Matematikkvansker eller dyskalkuli?
Sliter du veldig med matematikken? Da kan du ha matematikkvansker eller dyskalkuli, og det er hjelp å få.

Du kan ha matematikkvansker hvis du har problemer med:
- å forstå betydningen av sifrene 0 til 9
- kobling mellom tall og antall
- å finne raskt ut av hvilket tall som er størst
- tallbegrep som for eksempel størrelser; større enn, mindre enn, lengst osv.
Mange som har matematikkvansker har også problemer med å tolke tabeller, med stedsans eller med å huske ting som har med tall å gjøre.
Det er ganske vanlig å slite med matematikk, enten fordi det er noen grunnleggende ferdigheter du aldri har lært ordentlig eller fordi du har spesifikke matematikkvansker. Noen få får diagnosen dyskalkuli. Du kan lese mer om dyskalkuli på Norsk Helseinformatikk sine nettsider.
Fakta
Hvem kan hjelpe deg?
Hvis du sliter med matematikk kan du kontakte:
- Faglærer i matematikk eller kontaktlæreren din
- Rådgiver på skolen
- Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)
Hvilken hjelp kan du få?
Det er mulig å få hjelp. Har du matematikkvansker eller dyskalkuli må du lære deg pensum i matte på en annen måte enn andre elever. Undervisningen må være tilpasset hver enkelt elev.
Det er viktig at du får en grunnleggende forståelse for matematikk for å klare å jobbe med det. For eksempel må du lære deg deling før du klarer brøk. Du kan lese mer om hvilke rettigheter du har for å få tilrettelagt undervisning på hjemmesiden til dysleksinorge.no.
Hvis du sliter med matematikk kan du kontakte:
- Faglærer i matematikk eller kontaktlæreren din
- Rådgiver på skolen
- Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)
Kan jeg komme inn på studier?
Det er mulig å lære seg strategier for å få til matematikk selv om du har matematikkvansker, akkurat som det er mulig å lære seg strategier for lesing og skriving selv om du har lese- og skrivevansker. Det er viktig at du bruker all den hjelpen du kan få på skolen, for hvis du ønsker å studere på universitet eller høgskole får du flest muligheter hvis du klarer å bestå matematikk.
Har du matematikkvansker eller dyskalkuli, og enten stryker eller gjør det veldig dårlig i matematikkfaget? Det kan likevel være mulig å komme inn på høyere utdanning. I noen tilfeller kan du nemlig få et unntak fra kravet om generell studiekompetanse.
Hvis du har en varig sykdom, funksjonshemming eller lignende som gjør at du ikke klarer å oppfylle kravet, kan du få det som kalles dispensasjon. Det er vanlig at du bare kan få denne fordelen i ett fag, og du kan ikke fylle mer enn 24 år i søknadsåret. Du må også dokumentere at du har forsøkt å ta faget.
Noen krever høye mattekunnskaper
På noen studier kreves det imidlertid høye mattekunnskaper, så dette vil være avhengig av hvilket studie du ønsker å komme inn på. Det du kan gjøre er å kontakte den høgskolen eller det universitetet du har tenkt å søke på.
Spør om det er mulig å komme inn med stryk i matematikk hvis du kan dokumentere at du har matematikkvansker eller dyskalkuli. Les mer om dispensasjon på Samordna opptak sine nettsider.
Skrevet av Veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no
Sist oppdatert: 12.11.2019

Fakta
Hvem kan hjelpe deg?
Hvis du sliter med matematikk kan du kontakte:
- Faglærer i matematikk eller kontaktlæreren din
- Rådgiver på skolen
- Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)
Du har rett på tilpasset opplæring
Er det vanskelig å henge med i timen? Eller er oppgavene for enkle? Si ifra – du har krav på at undervisningen tilpasses deg og dine behov.

Matematikk på videregående – hva skal du velge?
T-matte, P-matte, R-matte, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vanskelig å finne veien i mattejungelen. Her får du oversikten, så det blir lettere å velge det som passer best for deg.

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite
Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?
Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Gutt og utsatt for overgrep?
Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.
