Hvordan fortsette å være venn med eksen?

Å være venner med ekskjæresten kan være både fint og krevende. Selv om forholdet er over betyr jo ikke det at dere ikke kan være venner.

Sist oppdatert: 12.02.2020 Av: Ungdomsjournalist i samarbeid med redaksjonen, ung.no

Gutt og jente sitter på en trapp og ser på noe på mobilen mens de smiler og ler
VENNER: Å være venner med eksen kan være utfordrende, ungdomsjournalist Tiril har noen tips for å få det til å funke.

Mange som gjør det slutt ønsker å holde kontakten med eksen og fortsette forholdet som venner. Det kan være flere utfordringer knyttet til dette. Det er jo snakk om en helt ny situasjon og det kan være vanskelig for dere begge å tilpasse seg.

Delt mye av livet ditt med eksen

Når et forhold avsluttes betyr ikke det nødvendigvis at du ikke ønsker å ha kontakt med eksen lenger. Det er helt naturlig å fortsette og ville ha kontakt med en som har stått deg så nære. Dere har mest sannsynlig delt utrolig mye av livene deres med hverandre og det kan være trygt å ha en venn som kjenner til denne siden av deg. Men hvordan skal du få et slikt vennskap til å fungere?

Gi hverandre tid

Først og fremst er det utrolig viktig å gi hverandre tid. Selv om dere begge ønsker å bevare vennskapet kan det være lurt å ikke forhaste seg. Bruk litt tid på å finne ut hvem du er som singel og hva du ønsker ut av et vennskap med ekskjæresten.

Det kan også være fint å la hverandre bearbeide situasjonen. Det er jo uvant for dere begge å ikke skulle være kjærester og da kan det være greit å få litt avstand fra alt, før man begynner å bygge opp et vennskap. Et brudd er som oftest veldig vondt og det kan være fint å få litt tid til å hente seg inn igjen.

Hva ønsker du av et vennskap med eksen?

Det kan også være lurt å være tydelig på hva vennskapet innebærer for dere begge. Noen ganger kan det være litt uklart hva den andre egentlig ønsker og da er det viktig at dere er ærlige med hverandre.

Vær tydelig på hva du forventer av vennskapet og hva du ønsker å «oppnå». Det vil være ulike forventninger til et forhold enn til et vennskap. Det er derfor viktig at dere begge er enige om hva dette vennskapet betyr for dere og hva som er greit å forvente av hverandre.

Gi hverandre rom til å være single

Videre er det viktig at dere klarer å gi hverandre rom til å være single. Det er lett å bli sjalu dersom eksen begynner å snakke med andre. Da er det greit å være bevisst på at dere begge er single og har lov til å gjøre det dere vil. Som sagt, vil du ikke kunne ha de samme forventningene til vedkommende som da dere var kjærester. Ha dette i bakhodet. Dere må begge være klar på at det kun er snakk om vennskap og at dere må gi den andre frihet.

Gode vennskap tar tid å bygge opp

Et vennskap med eksen kan by på utfordringer, men i mange tilfeller vil det kunne gå helt fint. Det er jo snakk om en person du kjenner godt allerede og dette er en fordel når dere skal få vennskapet til å fungere. Og husk; gi det tid. Gode vennskap tar tid å bygge opp.

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap
Gutt og jente sitter på en trapp og ser på noe på mobilen mens de smiler og ler
VENNER: Å være venner med eksen kan være utfordrende, ungdomsjournalist Tiril har noen tips for å få det til å funke.

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?