Friår eller slutte på VGS – husk på dette

Ønsker du en pause fra skolen? Her er en huskeliste over hva du må ordne.

FRIÅR: Noen trenger et friår før de forsetter på utdanningen sin. Snakk med rådgiver på skolen for å finne ut hva skolen kan gjøre hvis du er skolelei. Foto: Colourbox

Noen tar et friår i løpet av videregående skole, eller bytter utdanningsprogram. Andre venter et år etter ungdomsskolen før de begynner på videregående, mens noen er så skolelei at de slutter underveis i skoleåret.

For å hjelpe deg har vi derfor laget en huskeliste over hva som må ordnes:

Prat med rådgiver eller kontaktlærer før du slutter

Er det noe skolen kan gjøre? Hva med å bytte utdanningsprogram? Kan undervisningen tilpasses deg på en annen måte, eller kan bedre oppfølging fra lærerne hjelpe på motivasjonen?

Om du har prøvd alle alternativer og motivasjonen fremdeles er borte, kan et friår være en mulighet for å få opp motivasjonen igjen. Pass bare på at avgjørelsen du tar er gjennomtenkt og at du ser alle fordeler og ulemper.

Rådgiveren på skolen kan være lur å prate om hvilke alternativer som finnes.

Si ifra til skolen og inntakskontoret

Si i fra at du ikke skal gå på skole det neste året. Har du allerede søkt skoleplass for neste år? Gi beskjed til inntakskontoret i fylket der du bor om at du ikke kommer til å benytte plassen likevel. Det er inntakskontoret som behandler søknadene om skoleplass i videregående skole.

Opplys inntakskontoret om at du skal ha et friår, og spør hvordan du skal gå fram for å søke deg inn igjen neste år.

Lag deg en plan for når, hvor og hvordan du skal begynne igjen

Sjekk med inntakskontoret i ditt fylke om hvilke frister som gjelder, og hvordan du skal gå fram for å søke deg inn igjen.

Alle elever har rett til skoleplass igjen året etter dersom de tar seg et friår for å jobbe, gå på folkehøgskole eller liknende. Du har også rett til å bytte utdanningsprogram.

Trenger du hjelp underveis plikter også Oppfølgingstjenesten å bidra.

Jobb med å bygge opp motivasjonen igjen

Friår kan være et fint pusterom fra skole- og leksestress. Likevel er det mange som glemmer at friåret kun skal være et pusterom.

Det kan derfor være vanskelig å begynne på skolen igjen etter et år der man har blitt vant med å tjene penger i jobb, dyrke interessene sine på folkehøgskole eller oppleve verden i utlandet. Derfor er det viktig å forberede seg på at du skal tilbake på skolebenken neste skoleår.

Det er også viktig å huske på at om du ønsker å få en jobb du kan trives med over lenger tid, må du fullføre grunnskolen og videregående skole.

Det er altså viktig at du klarer å gjennomføre skolegangen mens du fortsatt har rett til det, selv om du tar deg et friår underveis.

Utvidelse av ungdomsretten

Dersom du er syk over lengre tid, eller det er andre grunner til at du ikke klarer å fullføre videregående skole på vanlig tid, kan du søke om utvidet rett til å gjennomføre.

Du må søke FØR den vanlige ungdomsretten din går ut. Det kreves også dokumentasjon fra fastlege, psykolog eller lignende.

Skrevet av Veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 19.08.2021

Offentlig og kvalitetssikret
FRIÅR: Noen trenger et friår før de forsetter på utdanningen sin. Snakk med rådgiver på skolen for å finne ut hva skolen kan gjøre hvis du er skolelei. Foto: Colourbox

Fakta

Huskeliste for deg som vil ta friår eller slutte på skolen:

  • Prat med rådgiver eller kontaktlærer før du slutter.
  • Meld fra til skolen og inntakskontoret om at du ikke ønsker skoleplass.
  • Lag deg en plan for når, hvor og hvordan du skal begynne igjen.
  • Tenk gjennom hvordan du kan bygge opp motivasjonen igjen.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Er du skolelei?

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Kanskje synes du skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler på problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Skole i Oslo (foto: ung.no)

Du har rett til videregående opplæring

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller et annet opplæringstilbud. Dette kaller vi ungdomsrett.

Jente holder lapp med Ungdomsrett
Aktuelt

Små og store penisplager

Ser du noe på penis som ikke har vært der før? Noen plager er ufarlige og forsvinner av seg selv, andre er mer alvorlige og må behandles. Her er en oversikt.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox

Er det toll på gaver fra utlandet?

Får du tilsendt en gave fra en privatperson bosatt i utlandet, er den toll- og avgiftsfri hvis verdien på varen er 1 000 norske kroner eller mindre.

Pakke leveers ut fra posten (colourbpx.com)

Be om hjelp hvis du strever psykisk

Livet består av både oppturer og nedturer. Det er normalt å ha vanskelige tanker og følelser i perioder. Noen ganger kan du trenge litt hjelp for å takle det.

Tenåringsgutt lener seg på tenåringsjente mens han holder rundt henne.