likevel ting du kan gjøre for å bidra.

Bli kjent

Start tidlig med forskjellige arrangementer som for eksempel klassekvelder, overnattingsturer, kinoturer og lignende. Dette gjør at dere blir kjent med hverandre fra dag én.

Grunnen til at man bør arrangere slike ting i starten av året er fordi man da blir tvunget til å tilbringe tid med hverandre. På denne måten blir man kjent så tidlig som mulig. Dette forhindrer et delt miljø og fører til at eventuelle gjenger fra tidligere skoler blir blandet med hverandre.

Dra på overnattingstur

Å dra på en overnattingstur er en veldig god strategi for å bli bedre kjent. Her er klassen sammen et døgn eller to. Man kan lage middag sammen, underholde hverandre og gjøre forskjellige aktiviteter i fellesskap. På en klassetur er det som oftest en avslappet og morsom atmosfære, og folk er innstilt på å tilbringe tid med hverandre.

Lag en gruppe på sosiale medier

Messenger og Snapchat fungerer godt. Pass på at alle er invitert! Det kan være lurt å ha en gruppe på Messenger der dere kun snakker om skolerelaterte ting, og en der dere kan tulle mer.

Gruppearbeid på skolen

Gjennom gruppearbeid på skolen er du virkelig nødt til å samarbeide med de du kanskje ikke henger med til vanlig. Mange møtes i tillegg utenfor skolen for å jobbe med skolearbeid.

Få med læreren

Det er viktig med lærere som engasjerer seg og jobber for et bedre klassemiljø. Spør gjerne læreren om å få bruke noen av dagene i starten til «bli kjent-leker» og andre aktiviteter dere kan gjøre sammen. De fleste synes at slike leker er morsomme uansett alder.

Inkluder alle

Vet du om noen som ofte står litt utenfor? Er det noen som aldri blir invitert hjem til andre, eller som ikke blir inkludert i samtalene i friminuttene?

Kanskje kan du prøve å få med denne personen neste gang dere planlegger noe. Og når det er din tur til å invitere til bursdag kan du kanskje invitere alle i klassen? Slik blir alle inkludert og ingen føler seg utestengt.

Ha god stemning i klasserommet

For at alle skal føle at de har det godt i klassen, er det viktig å ha et trygt miljø. Alle må kunne føle at det er plass til dem, og at de ikke kommer til å bli ledd av, dømt eller baksnakket for noe de gjør eller sier. Vær forståelsesfull, oppmuntre hverandre og si fine ting, så kan alle føle seg avslappede og trygge.

Tjen inn penger til klassetur

Når du har blitt bedre kjent med de andre i klassen, kan dere vurdere å arrangere en klassetur. Før dette må dere tjene inn penger, noe som fører til at alle må samarbeide og lære å kjenne hverandres svake og gode sider. Dere kan tjene penger med for eksempel å starte en ungdomsbedrift.

Dra på klassetur

Hvis dere klarer å tjene inn en god del penger kan dere dra på selve klasseturen. På bare en uke kan klassemiljøet forbedre seg betydelig!

God oppførsel

Husk å vise respekt for hverandre. Greier du å inkludere og smile til alle, ikke bare de som er dine nærmeste venner? Gi alle en sjanse. På denne måten vil forhåpentligvis alle finne seg sine egne gode venner.

Husk å pleie klassemiljøet

Et godt klassemiljø kommer ikke av seg selv. Det krever oppfølging og inkludering. Og viktigst av alt - Smil og vær glad!

Bruk disse eller andre tips jevnlig, heng dem gjerne opp i klasserommet eller se over dem fra tid til annen. På denne måten håper vi dere sakte men sikkert vil oppnå et bedre klassemiljø.

Unge gutter spiller bordtennis på skolen
HYGGELIG: Du bruker ganske mange timer av hverdagen din sammen med klassa di. Derfor er det viktig at alle trives og fungerer godt sammen.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?