Er du skolelei?

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Kanskje synes du skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Sist oppdatert: 23.11.2021 Av: Redaksjonen, ung.no

""
SKOLELEI?: Synes du det er vanskelig å motivere deg for skole og skoleoppgaver, er det mulig å få gjort tilpasninger som gjør skoledagen bedre for deg.

Det kan være mange grunner til at motivasjonen for skolearbeidet synker.

Noen kan synes det er vanskelig å konsentrere seg gjennom lange skoledager. Andre har vært mye borte fra skolen, og synes det er tungt å ta igjen det de har gått glipp av. Noen er kanskje misfornøyd med læreren, eller synes fagene er uinteressante og krevende.

Kjenner du deg igjen? Prøv å tenk gjennom hvorfor du er lei. Ingen grunner er dumme eller ubetydelige, og det finnes hjelp å få.

Fortell hvordan du har det

For å komme deg ut av den «onde sirkelen», er det viktig å snakke med noen om at du er skolelei. Denne praten kan være vanskelig å ta i det hele tatt, men når det er snakk om ditt liv og din fremtid, er det er viktig at du viser at du vil endre situasjonen.

Hvem kan du kontakte?

  • Lærer: Det er ikke alltid lærere eller skolen ser hvordan alle elevene egentlig har det. Derfor er det lurt å snakke med en lærer du stoler på
  • Rådgiver/sosiallærer - Du har rett til rådgiving på skolen
  • Helsesykepleier: Han/hun har taushetsplikt, og tid til å lytte.
  • Elev- og lærlingombudene: Dersom du mener at du blir dårlig behandlet eller ikke får den oppfølgingen du trenger, kan du snakke med ombudet i ditt fylke.

Skolene ønsker at elevene skal ha det bra og fullføre utdanningen, og det er mye enklere om skolen faktisk får vite om hvordan du opplever situasjonen.

Dette kan du gjøre selv

Det er viktig å snakke med andre for å få hjelp, men det er også mye du selv kan gjøre for at motivasjonen skal bli bedre.

  • Velger du å ta litt tak i livet ditt når motivasjonen er lav, gjør du deg selv en stor tjeneste. Alle endringer begynner med at man bestemmer seg for at man vil gjøre noe annerledes.
  • Tål at det er litt kjedelig. Alt er ikke morsomt eller lett hele tiden, men hvis du står i det vil det bli bedre etter hvert.
  • Gi deg selv ros når du har vært på skolen, selv om du er litt lei.
  • Ikke dra hverandre ned, men opp. Sier du at du er skolelei, kan det også påvirke andre på en negativ måte. Ved at du selv prøver å holde deg i gang på skolen, kan du også hjelpe andre til å gjøre det samme.
  • Få god døgnrytme ved å legge deg til fornuftig tid om kvelden, og få nok søvn. Stå opp til fast tid om morgenen, spis frokost og bestem deg for å rekke første time.
  • Tren regelmessig. Trening er med på å gi deg overskudd og god selvfølelse.
  • Lag deg en plan for når du skal gjøre lekser, og hva du skal gjøre hver enkelt dag. Gi deg selv ros når du har gjennomført dagens plan. Les mer om god studieteknikk her
  • Be om støtte fra foreldrene dine til det du trenger, om det er for å få deg opp av senga om morgenen, eller om det er for å få hjelp til lekser.

Du har rett på tilpasset opplæring

Syns du det er vanskelig å henge med i timen, eller at faget er for krevende? Kan dette være årsaken til at du har blitt skolelei?

Skolen har et ansvar for å tilpasse undervisningen etter deg og dine behov, evner og forutsetninger, slik at du får best mulig utbytte av opplæringen.

Derfor er det viktig at du sier i fra dersom du opplever at undervisningsopplegget er for krevende, slik at lærerne kan legge opp undervisningen på en måte som gjør at du klarer å lære og få framgang i faget.

Ingen elever er like, og det er vanskelig for lærerne å lage et opplegg som er tilpasset alle. Alle elever skal likevel få være med på å planlegge, gjennomføre og evaluere sin egen opplæring.

Du kan lese mer om tilpasset opplæring i artikkelen under:

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap

Åpen

UtdanningHøyere utdanning
""
SKOLELEI?: Synes du det er vanskelig å motivere deg for skole og skoleoppgaver, er det mulig å få gjort tilpasninger som gjør skoledagen bedre for deg.

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap

Åpen

UtdanningHøyere utdanning

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?