Hva gjør at du blir kåt?

Hva som gjør oss kåte varierer fra person til person. De fleste har et eller annet som tenner dem litt ekstra seksuelt. Noen blir sjelden kåte, mens andre er det nesten hele tiden.

Jente biter seg i leppa (colourbox.com)
FORSKJELLER: Hva som gjør at vi blir kåte varierer veldig fra person til person, men de fleste har noe som tenner dem litt ekstra seksuelt. Foto: Colourbox

Seksualiteten din er både medfødt og miljøbestemt. Ser man for eksempel på et guttefoster i morsliv, vil man ofte kunne se at fosteret har ereksjon. Man kan også se at små babyer – både gutter og jenter – tar på og leker med kjønnsorganet sitt. Det er helt normalt, og derfor kan man ganske sikkert si at seksualiteten er medfødt.

Samtidig med at du sosialiserer deg, formes også personligheten og seksualiteten din. Det miljøet du vokser opp i, hvem du er sammen med, vil ha stor påvirkning på dine seksuelle følelser.

Hvem og hva som gjør deg kåt, kan forandre seg gjennom livet. Det å bli kjent med sin egen seksualitet, handler for mange om å gå igjennom flere faser der det skifter mellom hva som gjør dem kåte. Og jo eldre du blir, jo mer innsikt får du i hva som tenner deg og hva som gjør deg forelsket.

Mennesker blir ikke kåte bare som et instinkt for å få barn. Det er nok mest de gode følelsene vi får når vi har sex med oss selv eller et annet menneske, som driver fram lysten og kåtheten.

Dette skjer i kroppen hos jentene

Når du blir kåt, skjer det mange endringen i hele kroppen din. Det strømmer blant annet store mengder med blod til kjønnsorganet ditt. Det svulmer opp (blir større), og hos noen får det en litt mørkere farge. Dette skjer både hos jenter og gutter.

Jenter kan kjenne kåtheten med at det pirrer eller de får en varmefølelse i underlivet. Klitoris blir erigert, og hos noen jenter kan man se det ved at klitorishodet blir mer synlig. Men det meste av klitoris skjuler seg inne i kroppen bak kjønnsleppene, og derfor er ikke ereksjonen hos jenter så synlig.

Skjeden utvider seg, blir mer elastisk og trekker seg innover i kroppen, slik at den blir lengre. Etter hvert blir skjedeveggen smurt med lubrikasjon (fuktighet på grunn av seksuell opphisselse) slik at den blir ordentlig våt.

Lubrikasjonen skjer for å hindre friksjon (gnissing) ved penetrering – det vil si at penis eller dildo skal kunne gli inn og ut med minst mulig motstand. Ved en orgasme, skiller skjeden ofte ut enda mer fuktighet.

Dette skjer i kroppen hos guttene

Hos gutter kjennes kåtheten gjerne med at det pirrer og blir varmt i underlivet. Penisen vokser og blir etter hvert erigert (stiv). Pungen vil gjerne trekke seg litt sammen, og du kan kjenne at det strammer litt. Det kan komme ut lystdråper fra urinrøret, som er naturens glidemiddel for å hjelpe til med at det ikke skal bli friksjon og sårt.

Hos begge kjønn skjer det i tillegg mye i resten av kroppen. Pulsen og blodtrykket stiger, pusten går etter hvert raskere, temperaturen i huden blir høyere.

Sentralnervesystemet sender mer og mer av nytelsessignaler til belønningssenteret i hjernen. Det frigjøres stoffer i hjernen som heter dopamin og serotonin. Disse får oss til å føle oss lykkelige og gira, og at du kan bli trøtt og vil sove etterpå. Det skilles også ut et hormon som heter oksytocin, som kan kalles kjærlighet og nærhetshormonet.

Når du får en orgasme, vil det komme en strøm av alt dette, før systemet roer seg ganske raskt igjen. Dette skjer både når du onanerer og når du har sex med en annen.

Tenningsmønster

De fleste utvikler et tenningsmønster etter hvert. Det vil si at måten eller det som tenner deg, blir et kjent ”mønster”. Noen blir kåt av bilder, andre av en fortelling eller sanseopplevelse. For mange er det noe kroppslig som tenner dem, for eksempel pupper, rumper, kjønnsorgan og muskler.

Andre tenner mer på å høre noe, som f.eks. en dyp stemme, en spesiell melodi eller lignende. Eller det kan være lukter som gjør deg kåt. Lukta av kjæresten din eller kanskje av en spesiell parfyme. For mange henger tenning og kåthet sammen med berøring – det å berører eller bli berørt, kysse og kline.

Noen tenner mer på spesielle gjenstander, som f.eks. hår, føtter, høyhælte sko, undertøy, blonder, lær og så videre. Det kalles for fetisj, som du kan lese mer om her på ung.no.

Fantasier

Mange blir kåte bare av å tenke på sex, og kan bruke disse tankene eller fantasiene til å forsterke kåtheten. Fantasier kan brukes til å gjøre verden akkurat som en vil - du lager rett og slett din egen "film" der du bestemmer handlingen.

Ved hjelp av fantasier kan du få opplevelser som gir spenning, eventyr, selvfølelse og nytelse. Fantasiene kan komme bevisst eller ubevisst. Oftest kommer seksuelle fantasier når du onanerer eller er i en seksuell situasjon med andre.

Hva man fantaserer om varierer fra person til person. Ingen fantasier er ulovlige, og det finnes ingen fasit eller oppskrift på hva som er en god eller dårlig, sunn eller usunn fantasi.

I noen tilfeller kan du oppleve at fantasier kan dukke opp om og om igjen selv om du ikke ønsker disse. For noen kan dette virke skremmende og gi negative følelser som skam, og det kan også stenge av for andre seksuelle følelser.

Det er slett ikke uvanlig å ha fantasier su selv synes er ubehagelige og skremmende. Da er det viktig å tenke at en fantasi ikke betyr at du nødvendigvis vil at det skal skje i virkeligheten. Så lenge en fantasi ikke settes ut i livet, er den egentlig ufarlig og helt lovlig.

Jeg er kåt hele tiden

Det ikke uvanlig å kjenne på kåthet i ”tide og utide” når man er i puberteten/ tenårene. Og du kan også kjenne på kroppslige reaksjoner som ereksjon av penis eller klitoris uten at du egentlig føler deg kåt - det er også helt vanlig i den alderen. Dette er bare kroppen som automatisk tester ut at mekanismene fungerer, og på denne måten forsikrer seg om at alt er i orden.

Blir du kåt uten en seksuell situasjon eller seksuelle inntrykk, er det bare et sunnhetstegn. I puberteten er kroppen din i ferd med å bli voksen, og hormonene er ikke helt normalisert og stabilisert. Derfor kan det komme "blaff" av seksuell lyst i situasjoner der du ikke ønsker det. Hvis du ofte blir kåt eller får kroppslig reaksjon, så er ikke så mye du kan gjøre med det. Men det er som sagt bare et godt tegn på at kroppen din fungerer som den skal.

Ulik tenning

Fantasier, tenningsmønster og kåthet er fint å benytte seg av for å utforske egen seksualitet når du onanerer. Jo bedre kjent du er med deg selv, jo tryggere blir du på din egen kropp og seksualitet. Det vil være en fordel når du skal ha sex med en annen person.

Når du skal ha sex med en annen er det viktig å vise hensyn til hverandre og hva dere blir kåte av. Det er ikke sikkert den du skal ha sex med tenner på det samme som deg. Bruk tid og snakk sammen, og respekter hverandres innerste ønsker og tenning.

Skrevet av sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 09.06.2021

Offentlig og kvalitetssikret
Jente biter seg i leppa (colourbox.com)
FORSKJELLER: Hva som gjør at vi blir kåte varierer veldig fra person til person, men de fleste har noe som tenner dem litt ekstra seksuelt. Foto: Colourbox
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hva er en fetisj?

Må du ha eller gjøre noe spesielt for å bli kåt eller få orgasme? Noe som kanskje gjør at du føler deg litt spesiell eller annerledes?

Et par føtter (colourbox.com)

Derfor varierer sexlysten din

Hos de fleste varierer lysten på sex i perioder av livet. Men noen har mye lyst hele tiden, andre har sjeldnere lyst, og noen har ikke sexlyst i det hele tatt.

jente sitter betenkt på senga (colourbox.com)
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

HPV-virus og HPV-vaksine

HPV-virus er den desidert vanligste kjønnssykdommen i verden, antagelig fordi kondom ikke gir fullstendig beskyttelse. Det finnes en effektiv vaksine alle unge i dag får tilbud om. I denne artikkelen kan du finne svar på dine spørsmål om HPV.

Vaksine i armen (icolourbox.com)