Jeg tror mamma eller pappa er utro – hva gjør jeg?

Det kan være veldig vanskelig å vite hva du kan gjøre hvis du tror eller vet at en av foreldrene dine er utro. Her er noen tips.

Sist oppdatert: 30.06.2021 Av: Familieterapeuten, i samarbeid med ung.no

Person som tar av seg gifteringen
MISTANKE: Har du mistanke om at en av foreldrene dine er utro? Her får du noen tips til hva du kan gjøre. Foto: Colourbox.

Har du oppdaget at stemningen hjemme er annerledes? Har en av de voksne sneket seg oftere unna med telefonen? Eller har du sett eller overhørt noe som gjør deg urolig for om en av de voksne er utro? Her får du noen råd hvis du mistenker at noe ikke er som det skal mellom foreldrene dine.

Snakk med forelderen din med en gang.

Dersom du ser eller hører noe som gjør at du enten mistenker eller skjønner helt sikkert at en av de voksne er utro, så er det viktig at du ikke går alene med mistankene for lenge. For en slik hemmelighet er ikke god å bære på.

Frykten for at de voksne skal bli sinte på hverandre eller skille seg kan bli så sterk at den ødelegger for konsentrasjonen din på skolen eller når du skal sove om kvelden.

Hvem av foreldrene dine bør du snakke med?

Som oftest er det best å først snakke med den forelderen det gjelder. Hvis du ikke er trygg på den forelderen det gjelder så ta praten med den du opplever at du har det beste forholdet til.

Det viktigste er at du sier noe til i alle fall en av de voksne, for det er dine foreldre sammen som har ansvaret for å forklare deg hva som skjer og for å eventuelt rydde opp i dette.

Hvordan ta praten?

Uansett hvem du velger å snakke med, så kan du si at du gjerne vil snakke sammen privat og at det er noe som er litt vanskelig å si. Da blir den voksne forberedt på at dette ikke er en hverdagslig prat. Så forteller du at du har funnet ut av som gjør at du mistenker utroskap.

Det er viktig at du sier hvorfor du mistenker dette. Fortell konkret hva du har sett eller hørt (var det meldinger på telefonen? overhørte du en samtale mellom foreldrene dine? har du merket endringer i stemningen hjemme?), slik at det ikke er noe tvil om hva dere snakker om.

Det er kanskje flaut og ekkelt å si slike ting, men det er viktig at du er ærlig og "står i det". Si at du ønsker å være ærlig mot din forelder, og at nå vil du at din forelder skal være ærlig mot deg.

Reaksjoner du kan få

Sannsynligvis vil forelderen din bli overrasket. Eller kjenne at det er ubehagelig å bli konfrontert med dette. Det er ulike måter å reagere på da.

Kanskje reagerer din forelder aller først med å bli sint. Det er typisk å reagere med sinne når man egentlig blir flau, overrasket og kjenner ubehag. Men uansett hvordan din forelder reagerer så er det den sitt ansvar og det er den som må sørge for at dette blir ryddet opp i.

Så når den første overraskelsen har lagt seg, skal dere kunne snakke vanlig om det du har tatt opp og du har rett til å få svar på det du lurer på, på en måte du kan forstå.

Ting kan være annerledes enn du tror

Husk at situasjonen kan være annerledes enn du tror. Mange voksne har ting i samlivet sitt som kan virke rart utenfra for barna, men som er helt OK for dem. Det kan faktisk være at din ene forelder vet om at din andre forelder har gjort de tingene som du har funnet ut av.

Noen ganger er det sånn at foreldre lever litt separate liv og har det fint med det. Noen ganger gir foreldre hverandre lov til å sjekke ut andre personer, eller chatte med andre på nett, eller de gjør det kanskje sammen. Men når det er sagt - du vet jo ikke dette. Og du har rett til å få en forklaring.

De voksne har ansvaret for forholdet

Hvis det viser seg at det er utroskap og din ene forelder ikke vet noe så be din andre forelder ta det opp selv med den forelderen som ikke vet noe.

Hvis din andre forelder ikke vil, da kan du vurdere å si det til den som ikke vet. Du har rett til å si ifra til den forelderen som ikke vet og du trenger ikke få dårlig samvittighet for det. For barn skal ikke bære på hemmeligheter for de voksne, så forelderen din kan ikke kreve av deg at du ikke skal si noe til den andre forelderen.

Familievernkontor

Dersom det stemmer det du har oppdaget, og foreldrene dine trenger hjelp, så går det an å bestille en time på familievernkontoret.

Det er gratis å snakke med familieterapeuter der, og de voksne kan få veiledning og støtte til å snakke sammen og finne ut av veien videre.

Du kan be om å få bli med på en samtale der hvis du har spørsmål eller ting du vil si, som er vanskelig å snakke om hjemme.

Vil du snakke med noen om det?

Spørsmål og svar til ungdom om temaet

Jente (13 år): Har sett at mamma sender snapper til andre menn.

Gutt (18 år):Det virker på meg som at pappa er utro.

Jente (13 år):Fant bilder av nakne damer på loggen til pappa.

Jente (14 år):Er kjæresten til mamma utro?

Jente (13 år):Pappa har vært utro mot mamma og jeg er den eneste som vet det.

Noe du lurer på? Du kan stille ditt eget spørsmål i vår spørretjeneste.

Fakta

Vil du å snakke med noen om det?

Person som tar av seg gifteringen
MISTANKE: Har du mistanke om at en av foreldrene dine er utro? Her får du noen tips til hva du kan gjøre. Foto: Colourbox.

Fakta

Vil du å snakke med noen om det?

Spørsmål og svar

Kilder:

Kilde: Bufdir / ung.no

Offentlig og kvalitetssikret
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider