Hvordan fortsette å være venn med eksen?

Å være venner med ekskjæresten kan være både fint og krevende. Selv om forholdet er over betyr jo ikke det at dere ikke kan være venner.

Gutt og jente (www.colourbox.com)
VENNER: Å være venner med eksen kan være utfordrende, ungdomsjournalist Tiril har noen tips for å få det til å funke.

Mange som gjør det slutt ønsker å holde kontakten med eksen og fortsette forholdet som venner. Det kan være flere utfordringer knyttet til dette. Det er jo snakk om en helt ny situasjon og det kan være vanskelig for dere begge å tilpasse seg.

Delt mye av livet ditt med eksen

Når et forhold avsluttes betyr ikke det nødvendigvis at du ikke ønsker å ha kontakt med eksen lenger. Det er helt naturlig å fortsette og ville ha kontakt med en som har stått deg så nære. Dere har mest sannsynlig delt utrolig mye av livene deres med hverandre og det kan være trygt å ha en venn som kjenner til denne siden av deg. Men hvordan skal du få et slikt vennskap til å fungere?

Gi hverandre tid

Først og fremst er det utrolig viktig å gi hverandre tid. Selv om dere begge ønsker å bevare vennskapet kan det være lurt å ikke forhaste seg. Bruk litt tid på å finne ut hvem du er som singel og hva du ønsker ut av et vennskap med ekskjæresten.

Det kan også være fint å la hverandre bearbeide situasjonen. Det er jo uvant for dere begge å ikke skulle være kjærester og da kan det være greit å få litt avstand fra alt, før man begynner å bygge opp et vennskap. Et brudd er som oftest veldig vondt og det kan være fint å få litt tid til å hente seg inn igjen.

Hva ønsker du av et vennskap med eksen?

Det kan også være lurt å være tydelig på hva vennskapet innebærer for dere begge. Noen ganger kan det være litt uklart hva den andre egentlig ønsker og da er det viktig at dere er ærlige med hverandre.

Vær tydelig på hva du forventer av vennskapet og hva du ønsker å «oppnå». Det vil være ulike forventninger til et forhold enn til et vennskap. Det er derfor viktig at dere begge er enige om hva dette vennskapet betyr for dere og hva som er greit å forvente av hverandre.

Gi hverandre rom til å være single

Videre er det viktig at dere klarer å gi hverandre rom til å være single. Det er lett å bli sjalu dersom eksen begynner å snakke med andre. Da er det greit å være bevisst på at dere begge er single og har lov til å gjøre det dere vil. Som sagt, vil du ikke kunne ha de samme forventningene til vedkommende som da dere var kjærester. Ha dette i bakhodet. Dere må begge være klar på at det kun er snakk om vennskap og at dere må gi den andre frihet.

Gode vennskap tar tid å bygge opp

Et vennskap med eksen kan by på utfordringer, men i mange tilfeller vil det kunne gå helt fint. Det er jo snakk om en person du kjenner godt allerede og dette er en fordel når dere skal få vennskapet til å fungere. Og husk; gi det tid. Gode vennskap tar tid å bygge opp.

Skrevet av Ungdomsjournalist i samarbeid med redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 12.02.2020

Offentleg og kvalitetssikra
Gutt og jente (www.colourbox.com)
VENNER: Å være venner med eksen kan være utfordrende, ungdomsjournalist Tiril har noen tips for å få det til å funke.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Gode råd for å takle kjærlighetssorg

Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Her er finner du over ti tips som gjør det lettere å takle de vonde følelsene.

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Er du redd for at kjæresten skal gjøre det slutt?

Å vite at du har en person som bryr seg om deg og setter deg først er en utrolig trygghet. Men hva hvis du begynner å tvile på at den andre fortsatt har følelser for deg?

Skrevet av ungdomsjournalist Tiril.

Par (www.colourbox.com)
Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)