Styrketrening, muskelvekst og pubertet

Kan jeg stoppe å vokse hvis jeg trener med tunge vekter? Hva skjer med musklene i puberteten? Hvorfor har kameratene større muskler enn meg? Her får du noen svar som kan være til hjelp.

Sist oppdatert: 20.09.2022 Av: Fysioterapeuten

Treningsrom med vektskiver, apparater og stativ
STYRKETRENING: Å trene styrke er bra for kroppen. Ikke bare blir du sterkere, det kan være med på å forebygge skader, gjøre at du presterer bedre i idretten din, og bidra til bedre helse.

Større muskler er noe mange ønsker seg, og gjerne på kort tid. Men musklene reagerer annerledes på trening når man er ungdom og under utvikling enn når man er voksen.

Her forklarer vi hvordan resultatene av styrketrening henger sammen med pubertet, og gir råd om hvordan du kan trene styrke i ungdomstiden.

Hva skjer med musklene i puberteten?

I løpet av oppveksten får du gradvis større muskler på samme måte som resten av kroppen vokser.

Gutter og jenter er omtrent like sterke frem til puberteten, og det er ikke så stor forskjell på hvor store muskler man har.

Men i puberteten skjer det endringer i kroppen, som påvirker musklene til jenter og gutter forskjellig:

Før puberteten vokser ikke musklene så mye som de vil gjøre etter, og det vil for de fleste være urealistisk å få hverken sixpack eller markerte muskler i denne alderen - spesielt ikke på kort tid.

Allikevel ser vi at noen har tydelige muskler også før de er kommet i puberteten. Dette har antakeligvis mye å gjøre med genene våre, som du kan lese mer om i artikkelen under:

Hvorfor får noen lettere større muskler?

Det kan være frustrerende å se kameratene som kommer i puberteten før deg raskt blir både sterkere og får større muskler, til tross for at dere trener nesten likt. Men det betyr altså ikke at treningen du gjør er nytteløs. Så vær tålmodig.

Selv om både jenter og gutters kropp går inn i en mer stabil fase etter puberteten, og fremgangen på trening er mer lik igjen, vil det likevel være forskjellig fra person til person hvordan kroppen responderer på trening.

Noen får rett og slett lettere større muskler enn andre, andre igjen får lettere bedre kondisjon. Vi har alle forskjellig utgangspunkt, og vi kan ikke forme kroppen vår til å bli lik en annen.

Det som er viktig er å ha en sunn og sterk kropp, og ha det gøy med styrketrening.

Hvordan bør jeg trene?

Du bør alltid få instruksjon i øvelser av en som kan det. Det kan være en trener, fysioterapeut, personlig trener, eller noen andre du kjenner som har god kunnskap om trening. Denne personen bør følge deg opp sånn at dere begge er trygge på at du utfører øvelsene riktig. Dette er særlig viktig når du trener med vekter.

Det er forskjell på hvordan man kan og bør trene når man er 12-13 år, og når man er 17-20 og eldre. Selv om mange voksne ofte trener for å oppnå resultater på kort tid (og man kan jo diskutere hvor lurt det egentlig er), er det ikke sånn man bør trene i ungdomstiden.

Da må man ha et lengre perspektiv, og tenke at man legger grunnlaget for å ha en sunn og sterk kropp gjennom hele livet. Du venner kroppen til styrketrening og annen trening, og får igjen for det senere.

Et generelt råd er at man uansett alder trener hele kroppen, og ikke kun deler av den. Velg gjerne øvelser hvor store deler av kroppen er involvert, fremfor øvelser for isolerte muskelgrupper.

Kan styrketrening i puberteten være skadelig?

Før trodde man at å trene med for tunge vekter kunne hemme veksten, men det er ingen forskning som har kunnet bekrefte at dette stemmer.

Men de delene av knoklene som gjør at skjelettet vokser (vekstsoner), er myke helt frem til vi er ferdig utvokst, og der kan det skje skader som kan påvirke utviklingen av knoklene negativt.

Det er særlig ved overdreven styrketrening, svært tunge vekter og feil teknikk at slike skader kan oppstå. Det kan også skje skader på muskler og sener, på samme måte som hos voksne.

Skadene som kommer av styrketrening skjer som regel på grunn av at man har dårlig teknikk, ikke har fått god instruksjon eller blir fulgt opp av trenere, eller for høy treningsmengde.

Finn riktig treningsmengde

Mange driver med annen idrett eller trening i tillegg til styrketrening, og det er viktig å passe på at ikke den totale treningsbelastningen blir for stor. Det er når kroppen hviler at den bygger seg opp igjen etter trening, og blir klar til en ny økt.

Hvis treningsmengden blir for stor, kan det lett oppstå skader. Snakk gjerne med treneren din, og få råd om hvor mye du kan og bør trene utenom de faste treningene.

Hvis du ikke er vant med styrketrening fra før, bør du også starte forsiktig, og gi kroppen tid til å venne seg til denne type trening.

Oppsummering

  • Musklene vokser ikke på samme måte før puberteten som etter, og anbefalingene for hvordan man bør trene er ulike avhengig av alder.
  • Man bør ikke trene med tunge vekter før knoklene er ferdig utvokst (16-20 års alder)
  • Uansett alder er det viktig med fokus på riktig teknikk for å unngå skader.
  • Velg øvelser hvor du bruker store deler av kroppen.
  • Få instruksjon og oppfølging av noen som har kunnskap om styrketrening.
  • Finn styrketrening du trives med.
Treningsrom med vektskiver, apparater og stativ
STYRKETRENING: Å trene styrke er bra for kroppen. Ikke bare blir du sterkere, det kan være med på å forebygge skader, gjøre at du presterer bedre i idretten din, og bidra til bedre helse.

Spørsmål og svar

Kilder:

www.nhi.no, www.olympiatoppen.no, www.tidsskriftet.no og Styrketrening – i teori og praksis (2010) Gyldendal Norsk forlag

Offentlig og kvalitetssikret
Fikk du svar på det du lurte på?