Råd til deg som har to hjem

Foreldrene dine bor hver for seg. Du har to hjem. I begge hjemmene skal du føle deg trygg og ha det fint. Hvordan kan du få det til?

Sist oppdatert: 29.06.2021 Av: Redaksjonen, ung.no i samarbeid med familieterapeut.

Ung jente som får hjelp av moren sin til å pakke en koffert
TO HJEM: Bor du to forskjellige plasser? Disse rådene kan kanskje gjøre situasjonen enklere. Foto: Colourbox.

Foreldrene dine har et hjem hver, og du er den som må flytte imellom. Ofte kan det være vanskelig å holde oversikt over hvor du har ting som treningsutstyr, skolebøker eller yndlingsklær.

Det kan også være vanskelig hvis foreldrene dine krangler om hvem det er som har ansvar for å kjøpe inn ting til deg, eller for å kjøre deg på aktiviteter.

Det kan være utfordrende å vite hva du skal forholde deg til om husreglene i dine to hjem er ulike. Her får du noen tips om hvordan denne situasjonen kan løses.

Lurt å bli god på planlegging og problemløsing

Forhåpentligvis har foreldrene dine laget en avtale som viser tydelig hvor lenge du skal bo i hvert hjem. Dersom denne avtalen fungerer fint, så har du mulighet til å kunne planlegge frem i tid hvor du skal ha tingene dine.

Spør de voksne om hjelp til planlegging, hvis det er nødvendig. Skriv gjerne lister når du kommer på noe, eller opprett et notat på telefonen som du har lett tilgjengelig.

Kanskje du har en aktivitet nærmest et av hjemmene dine? Eller en aktivitet som du trenger mye utstyr til? Hvis det er spesielle grunner til det kan du lage avtaler om at hvor du skal bo tilpasses aktivitetene dine.

Det viktigste er at du og de voksne snakker om hvordan det kan bli lettest mulig for deg, siden det er du som har den harde jobben med å veksle mellom to hjem.

Du kan be om hjelp fra et familievernkontor

Noen foreldre krangler mye og har ikke klart å bli enige om hvor mye du skal bo hos hver av dem, eller hvem som skal betale for hva. Disse diskusjonene bør ikke foreldrene dine blande deg inn i. De skal klare å bli enige seg imellom. Gjør de ikke det så kan de kontakte et familievernkontor.

Her kan de skrive avtaler som viser veldig nøye hvem som har ansvar for hva, og hvor mye du skal bo hos hver av dem. Hvis de vil blande deg inn i slike krangler, eller klager på hverandre foran deg, så kan du si til dem at de må gå til familievernkontoret.

Hvis du ikke er fornøyd med avtalen om hvor mye du skal bo hos hver forelder kan du også be om at dere går til familievernkontoret for å lage en ny avtale sammen. Det er lov å endre på bo-avtalen så den er tilpasset ditt liv slik det er nå.

Venner på to steder?

Mange barn og ungdommer synes det verste med å ha to hjem er at de ikke kan være sammen med vennene sine akkurat når de ønsker selv. Det kan hende du har flere venner på det ene stedet enn på det andre, eller at du går glipp av ting i helgene fordi du da må dra vekk til en forelder som bor lengre unna.

Det er viktig at du sier ifra til de voksne at du ønsker å opprettholde kontakten med de vennene du ikke lenger bor like ved. Tenk etter hva de voksne kan gjøre for å hjelpe deg med å opprettholde kontakten.

Kan du for eksempel ha noen avtaler med venner rett etter skolen, og heller komme litt senere hjem på ettermiddagen til den forelderen som bor lengre unna? Kan du be om å bli kjørt eller henta hvis venner bor lengre unna? Kan du få lov til å være fleksibel med helgebesøk til en forelder hvis det er noe med venner du ikke vil gå glipp av?

Snakk med noen

Hvis det går lang tid uten at du klarer å bli vant til å ha to hjem, så er det lurt å snakke med noen. Du kan snakke med venner som opplever det samme som deg.

Det kan også være fint å få sagt fra til en lærer, helsesykepleier eller en annen voksen du har tillit til. Du kan også kontakte familievernkontoret og snakke med dem alene. Da kan du få råd og hjelp til hvordan du enten kan snakke med de voksne hjemme, eller om dere skal ta kontakt med noen andre for å hjelpe deg med å finne løsninger.

Bo-avtaler er det mulig å gjøre om på hvis de ikke passer med det livet du lever nå. Det går an å gjøre om på dem. Hvis det blir for krevende å flytte mellom to hjem så har du lov til å be om å få bo fast ett sted.

Spørsmål fra ungdommer som har to hjem:

Jente (15 år):Vil være med venner i helgene, ikke hos pappa annenhver helg.

Gutt (14 år):Savner hjemplassen min etter at skilsmissen gjorde at vi måtte flytte.

Jente (14 år):Kan jeg bestemme hvor mye jeg skal være hos pappa?

Gutt (14 år):Jeg vil bo mer hos pappa enn hos mamma, hvordan kan jeg si det?

Ung jente som får hjelp av moren sin til å pakke en koffert
TO HJEM: Bor du to forskjellige plasser? Disse rådene kan kanskje gjøre situasjonen enklere. Foto: Colourbox.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?