Aldersforskjell i kjæresteforhold

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor aldersforskjell? Ungdomsjournalist Hege har sett litt på hvilke utfordringer dere kan møte.

Sist oppdatert: 10.02.2020 Av: Ungdomsjournalist i samarbeid med redaksjonen, ung.no

Kjærester holder hver sin kuleis opp mot kamera mens de smiler mot hverandre
FORSKJELL: Ett år? To år? Tre år? Når er det aldersforskjellen mellom dere blir en utfordring?er det mindre viktig.

Aldersforskjell er ikke så uvanlig i et kjæresteforhold. Det er når denne aldersforskjellen blir stor at mange møter på utfordringer. Utfordringene kan være reaksjoner fra venner eller familie, eller andre mer praktiske ting.

Størst forskjell når du er ung

En aldersforskjell på mellom 1 og 3 år kan være helt vanlig. Om dette er mye eller lite kommer veldig an på hvor gammel du er. Hvis du selv er 13 år og er sammen med en på 16 kan dette føles som stor aldersforskjell. Mange utvikler seg såpass mye i denne tiden, og vokser veldig fort på de tre årene. Hvis du er 16 og sammen med en på 19, er det kanskje litt enklere. Jo eldre man blir, jo mindre vil aldersforskjellen bety.

Når den ene kan gå på byen

Det er ikke alltid selve forskjellen i alder som er viktigst, men livserfaringer, modenhet og interesser. I noen tilfeller er det også helt praktiske ting som kan føre til en utfordring.

Én utfordring kan komme når kjæresten din er gammel nok til å dra ut på byen og feste og komme inn på utesteder, mens du fortsatt må være igjen hjemme. Hvordan takler du at kjæresten din er ute på byen uten deg, og kanskje tilbringer mer tid ute med venner enn ellers? Og hvordan takler kjæresten din at det kanskje er lenge til du kan gjøre det samme?

Her er det ekstra viktig å respektere hverandre og kunne stole på hverandre. Dere må kunne respektere at den ene har mulighet å gjøre noe den andre ikke kan gjøre, og ikke hindre hverandre, men samtidig ha trygghet i forholdet slik at man kan stole på hverandre. Dere må også passe på å ha tid til å være sammen og gjøre noe annet, og kjenne at det er mye dere har felles og trives med å gjøre sammen.

Både gutten og jenta kan være eldst

Mange har et forhold der gutten er eldst. Det er mer uvanlig at jenta er eldre enn gutten, men det skjer det også, kanskje litt vanligere når man bli eldre. Selv om det er litt forskjell i alderen, kan begge føle at man er på samme modenhetsnivå - eller rett og slett bare trives sammen. At de har det fint sammen.

Det er viktig å tenke på hvordan det blir når dere skal henge sammen og finne på ting sammen. Har dere felles interesser? Er dere opptatt av det samme? Interessene forandrer seg med alderen, samtidig som dere har vokst opp med litt ulike ting. Det kan være forskjellige tradisjoner, sanger, kjendiser og lignende. Det er viktig å kunne ha ting til felles for å kunne ha gode samtaler sammen og for å kunne gjøre ting sammen.

Kan dere ha felles venner?

I et forhold med stor aldersforskjell kan det være vanskelig å få hverandres venner til å komme overens ettersom aldersforskjellen mellom dem også er betydelig. Også det har med interesser og samtaleemner å gjøre. Kanskje er den ene gruppen gammel nok til å feste og drikke alkohol, og ikke interessert i å være sammen med noen som er mye yngre og som ikke kan være med på det?

Det er viktig i et forhold å også kunne være sammen med venner – ikke bare hver for seg med sine venner. Det gjør at forholdet blir litt mer spennende og solid. Venner er jo gjerne viktig for en selv og da er det viktig at også kjæresten din liker dem og kan ha det hyggelig sammen med dem.

På ulike steder i livet

Kanskje går du fortsatt på ungdomsskolen mens kjæresten din snart er ferdig på videregående? Hva skal dere gjøre når han/hun eventuelt skal studere eller ut i jobb, og du ennå har mange år igjen før du er ferdig med med videregående? Også dette gjør at man har ulike interesser og omgangskretser.

Hvis dere er eldre, kan dere få den problemstillingen at kanskje en av dere begynner å bli klar til å stifte familie. Det blir en del ekstra hensyn å ta når dere er på ulike steder i livet. Skal dere lykkes med et slikt forhold, er det lurt å prate om de utfordringene som er, og prøve å finne gode løsninger som ivaretar begges behov på en god måte.

Viktig å unngå følelsen av sexpress

Spesielt når du er veldig ung vil én utfordring være at den du er sammen med kanskje er klar til ting du ikke er klar til. Rundt 16-18 år blir mange veldig nysgjerrig på sex, og det å være sammen med en som ikke er klar for det når man selv er det, kan være vanskelig.

For det første vil den som er yngst føle presset nesten uansett om det er der eller ikke. Det er også noen som er redd for at kjæresten skal synes at forholdet blir kjedelig om man ikke vil ha sex ennå, og man blir redd for at kjæresten skal gjøre det slutt på grunn av det. Dette kan gjøre at man velger å ha sex selv om man ikke egentlig følte seg klar for det.

Noen risikerer også at kjæresten faktisk prøver å legge litt press på for å ha sex. Skal man være sammen må man også respektere hverandre og ikke krysse noen grenser som ikke begge to er klare til å krysse. Det er viktig å stole på og respektere hverandre, og at den som eventuelt er klar for å ha sex er tålmodig og venter til kjæresten har lyst til det.

Reaksjoner fra venner og familie

Selv om det ikke er noe du vanligvis burde bry deg om, så kommer det i de fleste tilfeller reaksjoner fra venner og familie dersom du blir sammen med noen mye yngre eller eldre enn deg. De som er rundt deg vil det beste for deg, og de tenker nok på de samme problemstillingene som er nevnt.

Du kan også oppleve erting fra kjente dersom du er sammen med en som er veldig mye yngre eller veldig mye eldre. Da er det viktig å være åpen med dine nærmeste, fortelle dem hva du føler, og be dem om å stole på deg og støtte deg.

Selvsagt kan det gå bra!

Selv med aldersforskjell i et forhold kan det naturligvis gå veldig bra. I noen tilfeller merker du ikke aldersforskjellen en gang. Hvis du føler at alle de mulig problemene ikke gjør noe, at begge to er enige om det, og at dere har felles interesser og kjærligheten er stor, så kan det gå bra.

Utfordringene med et forhold der aldersforskjellen er stor må vurderes i hvert enkelt tilfelle, men helt uproblematisk er det ikke.

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap
Kjærester holder hver sin kuleis opp mot kamera mens de smiler mot hverandre
FORSKJELL: Ett år? To år? Tre år? Når er det aldersforskjellen mellom dere blir en utfordring?er det mindre viktig.

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?