Avstandsforhold – hva gjør vi?

Å være lenge borte fra hverandre er vondt og vanskelig, men kan være verdt det. Her er noen gode tips til hvordan dere lykkes med et avstandsforhold.

Sist oppdatert: 28.01.2020 Av: Redaksjonen, ung.no

""
BEST Å VÆRE NÆR: Selv om man kan prate på telefon og møtes på nettet, er det noe annet å møtes fysisk. Hvordan kan du takle avstanden? (Foto: Keira Burton/Pexels)

Det er aldri lett å måtte være langt unna kjæresten sin og vite at dere ikke kan se hverandre så ofte dere vil.

Men hva skal dere gjøre hvis du eller kjæresten din plutselig må flytte eller reise bort over lengre tid? Skal dere bestemme dere for at det ikke går og gjøre det slutt? Eller skal dere prøve å få et avstandsforhold til å fungere?

Finnes det noen fordeler?

Det er vanskelig å tenke seg at det i det hele tatt finnes noen fordeler med å være i et avstandsforhold.

Den mest åpenbare fordelen er jo at du faktisk får beholde den personen du er glad i, og som er en av dine aller nærmeste! Men det kan også være andre fordeler.

 • Er forholdet sterkt nok? Avstandsforhold kan være en test på hvor sterkt forhold dere egentlig har. Hvis forholdet ikke overlever at dere er borte fra hverandre en stund, er det kanskje ikke så sterkt likevel? Og hvis dere klarer det uten å måtte gi slipp på forholdet, kan dere være ganske sikre på at forholdet overlever mye.
 • Enda bedre å møtes igjen: Tenk hvor godt det blir å se kjæresten igjen når dere får muligheten til å treffes etter å ha savnet hverandre lenge! Dere slipper definitivt å gå i «hverdagsfellen» når dere har avstandsforhold. Å være sammen blir litt mer spennende, og tiden dere har sammen blir utnyttet til det fulle!
 • Godt å savne: Følelsen av å virkelig, virkelig savne noen er en sterk følelse. Selv om det føles kjempevondt, er det godt å vite at du er heldig å ha en person du er så glad i.

Fakta

Tips til dere som er i et avstandsforhold

 • Del hverdagsopplevelser med hverandre
 • Prøv å ikke sutre og klage til kjæresten
 • Jobb med å holde sjalusien unna
 • Gled dere over hverandres gleder
 • Ha avtale om når dere skal prates slik at dere også gir hverandre frihet og ikke driver kontroll av hverandre stadig
 • Velger dere å ha et avstandsforhold, er tillit en forutsetning

Noen av ulempene ved avstand

Selv om det kan være mange fordeler ved å være i et avstandsforhold, er det ofte ulempene som dominerer når man vurderer de opp mot hverandre.

 • Vondt å savne: Det verste med å være i et avstandsforhold er ofte savnet. Du ser kjæresten din sjeldent, og det er ikke alltid man vet når man kan se hverandre igjen. Det er vondt å savne kjæresten, og det er vondt å ikke kunne være der for hverandre hele tiden. Og man savner nærheten og det å bare være sammen.
 • Sjalusi: Sjalusi er ofte en konsekvens av avstandsforhold. Man vet ikke hvem kjæresten er sammen med, hva han eller hun gjør, og du kan få følelsen av å miste litt kontroll. Du må bare stole på det kjæresten sier, og på at han/hun ikke gjør noe dumt, og fortsatt har de samme følelsene for deg. Man kan også bli sjalu for at kjæresten opplever mer enn deg, eller at han/hun er masse sammen med felles venner uten at du kan det selv.
 • Usikker på om forholdet tåler det: Mange vegrer seg for å være i et avstandsforhold fordi man er bekymret for hvordan det skal gå, og om forholdet er sterkt nok. Kanskje orker du ikke tanken på å leve med savnet eller å bruke tid på et forhold som allikevel ikke vil holde? Dette gjør også at mange velger å heller avslutte forholdet.
 • Dyrt: Avstandsforhold kan også bli veldig vondt for lommeboka dersom man ikke passer på. Tog- og flybilletter kan bli dyrt dersom man ikke planlegger lenge i forveien - og det er ikke alltid man kan det.

Lev egne liv selv om dere er sammen

Kanskje er dere i et avstandsforhold fordi du eller kjæresten din må reise bort for å gå på skole, jobbe eller lignende. Da er det viktig å huske på at selv om man er i et forhold, så er man også to personer som har to forskjellige liv.

Man må sørge for at begge to har muligheten til å gjøre det man virkelig ønsker å gjøre. Det kan være bra å tenke på at man kan leve sitt eget liv på sin måte, å oppnå sine egne drømmer, samtidig som man er i et forhold.

Fortsatt usikker?

Avstandsforhold er sjelden veldig lett, og mange er usikre på om de kan klare det. Da er det viktig å tenke på hva alternativet er. Vil du heller være helt uten kjæresten din, og måtte vite at han/hun ikke lenger er så nær deg som han/hun var? Er det bedre å gi slipp på kjæresten enn å se han/henne sjelden?

Hva har man egentlig å tape på det? Ja, det er tungt, og man kommer til å være trist ofte. Og det er heller ikke sikkert at det vil fungere. Men hvordan skal du finne det ut hvis du ikke prøver? Funker det ikke, så funker det ikke. Men da har du i alle fall gitt det alt du kunne.

Finn løsninger

Dersom du og kjæresten din bestemmer dere for å fortsatt være sammen selv om dere er langt unna hverandre, finnes det mange løsninger for å gjøre det lettere:

 • Ring hverandre: Korte meldinger på messenger eller snap er hyggelig for å holde jevnlig kontakt, men kanskje er det også fint å ringe hverandre. Facetime og andre videoløsninger gjør at dere kanskje føler dere litt nærmere hverandre.
 • Skriv brev: Ingenting er så koselig som å få et håndskrevet brev i postkassa fra kjæresten! Kanskje til og med sende små gaver til hverandre?
 • Bestill reisen i forveien: Planlegg når dere skal besøke hverandre i god tid i forveien slik at dere kan bestille billetter tidlig. Da er det mulig å få veldig billige billetter - enten det er med tog eller fly. Og kanskje gjør det at dere kan besøke hverandre oftere?

Snakk om det - vær ærlig med kjæresten din

Hvis du syns det er vanskelig, og har perioder hvor du er mye lei deg - snakk med kjæresten din om det! Det er slik dere klarer å takle å være langt unna hverandre lenge. Fortell hva du føler, og at du savner han/henne. Mest sannsynlig har kjæresten din det også sånn. Og det hjelper å høre at du ikke er alene om å savne.

Nøkkelen til å takle et avstandsforhold er å snakke ærlig sammen om hvordan dere har det, men uten at det blir for mye klaging. Prøv å holde fokus på det hyggelige dere har sammen når dere er sammen og på at dere gleder dere til å se hverandre igjen, fremfor å hele tiden tenke på - og snakke om hvor trist det er uten hverandre.

Husk: Om kjærligheten mellom dere er sterk, tåler den det meste, men forhold må også pleies på en god måte!

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap
""
BEST Å VÆRE NÆR: Selv om man kan prate på telefon og møtes på nettet, er det noe annet å møtes fysisk. Hvordan kan du takle avstanden? (Foto: Keira Burton/Pexels)

Fakta

Tips til dere som er i et avstandsforhold

 • Del hverdagsopplevelser med hverandre
 • Prøv å ikke sutre og klage til kjæresten
 • Jobb med å holde sjalusien unna
 • Gled dere over hverandres gleder
 • Ha avtale om når dere skal prates slik at dere også gir hverandre frihet og ikke driver kontroll av hverandre stadig
 • Velger dere å ha et avstandsforhold, er tillit en forutsetning

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?