Matematikkvansker eller dyskalkuli?

Sliter du veldig med matematikken? Da kan du ha matematikkvansker eller dyskalkuli, og det er hjelp å få.

Person som skriver en matteformel på en tavle.
MATEMATIKKVANSKER: Blir tall bare tull? Da kan du ha matematikkvansker eller dyskalkuli. Foto: Unsplash / Jeswin Thomas


Du kan ha matematikkvansker hvis du har problemer med:

  • å forstå betydningen av sifrene 0 til 9
  • kobling mellom tall og antall
  • å finne raskt ut av hvilket tall som er størst
  • tallbegrep som for eksempel størrelser; større enn, mindre enn, lengst osv.

Mange som har matematikkvansker har også problemer med å tolke tabeller, med stedsans eller med å huske ting som har med tall å gjøre.

Det er ganske vanlig å slite med matematikk, enten fordi det er noen grunnleggende ferdigheter du aldri har lært ordentlig eller fordi du har spesifikke matematikkvansker. Noen få får diagnosen dyskalkuli. Du kan lese mer om dyskalkuli på Norsk Helseinformatikk sine nettsider.

Hvilken hjelp kan du få?

Det er mulig å få hjelp. Har du matematikkvansker eller dyskalkuli må du lære deg pensum i matte på en annen måte enn andre elever. Undervisningen må være tilpasset hver enkelt elev. Det er viktig at du får en grunnleggende forståelse for matematikk for å klare å jobbe med det. For eksempel må du lære deg deling før du klarer brøk. Du kan lese mer om hvilke rettigheter du har for å få tilrettelagt undervisning på hjemmesiden til dysleksinorge.no.

Hvis du sliter med matematikk kan du kontakte:

Kan jeg komme inn på studier?

Det er mulig å lære seg strategier for å få til matematikk selv om du har matematikkvansker, akkurat som det er mulig å lære seg strategier for lesing og skriving selv om du har lese- og skrivevansker. Det er viktig at du bruker all den hjelpen du kan få på skolen, for hvis du ønsker å studere på universitet eller høgskole får du flest muligheter hvis du klarer å bestå matematikk.

Har du matematikkvansker eller dyskalkuli, og enten stryker eller gjør det veldig dårlig i matematikkfaget? Det kan likevel være mulig å komme inn på høyere utdanning. I noen tilfeller kan du nemlig få et unntak fra kravet om generell studiekompetanse.

Hvis du har en varig sykdom, funksjonshemming eller lignende som gjør at du ikke klarer å oppfylle kravet, kan du få det som kalles dispensasjon. Det er vanlig at du bare kan få denne fordelen i ett fag, og du kan ikke fylle mer enn 24 år i søknadsåret. Du må også dokumentere at du har forsøkt å ta faget.

Noen krever høye mattekunnskaper

På noen studier kreves det imidlertid høye mattekunnskaper, så dette vil være avhengig av hvilket studie du ønsker å komme inn på. Det du kan gjøre er å kontakte den høgskolen eller det universitetet du har tenkt å søke på, og spørre om det er mulig å komme inn med stryk i matematikk hvis du kan dokumentere at du har matematikkvansker eller dyskalkuli. Les mer om dispensasjon på Samordna opptak sine nettsider.

Skrevet av Veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 12.11.2019

Offentlig og kvalitetssikret
Person som skriver en matteformel på en tavle.
MATEMATIKKVANSKER: Blir tall bare tull? Da kan du ha matematikkvansker eller dyskalkuli. Foto: Unsplash / Jeswin Thomas

Fakta

Hvem kan hjelpe deg?


Hvis du sliter med matematikk kan du kontakte:

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Du har rett på tilpasset opplæring

Vanskelig å lære på den måten læreren din underviser? Eller kanskje du ikke får nok utfordringer i timene? Si fra – Du har rett til at undervisningen tilpasses deg.

Skoleskilt (colourbox.com)

Ti tips for å mestre matte

Sliter du med matteleksene? ENT3R jobber med å få elever til å velge realfag. Her kan du lese om deres tilbud og tips til å mestre matematikk.

Løser matteoppgaver i kladdebok (www.colourbox.com)

Matematikk på videregående – hva skal du velge?

T-matte, P-matte, R-matte, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vanskelig å finne veien i mattejungelen. Her får du oversikten, så det blir lettere å velge det som passer best for deg.

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

HPV-virus og HPV-vaksine

HPV-virus er den desidert vanligste kjønnssykdommen i verden, antagelig fordi kondom ikke gir fullstendig beskyttelse. Det finnes en effektiv vaksine alle unge i dag får tilbud om. I denne artikkelen kan du finne svar på dine spørsmål om HPV.

Vaksine i armen (icolourbox.com)