Du kan kontakte familievernet
Familievernet kan hjelpe deg med små og store problemer hjemme. De som jobber der er fagfolk med taushetsplikt.

På denne siden:
Hva er familievernet?
Familievernet er et gratis tilbud til alle som opplever problemer hjemme, uansett hvor stort eller lite problemet er. Eksempler på situasjoner der du kan kontakte familievernet er:
- Hvis det er dårlig stemning eller mye krangling hjemme
- Hvis det har skjedd noe tungt i familien som at noen har dødd, eller at foreldrene dine har gått fra hverandre
- Hvis foreldrene dine planlegger å gå fra hverandre og dere trenger råd og hjelp i denne perioden
- Hvis noen i familien er syke eller lever med en funksjonsnedsettelse, eller noen ruser seg hjemme
- Hvis du opplever fysisk/psykisk vold eller overgrep, eller er redd for å bli tvangsgiftet eller omskjært mot din vilje
De som jobber i familievernet, har spesiell utdanning for å drive med familieterapi. De er psykologer, sosionomer og andre fagfolk. Alle som jobber der har taushetsplikt.
Finn ditt nærmeste familievernkontor her.
Du kan trygt ta kontakt selv
Det trenger ikke være krise hjemme for at du skal kunne ta kontakt med familieverknontoret. De jobber mye forebyggende – å ta tak i ting før det blir ille.
Hvis du føler at noe skurrer hjemme kan du helt trygt ta kontakt med ditt nærmeste familievernkontor, så vil de hjelpe deg videre.
Skilsmisse eller samlivsbrudd
Hvis du er under 16 år og foreldrene dine går fra hverandre, må de til en såkalt meklingstime. Denne meklingstimen skjer ofte på et familievernkontor. Der skal foreldrene dine lage en skriftlig avtale om hvor mye du skal være hos hver av dem, og hvem som skal ha ansvaret for deg.
Du kan være med til meklingen og si din mening om hvordan du synes avtalen mellom foreldrene dine bør være. Du kan også be om å få snakke med noen på familievernkontoret alene om avtalen, også kan de hjelpe med å få fram din mening når dere alle er samlet. Du kan også snakke med de som jobber på kontoret etterpå, hvis du trenger noen å snakke med etter at foreldrene dine har gått fra hverandre.
Akutte vanskelige situasjoner
Ved mer akutte, vanskelige situasjoner hjemme, bør du ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge på tlf. 116111 (eller chat), eller ringe ditt lokale politikontor på tlf. 02800.
En akutt vanskelig situasjon kan for eksempel være at du blir utsatt for vold, overgrep eller er redd for at noe sånt kan skje.
Vi kan også hjelpe deg
- Du kan også alltid sende spørsmål til oss om din familiesituasjon og få svar fra fagpersoner (f.eks. familieterapeuter) til hvordan du kan få det bedre.
- Hvis du ønsker å snakke med noen om hvordan du har det akkurat nå, helt anonymt, kan du også sjekke vår oversikt over gode chattetjenester og finne noen du kan skrive til.
Fakta
- Her finner du ditt nærmeste familievernkontor.
- For akutte vanskelige situasjoner hjemme (som at du opplever vold eller overgrep) bør du ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge på tlf. 116111 (eller chat) eller ringe politiet på nr. 02800.
- Du kan alltid sende inn spørsmål til oss og få svar fra fagpersoner om hva du kan gjøre for å få det bedre.
- Vi har også samlet mange gode chattetjenester til deg som vil snakke med noen anonymt akkurat nå.

Fakta
- Her finner du ditt nærmeste familievernkontor.
- For akutte vanskelige situasjoner hjemme (som at du opplever vold eller overgrep) bør du ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge på tlf. 116111 (eller chat) eller ringe politiet på nr. 02800.
- Du kan alltid sende inn spørsmål til oss og få svar fra fagpersoner om hva du kan gjøre for å få det bedre.
- Vi har også samlet mange gode chattetjenester til deg som vil snakke med noen anonymt akkurat nå.
Foreldrene mine skiller seg – hva nå?
Mange spørsmål dukker opp, og det er naturlig om du har det vanskelig nå. Her er noen råd til deg som har foreldre som skilles.

Alarmtelefonen har døgnåpen chat
Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet.

Hvem svarer på spørsmål på ung.no?
Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Det er fagpersoner som svarer på spørsmål i vår spørretjeneste.

Å nei, ikke mensen nå!
Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?
Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai
17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.
