Slik kan du avsløre en falsk venn

Har du opplevd å bli sviktet? Eller har noen plutselig ditcha deg? Les videre for flere kjennetegn på en falsk venn.

av Skage, ungdomsjournalist.

Nærbilde av to jenter som står ved siden av hverandre.
VENNSKAP: Lar du vennene dine være seg selv? Eller prøver du å forandre dem? Foto: Unsplash

Hvordan kjenne igjen en falsk venn?

En falsk venn er ofte en person som er venn med deg av egoistiske grunner. Dette kan være overfladiske ting som popularitet og penger, eller at personen har behov for en person de kan kontrollere eller rakke ned på, for at de selv kan føle seg bedre. Personen kan også utnytte deg for å få noe de vil ha.

En falsk venn har gjerne dårlig selvtillit, og kan dermed falle for fristelsen om å baksnakke eller være illojal. En person med disse egenskapene har gjerne mange overfladiske vennskap, og jakter ofte etter venner i populære miljøer for å øke sin egen status.

Hvordan kan en falsk venn påvirke selvfølelsen din?

Siden en falsk venn har en egoistisk agenda med vennskapet deres, vil denne personen handle ut fra egne behov. Dersom denne personen for eksempel er sjalu på deg, kan han/hun finne på å gi deg misledende råd, som kan føre til at du tar valg i livet som vil påvirke selvfølelsen din negativt.

En falsk venn kan også benytte seg av hersketeknikker som gir deg dårlig selvtillit, gjennom å for eksempel å lure inn fornærmelser eller «stikkere» på en måte som gjør at du ikke skjønner at personen har dårlige intensjoner for deg.

Siden en falsk venn ikke er lojal, kan man oppleve å bli «ditchet» til fordel for andre. Dette kan gi en følelse av at man ikke er bra nok, som selvfølgelig svekker selvtilliten.

Hvordan kan man finne en ekte venn?

En ekte venn kan være vanskelig å finne, men er verdt å vente på. Dersom du ønsker seg en venn som aksepterer deg for den du er, må du tørre å være deg selv i møte med andre mennesker. Dette innebærer å snakke om ting som genuint interesserer deg og tørre å være ærlig og si ifra dersom du er uenig i noe. Alle vil kanskje ikke være enig i det du sier, men de som fortsatt er der, og er interessert i å holde kontakt med deg, vil mest sannsynlig være ekte venner. Det er også større sjanse for å treffe på en ekte venn i miljøer som ikke er overfladiske.

Skrevet av Ungdomsredaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 13.05.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Nærbilde av to jenter som står ved siden av hverandre.
VENNSKAP: Lar du vennene dine være seg selv? Eller prøver du å forandre dem? Foto: Unsplash
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Slik er du en god venn

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsredaksjonen, ung.no

To venninner på en benk (colourbox.com)

10 tips til å få nye venner

De fleste synes det er fint å få nye venner, men det er ikke alltid like lett. Både på skolen og på fritiden møter vi mange folk vi har lyst til å bli kjent med, uten at vi vet helt hvordan vi skal få det til.

Skrive av ungdomsjournalist Rakel.

Jenter som prater (www.colourbox.com)
Aktuelt

Skal du fjerne hår eller ikke?

Du bestemmer selv om du vil fjerne hår på kroppen og i ansiktet eller ikke. Her får du noen tips og råd om hårfjerning.

Tegning av gutt på badet som har barbert seg på halve kroppen. Illustrasjon: ung.no

Alarmtelefonen har døgnåpen chat

Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet.

Holder mobil med Alarmtelefonen 116111 åpent (foto: ung.no)

Små og store penisplager

Svie, nupper, blemmer eller kløe? Plager med penis som ikke har vært der før? Noe er helt ufarlige og forsvinner av seg selv mens annet bør kanskje vurderes av lege.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox