Du kan kontakte familievernet

Familievernet kan hjelpe deg med små og store problemer hjemme. De som jobber der er fagfolk med taushetsplikt.

Sist oppdatert: 28.06.2021 Av: Redaksjonen, ung.no

Ung jente som gråter og som får trøst av sin søster.
HJELP: Familievernet kan hjelpe deg om du har forskjellige problemer hjemme. Foto: Colourbox.

Hva er familievernet?

Familievernet er et gratis tilbud til alle som opplever problemer hjemme, uansett hvor stort eller lite problemet er. Eksempler på situasjoner der du kan kontakte familievernet er:

  • Hvis det er dårlig stemning eller mye krangling hjemme
  • Hvis det har skjedd noe tungt i familien som at noen har dødd, eller at foreldrene dine har gått fra hverandre
  • Hvis foreldrene dine planlegger å gå fra hverandre og dere trenger råd og hjelp i denne perioden
  • Hvis noen i familien er syke eller lever med en funksjonsnedsettelse, eller noen ruser seg hjemme
  • Hvis du opplever fysisk/psykisk vold eller overgrep, eller er redd for å bli tvangsgiftet eller omskjært mot din vilje

De som jobber i familievernet, har spesiell utdanning for å drive med familieterapi. De er psykologer, sosionomer og andre fagfolk. Alle som jobber der har taushetsplikt.

Finn ditt nærmeste familievernkontor her.

Du kan trygt ta kontakt selv

Det trenger ikke være krise hjemme for at du skal kunne ta kontakt med familieverknontoret. De jobber mye forebyggende – å ta tak i ting før det blir ille.

Hvis du føler at noe skurrer hjemme kan du helt trygt ta kontakt med ditt nærmeste familievernkontor, så vil de hjelpe deg videre.

Skilsmisse eller samlivsbrudd

Hvis du er under 16 år og foreldrene dine går fra hverandre, må de til en såkalt meklingstime. Denne meklingstimen skjer ofte på et familievernkontor. Der skal foreldrene dine lage en skriftlig avtale om hvor mye du skal være hos hver av dem, og hvem som skal ha ansvaret for deg.

Du kan være med til meklingen og si din mening om hvordan du synes avtalen mellom foreldrene dine bør være. Du kan også be om å få snakke med noen på familievernkontoret alene om avtalen, også kan de hjelpe med å få fram din mening når dere alle er samlet. Du kan også snakke med de som jobber på kontoret etterpå, hvis du trenger noen å snakke med etter at foreldrene dine har gått fra hverandre.

Akutte vanskelige situasjoner

Ved mer akutte, vanskelige situasjoner hjemme, bør du ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge på tlf. 116111 (eller chat), eller ringe ditt lokale politikontor på tlf. 02800.

En akutt vanskelig situasjon kan for eksempel være at du blir utsatt for vold, overgrep eller er redd for at noe sånt kan skje.

Vi kan også hjelpe deg

Fakta

Ung jente som gråter og som får trøst av sin søster.
HJELP: Familievernet kan hjelpe deg om du har forskjellige problemer hjemme. Foto: Colourbox.

Fakta

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?