Kåthet, onanering og orgasme

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell. Når kåtheten øker, er det naturlig at nysgjerrigheten på sex også øker.

Sist oppdatert: 21.12.2021 Av: sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Gutt med buksene nede
SUNT OG GODT: Det er sunt å onanere. Hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner. Foto: Colourbox

I puberteten begynner kroppen å lage et hormon som heter testosteron. Dette hormonet er viktig for blant annet seksuell lyst eller kåthet. Jenter har bare rundt 10 prosent av mengden testosteron som gutter har.

Når du blir kåt kan det kjennes som at det kiler i kjønnet. Du kan også kjenne at det kiler i magen. Det er fordi det strømmer blod til kjønnet. Hos jenter svulmer ytre del av klitoris og de fire indre svamplegemene opp, akkurat som de tre svamplegemene i penis hos gutter vokser.

Når kåtheten øker i puberteten, kan det øke nysgjerrigheten på sex og ønsket om å se mer nakenhet. Men selv om hormonene øker, betyr ikke det at du MÅ gjøre alt du har lyst til.

Blir du mer kjent med temaet og deg selv, finner du en grei balanse som passer deg.

Kåt, men ikke klar for å onanere

Noen synes det er rart når det kiler i kjønnet og kjenner at man blir kåt. Det er som om kjønnet «lever sitt eget liv». Noen føler seg ikke klare for å gjøre noe med det.

Andre begynner å utforske og stimulere kjønnet. Det kalles for å onanere (runke, fingre). Onanerer man til man får en veldig god og sterk følelse, er det som regel snakk om en orgasme.

Hvis du ikke vil onanere, kan du avlede deg selv og tenke på andre ting. Da går den seksuelle tenningen over. For å avlede deg selv kan du f.eks. se på TV, spille, høre på musikk, snakke med andre rundt deg eller drive med andre aktiviteter som krever oppmerksomheten din.

Kåt og vil onanere

Det er sunt å onanere. Hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner.

Det er også sunt fordi du blir kjent med kjønnet ditt og hvilke bevegelser og stimuli som du liker ekstra godt.

Det er helt vanlig å onanere. Noen gjør det flere ganger om dagen, og det er helt ok. Det er noen som aldri onanerer. Det er også helt ok. Det er du selv som bestemmer over kroppen og kjønnet ditt.

Seksuelle tanker og indre bilder

Det du tenker på og fantasier om, kobles gjennom nervesystemet til kjønnet ditt slik at du blir kåt. Ingen har noe med hva du tenker på, fantaserer om, når du onanerer.

Mange lager seg «historier» over det de blir opphisset av. Disse historiene forandrer seg, og man legger stadig vekk til nye elementer og vinklinger som utvider den seksuelle tenningen. Det er bare din egen fantasi som setter grenser for hva du kan tenke på.

Mange fantaserer om seksualitet med personer av samme kjønn, selv om de ikke blir forelsket i personer av samme kjønn. Mange blir kåte av å se på seg selv, sin egen femininitet eller maskulinitet og kjønnet sitt.

Gutter

Penisen består av penisroten, penisskaftet og penishodet. Penishodet har rundt 8.000 nerveender, så det er veldig følsomt. Penishodet er omsluttet av forhud - hvis ikke gutten er omskåret. Da er forhuden fjernet.

Når gutten blir kåt, blir penis stiv, huden rundt pungen blir rynkete og testiklene utvider seg samtidig som de blir løftet opp mot mellomkjøttet. Det dannes lystdråper (precum/forsats) som er en blankt, glatt væske som kommer ut av urinrørsåpningen. Disse gjør at onaneringen føles bedre, og kan inneholde sædceller. .

Når man onanerer er det vanlig at man ikke får sædutløsning til å begynne med, selv om man får orgasme. Sædutløsningen vil komme når testiklene er ca. 3 x 2 cm.

Jenter

Øverst, der de indre kjønnsleppene møtes. ligger klitorishodet (glans klitoris). Klitorishodet er svært følsomt og dekket av forhud. Det er ca. 8.000 nerveender på et veldig lite område. Når man blir seksuelt tent blir klitoris fylt av blod. Klitorishodet kommer fram fra forhuden og blir mer synlig.

Jentas indre kjønnsorgan består av forlengelsen av klitorishodet, klitorisskaftet, som går videre inn i kroppen i to 8-12 cm lange deler (crus) som en Y, og omgir skjedeveggen. På denne tegningen kan du se hvordan det ser ut inne i kroppen.

De to delene hviler på hver sin side av underlivet, begravd under kjønnsleppene. I hver del er det svamplegemer som fylles med blod og svulmer opp når jenta er seksuelt tent. Mellom de indre kjønnsleppene ligger de i tillegg to ekstra svamplegemer som omkranser skjedeåpningen og urinrørsåpningen.

Skjeden utvider seg, og det lages skjedesekret i to kjertler som ligger like innenfor skjedeinngangen, i to av de indre delene av klitoris. Det kommer mer væske gjennom skjedeveggen når hele underlivet fylles med mer blod. Når den seksuelle tenningen er på topp, er skjeden ordentlig våt og utvidet. Skjedesekretet kan sive ut av skjeden både under og etter seksualiteten.

Hva er G-punktet?

Forskning har ikke greid å påvise en egen struktur som man kan vise til som G-punktet. Man regner med at det som kalles for G-punktet er en dyptliggende, indre del av klitoris som blir indirekte stimulert gjennom skjedeveggen.

Fakta

Selv om kåtheten og den seksuelle lysten øker, betyr ikke det at du MÅ ha sex med deg selv eller andre. Gjør ting når du føler deg klar for det, og husk å respektere andres grenser.

Gutt med buksene nede
SUNT OG GODT: Det er sunt å onanere. Hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner. Foto: Colourbox

Fakta

Selv om kåtheten og den seksuelle lysten øker, betyr ikke det at du MÅ ha sex med deg selv eller andre. Gjør ting når du føler deg klar for det, og husk å respektere andres grenser.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider