Vanlig følelse: Glede

Vi har mange forskjellige følelser. Følelsene sier noe om hvordan vi har det og hva vi trenger. Én av følelse vi har er glede. Hva forteller den følelsen oss, og hvordan kjenner man at man er glad?

GLEDE: Glede er en av de vanlige følelsene våre. Tenk litt over hva som gir DEG glede i hverdagen. Illustrasjon: ung.no/EH

Du har kanskje gledet deg til å møte en venn, eller nesten ikke fått sove fordi du gleder deg til noe som skal skje neste dag? Eller kanskje du har opplevd å ha det så gøy og kjenne på så mye glede at tiden bare flyr forbi?

Når kommer gledesfølelsen?

Vi kjenner ofte på glede når vi opplever noe som er bra, men vi kan også kjenne på glede når noen rundt oss ser våre behov og gir oss det vi trenger, for eksempel hvis du er lei deg og en venn lytter og gir deg trøst.

Hvordan kjennes glede i kroppen?

Som med alle andre følelser er det ingen fasit for hvordan glede kjennes i kroppen, men det er som regel en følelse som gjør at vi kjenner oss vel. Ulike mennesker kan oppleve glede på ulike måter, og én person kan også føle på glede på ulike måter i forskjellige situasjoner og til ulike tider.

Glede kan for eksempel gi oss mye energi og en følelse av at det bobler i kroppen, eller det kan gjøre at kroppen føles varm, lett og avslappet. Vi kan se at andre er glade ved at de smiler, eller har et aktivt og energisk kroppsspråk.

Hva forteller glede oss?

Å kjenne på glede er en måte kroppen forteller oss at vi har fått dekket et behov, og at vi gjør noe vi har lyst til eller godt av. Siden glede i de fleste sammenhenger er en følelse vi mennesker liker å kjenne på, vil følelsen føre til at vi fortsetter å gjøre ting som gjør oss glade.

Hvis du for eksempel kjenner på glede når du ser en god film med en venn, vil det føre til at du har lyst til å se en film med en god venn senere også.

Å kjenne på lite glede

Vi ønsker gjerne å gjøre mer av det som gleder oss, men vi kan ha perioder der vi ikke kjenner på like mye glede som vi har gjort før – og det er helt normalt at det går opp og ned. Det er også sunt å kjenne på andre følelser som tristhet, skam eller sinne i blant.

Hvis vi er mye lei oss eller har perioder hvor vi har mye å gjøre, kan det være viktig å ta et skritt tilbake og tenke på hva som vanligvis gir oss glede, for å ikke glemme å gjøre disse tingene.

Sett gjerne opp en liste over ting du gjør, og hva som gir deg glede, og hva som tapper deg og gjør deg sliten.

Skrevet av POFU, psykologenes opplysningsarbeid for unge, i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 04.03.2022

Offentleg og kvalitetssikra
GLEDE: Glede er en av de vanlige følelsene våre. Tenk litt over hva som gir DEG glede i hverdagen. Illustrasjon: ung.no/EH
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente