Er du skolelei?

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Kanskje synes du skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Jente sover på biblioteket (colourbox.com)
TILPASSET: Synes du det er vanskelig å motivere deg for skole og skoleoppgaver, er det mulig å få gjort tilpasninger som gjør skoledagen bedre for deg.


Det kan være mange grunner til at motivasjonen for skolearbeidet synker. Noen har kanskje en sykdom eller problemer som gjør det vanskelig å konsentrere seg gjennom lange skoledager. Andre har vært mye borte fra skolen, og synes det er vanskelig å ta igjen det de har gått glipp av. Noen er misfornøyd med læreren, eller synes fagene er uinteressante og vanskelige.

Kjenner du deg igjen? Prøv å tenk gjennom hvorfor du er lei. Ingen grunner er dumme eller ubetydelige. Det er en ærlig sak å være lei.

Still krav om tilpassing

I følge Opplæringslova § 1.3, har alle elever rett til tilpasset opplæring ut fra egne forutsetninger og evner. Får du ikke tilpasset opplæring, er det lett å miste motivasjonen. Derfor må du kreve at undervisningen er variert, interessant og gjør at du lærer på skolen. Ingen elever er like, og det er vanskelig for lærerne å lage opplegg som er tilpasset alle. Alle elever skal få være med på å planlegge, gjennomføre og evaluere sin egen opplæring.

Noen trives best med mer praktisk undervisning, fremfor tavleundervisning. En del elever trives med å jobbe på egen hånd, andre i grupper. Hvis du først har gått lei, er det viktig at du finner ut hvilke løsninger som kan gjøre skolehverdagen bedre for deg.

Eksempler på tilpasninger i undervisningen

 • Oppgaveløsing i gruppe, i stedet for tavleundervisning.
 • Praktiske oppgaver for å gjennomgå pensum, i stedet for pugging.
 • Av og til gjennomføre prøver og oppgaver muntlig, i stedet for skriftlig.
 • Hjemmejobbing med deler av skolearbeidet, i stedet for klasseromsundervisning.
 • Utplassering på en arbeidsplass deler av skoledagene, der man lærer mer praktisk.

Forklar hvordan du har det

For å komme deg ut av den onde sirkelen er det viktig at du forklare noen at du ikke trives. Når man er skikkelig lei kan det være vanskelig å ta denne praten i det hele tatt. Gjør likevel en innsats og be om en samtale. Det er ditt liv, din fremtid og det er viktig at du viser at du vil endre situasjonen.

Hvem kan du kontakte?

 • Lærer: Det er ikke alltid lærere eller skolen ser hvordan alle elevene egentlig har det. Derfor er det lurt å snakke med en lærer du stoler på
 • Rådgiver/sosiallærer - Du har rett på rådgiving på skolen
 • Helsesykepleier: Han/hun har taushetsplikt, og tid til å lytte.
 • Elev- og lærlingombudene: Dersom du er elev i videregående, og mener at du blir dårlig behandlet, eller ikke får den oppfølgingen du trenger kan du snakke med ombudet i ditt fylke.

Skolene ønsker at elevene skal ha det bra og fullføre utdanningen, og det er mye enklere om skolen faktisk får vite om hvordan du opplever situasjonen.

Du kan gjøre noe selv

Det er viktig å snakke med andre for å få hjelp, men det er også mye du selv kan gjøre for at motivasjonen skal bli bedre.

 • Velger du å ta litt tak i livet ditt når motivasjonen er lav, gjør du deg selv en stor tjeneste. Alle endringer begynner med at man bestemmer seg for at man vil gjøre noe annerledes.
 • Tål at det er litt kjedelig. Alt er ikke morsomt eller lett hele tiden, men hvis du står i det vil det bli bedre etter hvert.
 • Gi deg selv ros når du har vært på skolen, selv om du er litt lei.
 • Ikke dra hverandre ned, men opp. Sier du at du er skolelei, kan det også påvirke andre på en negativ måte. Ved at du selv prøver å holde deg i gang på skolen, kan du også hjelpe andre til å gjøre det samme.
 • Få god døgnrytme ved å legge deg til fornuftig tid om kvelden, og få nok søvn. Stå opp til fast tid om morgenen, spis frokost og bestem deg for å rekke første time.
 • Tren regelmessig. Trening er med på å gi deg overskudd og god selvfølelse.
 • Lag deg en en plan for når du skal gjøre lekser, og hva du skal gjøre hver enkelt dag. Gi deg selv ros når du har gjennomført dagens plan. Les mer om god studieteknikk her
 • Be om støtte fra foreldrene dine til det du trenger, om det er for å få deg opp av senga om morgenen, eller om det er for å få hjelp til lekser.

Ingenting som hjelper?

Dessverre velger noen elever å avbryte utdanningen og slutte på skolen. Om dette skjer, er det viktig at du melder fra til skolen om at du slutter. Legg også en plan for hvordan, hvor og når du skal begynne igjen. For noen hjelper det å bytte utdanningsprogram.

Et friår i jobb eller på folkehøgskole kan være en god avveksling fra vanlig skolearbeid. Likevel er det kjempeviktig at du begynner på igjen etterpå. Fullført ungdomsskole og videregående opplæring er i dag inngangsporten til både yrkeslivet og videre utdanning.

Oppfølgingstjenesten skal hjelpe alle som slutter på skolen med jobbsøking, samt med å finne skoleplass igjen senere.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 11.11.2019

Offentlig og kvalitetssikret
Jente sover på biblioteket (colourbox.com)
TILPASSET: Synes du det er vanskelig å motivere deg for skole og skoleoppgaver, er det mulig å få gjort tilpasninger som gjør skoledagen bedre for deg.

Fakta

Skolelei?

 • Ifølge Opplæringslova § 1.3, har alle elever rett til tilpasset opplæring ut i fra egne forutsetninger og evner.
 • Noen trives best med mer praktisk undervisning, fremfor tavleundervisning. En del elever trives med å jobbe på egen hånd, andre i grupper.
 • Hvis du først har gått lei er det viktig at du finner ut hvilke løsninger som kan gjøre skolehverdagen bedre.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Du har rett til rådgiving på skolen

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?

Tegning a en gutt som prater med en voksen og får ryddet opp i tankene sine. Illustrasjon: ung.no

Skoleproblemer? Få hjelp av Elevorganisasjonen

Har læreren din lov til å stryke deg på en prøve du ikke har vært på? Elevorganisasjonen kan hjelpe deg med problemer du har på skolen.

Elevorganisasjonen (elev.no)

Friår eller slutte på VGS – husk på dette

Ønsker du en pause fra skolen? Her er en huskeliste over hva du må ordne.

Aktuelt

Å be om unnskyldning

Hvordan kan man få sagt unnskyld på best mulig måte? Her får du tips.


Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Unnskyld på mobil (ung.no)

Angrer du etter ”one-night stand” og tilfeldig sex?

Har du opplevd å ha sex med noen uten at det ble noe mer? Du er ikke alene. Tilfeldig sex, eller "one-night stand", er relativt vanlig.

Jenter sitter i senga og angrer (colourbox.com)

Slik takler du stress

Det er tungt for kroppen å være stressa over lang tid. Derfor er det lurt å lære seg teknikker for å mestre det.

Jente sitter ved pulten og er sliten (www.colourbox.com)