Hva gjør at du blir kåt?

Hva som gjør oss kåte varierer fra person til person. De fleste har et eller annet som tenner dem litt ekstra seksuelt. Noen blir sjelden kåte, mens andre blir det ofte.

Sist oppdatert: 09.02.2022 Av: sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Illustrasjon av to unge personer som tenker på sex og som tennes av ulike ting
FORSKJELLER: Hva som gjør at vi blir kåte varierer veldig fra person til person, men de fleste har noe som tenner dem litt ekstra seksuelt. (Illustrasjon: ung.no)

Hvem og hva som gjør deg kåt, kan forandre seg gjennom livet. Det å bli kjent med din egen seksualitet, handler også om å finne ut hva som gjør deg kåt og også hvordan det kan forandre seg.

Erfaring gjør at du lærer mer om hva som gjør deg tenner deg seksuelt.

Mennesker blir ikke kåte bare som et instinkt for å få barn. Det er nok mest de gode følelsene vi får når vi har sex med oss selv eller et annet menneske, som driver fram lysten og kåtheten.

Medfødt og miljøbestemt seksualitet

Seksualiteten din er både medfødt og miljøbestemt. Ser man for eksempel på et guttefoster i morsliv, vil man ofte kunne se at fosteret har ereksjon.

Man kan også se at små babyer – både gutter og jenter – tar på og leker med kjønnsorganet sitt. Det er helt normalt, og derfor kan man ganske sikkert si at seksualiteten er medfødt.

Samtidig med at du vokser og får mer erfaringer med blant annet relasjoner til andre, formes også personligheten og seksualiteten din.

Det miljøet du vokser opp i og hvem du har som venner og kjærester vil ha påvirkning på din seksualitet.

Dette skjer i kroppen

Når du blir kåt, skjer det mange endringen i hele kroppen din. Det strømmer blant annet store mengder med blod til kjønnsorganet ditt. Det svulmer opp (blir større), og hos noen får det en litt mørkere farge. Dette skjer uavhengig av kjønn.

Alle kan kjenne en følelse av at det pirrer og blir varmt i underlivet. I tillegg til det som skjer i underlivet, skjer det i tillegg mye i resten av kroppen. Pulsen og blodtrykket stiger, pusten går etter hvert raskere, temperaturen i huden blir høyere.

  • Dette skjer i vulva og vagina:

Klitoris blir større, erigert, og hos noen syns klitorishodet bedre . Men det meste av klitoris skjuler seg inne i kroppen bak kjønnsleppene, og derfor er ikke ereksjonen så synlig.

Skjeden utvider seg, blir mer elastisk og trekker seg innover i kroppen, slik at den blir lengre. Etter hvert blir skjedeveggen våt av lubrikasjon (fuktighet på grunn av seksuell opphisselse) slik at den blir glattere.

Lubrikasjonen er nyttig for å hindre friksjon (gnissing) ved penetrering – det vil si at penis eller dildo skal kunne gli inn og ut med minst mulig motstand.

Ved en orgasme, skiller skjeden ofte ut enda mer fuktighet.

  • Dette skjer i penis og pung:

Penisen vokser og blir etter hvert erigert (stiv). Pungen vil gjerne trekke seg litt sammen, og du kan kjenne at det strammer litt.

Det kan komme ut lystdråper fra urinrøret, som fungerer som glidemiddel for å hjelpe til med at det ikke skal bli friksjon og sårt.

Sex gir oss en hormonboost

Sentralnervesystemet sender under sex mer og mer av nytelsessignaler til belønningssenteret i hjernen. Det frigjøres stoffer i hjernen som heter dopamin og serotonin.

Disse får oss til å føle oss lykkelige og gira, og at du kan bli trøtt og vil sove etterpå. Det skilles også ut et hormon som heter oksytocin, som kan kalles kjærlighets- og nærhetshormonet.

Når du får en orgasme, vil det komme en strøm av alt dette, før systemet roer seg ganske raskt igjen. Dette skjer både når du onanerer og når du har sex med en annen.

Bli kjent med ditt tenningsmønster

De fleste utvikler sitt eget tenningsmønster etter hvert. Det vil si at måten man blir tent på skjer i et forutsigbart «mønster».

Noen blir kåt av bilder, andre av en fortelling eller sanseopplevelse. For mange er det noe kroppslig som tenner dem, for eksempel pupper, rumper, kjønnsorgan og muskler.

Andre tenner mer på å høre noe, som for eksempel en dyp stemme, en spesiell melodi eller lignende. Eller det kan være lukter som gjør deg kåt. Lukta av kjæresten din eller kanskje av en spesiell parfyme.

For mange henger tenning og kåthet sammen med berøring – det å berører eller bli berørt, kysse og kline.

Noen tenner mer på spesielle gjenstander, som for eksempel hår, føtter, høyhælte sko, undertøy, blonder, lær og så videre. Det kalles fetisj.

Fantasier kan være nyttige

Mange blir kåte bare av å tenke på sex, og kan bruke disse tankene eller fantasiene til å forsterke kåtheten. Fantasier kan brukes til å gjøre verden akkurat som en vil – du lager rett og slett din egen «film» der du bestemmer handlingen.

Ved hjelp av fantasier kan du få opplevelser som gir spenning, eventyr, selvfølelse og nytelse. Fantasiene kan komme bevisst eller ubevisst. Oftest kommer seksuelle fantasier når du onanerer eller er i en seksuell situasjon med andre.

Hva man fantaserer om varierer fra person til person. Ingen fantasier er ulovlige, og det finnes ingen fasit eller oppskrift på hva som er en god eller dårlig, sunn eller usunn fantasi.

Ubehagelige fantasier – hva gjør jeg?

I noen tilfeller kan du oppleve at bilder, tanker og fantasier kan dukke opp om og om igjen selv om du ikke ønsker disse. For noen kan dette virke skremmende og gi negative følelser som skam, og det kan også virke negativt på tenningen og nytelsen.

Det er slett ikke uvanlig å ha fantasier du selv synes er ubehagelige og skremmende. Da er det viktig å tenke at en fantasi ikke betyr at du nødvendigvis vil at det skal skje i virkeligheten.

Så lenge en fantasi ikke settes ut i livet, er den egentlig ufarlig og helt lovlig.

Jeg er kåt hele tiden

Det ikke uvanlig å kjenne på kåthet i «tide og utide» når man er i puberteten/ tenårene.

Og du kan også kjenne på kroppslige reaksjoner som ereksjon av penis eller klitoris uten at du egentlig føler deg kåt – det er også helt vanlig, særlig i puberteten, men også siden kan man oppleve det.

Blir du kåt uten en seksuell situasjon eller seksuelle inntrykk, er det bare et sunnhetstegn. I puberteten er kroppen din i ferd med å bli voksen, og hormonene er ikke helt stabilisert. Derfor kan det også komme «blaff» av seksuell lyst i situasjoner der du ikke ønsker det.

Hvis du ofte blir kåt eller får kroppslig reaksjon, så er ikke så mye du kan gjøre med det. Ta det som et tegn på at kroppen din fungerer som den skal.

Onaner for å bli trygg med deg selv og andre

Bruk fantasiene og kåtheten til å utforske din seksualitet og til å utvikle ditt tenningsmønster. En fin måte til utforsking er å onanere.

Jo bedre kjent du er med deg selv, jo tryggere blir du på din egen kropp og seksualitet. Det vil være en fordel når du skal ha sex med en annen person.

Når du skal ha sex med en annen er det viktig å vise hensyn til hverandre. Hva som gjør dere kåte kan være litt forskjellig. Det er ikke sikkert den du skal ha sex med tenner på det samme som deg. Bruk tid. Lytt til den andre, prat om det som er viktig for deg, og respekter hverandre.

Illustrasjon av to unge personer som tenker på sex og som tennes av ulike ting
FORSKJELLER: Hva som gjør at vi blir kåte varierer veldig fra person til person, men de fleste har noe som tenner dem litt ekstra seksuelt. (Illustrasjon: ung.no)

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider